Since 2010

Since 2010

Friday, March 11, 2016

Adiwira yang tenggelam, Keluang Man!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hi!

Hari ini Sakura nak perkenalkan

Keluang Man
Siaran Versi 2D: TV1 (1996-1998) dan TV9 (2008)
Jumlah episode: 30
Info: Idea asal ialah berdasarkan dari watak Batman keluaran eropah.
Seiring dengan animasi Usop Sontorian
Versi 2D dan 3D mempunyai jalan cerita berbeza sama sekali.
Genre: Animasi, Adiwira, Komedi
Kejayaaan: Menjadi maskot Tahun Kelawar 2011-2012
Watak utama: Keluang Man dan Tiong Man
Terbitan: UAS Animation Studios (M) Sdn­. Bhd. (2D)
Cempaka Pixels Production Sdn. Bhd. (3D) 2011
Versi: Animasi, Komik, Teater
Siaran 3D di Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC0cLGLKKfTjQ6ZaHKxoz7qA
Adaptasi: Live-action Movie (2017) (Masih samar - samar)
kerjasama Knock Films, HomeWork Studios, dan Chempaka Pixels Sdn. Bhd
Belum confirm: KRU dan Vision Work

Rujukan:
http://kutooobamboo.blogspot.my/2015/04/keluang-man-xv-2015-film-knockfilms.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Keluang_Man
https://ms.wikipedia.org/wiki/Keluang_Man
http://keluang-man.blogspot.my
https://www.facebook.com/keluangman.com.my/
https://www.facebook.com/knockfilms.my
http://homeworkstudio.blogspot.my

Komen: Sakura tahu tentang copyright yang telah berlaku, namun cerita ini menjadi legend untuk kami yang 90-an dahulu. Kalau betul akan wujud filem 2017 ni memang Sakura suka sangatlah kot!
----------------------------------------------------------------------------------
Jika ada sebarang maklumat baru atau komen, sila lah komen di bawah ni ya. TQ!

Wednesday, March 9, 2016

7 Muslim in Comic Book?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hi, seperti tajuk Sakura nak memperkenalkan watak - watak dalam... Marvel dan DC!
Yeah.. !!
Update:(Masih byk watak muslim dalam komik yang belum diterokai)


Tahukah anda?
Sakura pun baru tahu.
Asalnya Sakura cuma nak membelek Youtube
sebab nak tgok middle eastern comic con cosplay acceptance
well.. akhirnya something pop-up..
Update: Ingatkan 6 orang sahaja. Tapi ada ramai lagi. Cuma tambahan untuk kali ini satu watak dari DC Comic dan korang akan terkejut bagi siap tak kenal dia...stay tune for 7th Caharacter!
 
1) Kamala Khan! (2013) 16 tahun
 Dia merupakan salah seorang MS MARVEL untuk komik siri ke 3 dan 4
pertama kali muncul di komik Captain Marvel siri ke 14 atau 17 (xsure)
Kamala Khan ni remaja PAKISTAN-AMERIKA yang berasal dari New Jersey
dia juga ahli AVENGERS (2015) 
Kuasa?
Shapeshifting a.k.a berubahbentuk dan elastik
Kelemahan?
 Elektromagnetik
 Mana dapat?
 perubahan genetik sbb mist(rujuk INHUMANITY)

2) DUST @ Sooraya Qadir (2002)
Salah seorang ahli X-Men 
yang berasal dari Afghanistan
 Kuasa?
 Berubah bentuk menjadi kepulan debu / dust dan pasir
Kebal melawan ilmu sihir
Kelemahan?
 ntah
  Mana dapat?
Mutant
 
3) M @ Monet St. Croix @
Monet Yvette Clarisse Maria Therese St. Croix
Salah seorang ahli X-Men (1994)
Anak kepada orang kaya dan keturunan diraja.
Dilahirkan di Sarajevo, Bosnia 
ada 3 warganegara (Bosnia, Algeria, dan Perancis)
ada 3 adik beradik yang mempunyai kuasa Mutant
(Marius, Nicole dan Claudette)
 disumpah oleh abang kandung menjadi Penance (rujuk google/wiki)
  Kuasa?
Superhuman a.k.a laju,kuat, dan terbang, telepati, genius dan lain - