Since 2010

Since 2010

Monday, September 19, 2016

MEDIBANG!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Baru ni Sakura post pasal Pixel.
Sekarang Sakura bagi can untuk manga paiting.

Walau bagaimanapun, Sakura bukan pro-artis painter.
Nak nak lukis manga. Im just an amateur je.

Sakura ni gila minat melukis tapi..
Takde kemudahan selain pen and pensel.
Dalam mimpi je mampu lihat drawing tablet. (mahal)

 Bila nak upload dekat online social, 
Sakura hanya mampu scan then edit dkat laptop.
Or, just lukis guna mouse dkat SAI paint.
Kinda of payah sikit!

But. 
Medibang app ni a life saver to me.
Benda percuma. Mudah alih.
Guna smartphone pon dah boleh lukis.
Anyway, semua ni pakai touchscreen, n pakai jari jer.














Monday, June 27, 2016

Sakura dengan pixel!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hello everybody!

Sakura dah lama tak update blog sebab busy kerja and dengan cerpen nye.. 
Anyway, Sakura rasa kena kumpul duit beli cpu baru dengan komputer baru.

Tapi..
Tu bukan point post kali ini.
Tapi mengenai pixel.

Sejak dua menjak ni Sakura terlalu intim dengan melukis. Gatalje tangan nak melukis.
Bila nak share sesuatu kat social media, Sakura suka guna SAI dengan adobe Photoshop.
Yer, Sakura noob pasal art&graphic.
Tapi Sakura still 've fun.

Its kinda interesting lately.
Minecraft terutamanya banyak guna pixel.
terpengaruh dengan MMM

also dengan Gaming
Sakura terasa/teringin nak buat simple game
using pixel graphic.
sempat belajar tutorial kat youtube.
sikit2 sudahla. sekadar suka2.

contoh hasil belajar Pixel grahic.
(konon nak buat sprite)

1st


2nd
\



 Thats all, tentang latest activity....

Selamat berpuasa, dan Selamat Hari Raya!!

Saturday, June 18, 2016

Cincin Hati ! Jom baca!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

memperkenalkan short story yang baru iaitu Cincin Hati


Summary dia masih dalam pembikinan so, i will update it later.
Sakura akhirnya berjaya buat sampai part 7 setakat ini.
So, rajin2 la baca dia kat fb or kat wattpad seperti link yang tertera di bawah ni.

thats all, laporan Sakura!!!

Thursday, April 21, 2016

Trip to Bandung part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

4 hari 3 malam (15 April hingga 18 April 2016)

Short summary:
Tiket Air Asia KBR to KUL RM54 (8pagi - 9pg) KUL to KBR (8:25mlm - 9:25mlm)
Tiket Malindo KUL to BDO RM 309 (12:10tgh - 1:10ptg) BDO to KUL (14:05ptg - 17:10ptg)
Convert duit RPI
RM700 ( RM699 = RPI 2,207 000) Sakura tukar kat KBMALL jer (time tu Hrga jual 1juta = RM317)
Duit Hotel + Supir = RM300/head 
Total = RM 1,363

Day 1 yang havoc
Flight Sakura dari Kota Bharu ke KLIA2 pukul 8pagi.
Bersama 2 lagi rakan yang mana datang berasingan.
Sakura datang sendiri, parking sendiri kereta. (itu agak rimas)
Oh, harga parking nntie Sakura conclude pada hari keempat ye.
Disebabkan dah checkin awal - awal, haruslah x berlari berkejar - kejaran.
So rilek je.. (kalut cari passport time tu)
Niat nak breakfast kat KLIA2 je
Kat sini Sakura baru tahu kalau kau check-in lewat - lewat besar kemungkinan dapat HOT seat ...
(mana aku taw) kawan Sakura check in dapat hot seat sensorang doe.... (untung dia)
Sesampai jer di KLIA2, Sakura dah lapar. Singgah kat foodcourt Quinnz.
Sakura makan kimchi udong di pagi hari. haha.. nasib perut Sakura x sensitif.
Okay. sedap ok.
dah boring tunggu flight malindo tengah hari. siap selfie bagai dkat KLIA2 tuu..
Sambil tunggu lagi 2 rakan (total 5 orang kena berkumpul). akhirnya sesi Cemas Berlari bermula.
Sakura TAK TAHU ok! MALINDO AIR dah takde at KLIA2. Time tu melOPONG.
PINDAH KLIA1. hAhhhhhh? Panik kau.. lagi 1 jam je lagi boarding. hahaha.
Patutlah ko tengok dkat screen KLIA2 tu xde malindo.. airasia je memanjang.
Nasiblah yang kawan2 yang baru sampai tu ada transport. naik keta drive ke KLIA1. yang mana sebelah KLIA2. tp kna lalu highway gak kan...
[sesi luahan perasaan: Malindo Air dah inform bulan 2 lagi. Yang mana Sakura tak bkak website pon.
sbb aku beli tiket ni taun lepas. taun lepassssss!. bujet xde pertukaran la weih. dan - dan nak print boarding pass baru Sakura bkak website, yang mana ko tak teringat nak belek departure kat airport mana...sekian ] serikkkk, lain kali nak belek 4x da.. x nak double check sj.. huhuhu
Berlari lah Sakura dan kawan - kawan setibanya di KLIA. disebabkan rasa berat nak letak beg di dalam flight. Sakura pon checkin bagasi. hahaha.
yang lucunya lagi 4 orang tu kata nak checkin bagasi bagai... tp tak(xsempat katanya).. so, Sakura xde geng nak ambik bagasi nanti sampai kat Bandung.
(cerita yang panjang tu baru masuk pkol 12 tghari)



Friday, March 11, 2016

Adiwira yang tenggelam, Keluang Man!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hi!

Hari ini Sakura nak perkenalkan

Keluang Man
Siaran Versi 2D: TV1 (1996-1998) dan TV9 (2008)
Jumlah episode: 30
Info: Idea asal ialah berdasarkan dari watak Batman keluaran eropah.
Seiring dengan animasi Usop Sontorian
Versi 2D dan 3D mempunyai jalan cerita berbeza sama sekali.
Genre: Animasi, Adiwira, Komedi
Kejayaaan: Menjadi maskot Tahun Kelawar 2011-2012
Watak utama: Keluang Man dan Tiong Man
Terbitan: UAS Animation Studios (M) Sdn­. Bhd. (2D)
Cempaka Pixels Production Sdn. Bhd. (3D) 2011
Versi: Animasi, Komik, Teater
Siaran 3D di Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC0cLGLKKfTjQ6ZaHKxoz7qA
Adaptasi: Live-action Movie (2017) (Masih samar - samar)
kerjasama Knock Films, HomeWork Studios, dan Chempaka Pixels Sdn. Bhd
Belum confirm: KRU dan Vision Work

Rujukan:
http://kutooobamboo.blogspot.my/2015/04/keluang-man-xv-2015-film-knockfilms.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Keluang_Man
https://ms.wikipedia.org/wiki/Keluang_Man
http://keluang-man.blogspot.my
https://www.facebook.com/keluangman.com.my/
https://www.facebook.com/knockfilms.my
http://homeworkstudio.blogspot.my

Komen: Sakura tahu tentang copyright yang telah berlaku, namun cerita ini menjadi legend untuk kami yang 90-an dahulu. Kalau betul akan wujud filem 2017 ni memang Sakura suka sangatlah kot!
----------------------------------------------------------------------------------
Jika ada sebarang maklumat baru atau komen, sila lah komen di bawah ni ya. TQ!

Wednesday, March 9, 2016

7 Muslim in Comic Book?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hi, seperti tajuk Sakura nak memperkenalkan watak - watak dalam... Marvel dan DC!
Yeah.. !!
Update:(Masih byk watak muslim dalam komik yang belum diterokai)


Tahukah anda?
Sakura pun baru tahu.
Asalnya Sakura cuma nak membelek Youtube
sebab nak tgok middle eastern comic con cosplay acceptance
well.. akhirnya something pop-up..
Update: Ingatkan 6 orang sahaja. Tapi ada ramai lagi. Cuma tambahan untuk kali ini satu watak dari DC Comic dan korang akan terkejut bagi siap tak kenal dia...stay tune for 7th Caharacter!
 
1) Kamala Khan! (2013) 16 tahun
 Dia merupakan salah seorang MS MARVEL untuk komik siri ke 3 dan 4
pertama kali muncul di komik Captain Marvel siri ke 14 atau 17 (xsure)
Kamala Khan ni remaja PAKISTAN-AMERIKA yang berasal dari New Jersey
dia juga ahli AVENGERS (2015) 
Kuasa?
Shapeshifting a.k.a berubahbentuk dan elastik
Kelemahan?
 Elektromagnetik
 Mana dapat?
 perubahan genetik sbb mist(rujuk INHUMANITY)

2) DUST @ Sooraya Qadir (2002)
Salah seorang ahli X-Men 
yang berasal dari Afghanistan
 Kuasa?
 Berubah bentuk menjadi kepulan debu / dust dan pasir
Kebal melawan ilmu sihir
Kelemahan?
 ntah
  Mana dapat?
Mutant
 
3) M @ Monet St. Croix @
Monet Yvette Clarisse Maria Therese St. Croix
Salah seorang ahli X-Men (1994)
Anak kepada orang kaya dan keturunan diraja.
Dilahirkan di Sarajevo, Bosnia 
ada 3 warganegara (Bosnia, Algeria, dan Perancis)
ada 3 adik beradik yang mempunyai kuasa Mutant
(Marius, Nicole dan Claudette)
 disumpah oleh abang kandung menjadi Penance (rujuk google/wiki)
  Kuasa?
Superhuman a.k.a laju,kuat, dan terbang, telepati, genius dan lain - lain.
Boleh cantum tubuh dengan adik beradik yang lain untuk rupabentuk dan kuasa.
Kelemahan?
 ntah
  Mana dapat?
Mutant


4) Simon Baz (2012)
Merupakan ahli Green Lanterns Corps
Pernah jadi member Justice League (2013)
 Lebanese-American yang tinggal di Dearbon, Michigan 
 hidup di zaman selepas 9/11 attack, 
 pernah disyakki pengganas, dituduh penjahat
pemilik asal cincin sebelum Simon ialah Hal Jordan dan Thaal Sinestro
  Kuasa?
Sama mcm green lantern
Kelemahan?
 Sama mcm green lantern
  Mana dapat?
Cincin sendiri cari tuan punya badan

5) Faiza Hussain @ EXCALIBUR (2008)
Dia seorang doktor dengan nama Dr. Faiza Hussain (sama jer)
 dapat pedang Excalibur dari Captain Britain
Kuasa?
Memisahkan dan mencantumkan anggota tubuh badan manusia
(Ngerii~ ~ ~)
Dia juga boleh melumpuhkan orang, menyembuhkan orang
Kelemahan?
ntah
  Mana dapat?
kena pancaran cahaya senjata musuh yang dah rosak, then dia pengsan


6) Monica Chang (2009)
Seorang ahli S.H.I.E.L.D (chief devision A.I) dan juga askar Amerika
member AVENGERS dan Ultimates
kemudian jadi pengarah kat SHIELD
Asian-American
bekas isteri Nick Fury (mcm x caye je)
ade anak lelaki nama Julius Chang
2nd Black Widow
 selepas Natasha Romanoff
 Kuasa?
sama cam Black Widow
Kelemahan?
sama cam Black Widow
  Mana dapat?
ntah

Update: Tambahan watak istimewa!


7) Obscura @ Munira Khairuddin @ Muni (2014)
Dia adalah satu - satunya 'a Malaysian' and a Malay girl
( Malaysian-American )
dalam komic DC bagi Siri Batgirl! (kawan baik Batgirl)
Yeah, orang Malaysia upernya.
'Government agent' yang belajar di Gotham University
Direkruit pada umur 18 tahun dengan memalsukan kematian dia.
Based on Real Life Character Munira Mustaffa (sendiri google ek)

Anggota Spy Smasher Devision
Kuasa?
xde
Kelebihan/Skill?
Spy

Kelemahan?
ntah sbb manusia biasa

Q&A

1. Mana hang taw depa muslim?
Kamala Khan, DUST, M, Simon Baz, Faiza Hussain - background keluarga
Monica Chang -  cara dia solat dan kepercayaan

2. Seksi tak pakai tudung la!?
 Mereka nak sale kat org luar yang non-muslim ramai baca
Nak dakwah tak boleh direct, kena perlahan - perlahan
watak, DUST, dengan Faiza Hussain oke what?

3. Jln cerita x muslim lansung
Kehidupan dalam komik tak sama macam realiti. Ni Amerika bukan Malaysia
Kamala Khan bdak je lg, M tu satu family problem, Simon Baz tekanan hidup
takleh nak salahkan depa 100%
Monica Chang atleast islamic sikit dr yang lain
DUST ngan Dr. Faiza lain background
Diorang nak tunjuk agama lain pon boleh jadi superhero. 
bukan nak tunjuk pasal agama sangat

4. Apsal buat watak orang Islam?
well, sebab creator dia juga ada yang Islam. cth :G. Willow Wilson

5. Idola awak? 
Semestinya Dr. Faiza Hussain 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Okay thats all 
kalau ade pape, sila komen kat bawah. tq!
credits to wikipedia, google, comicsalliance, realitiabadi.blogspot.my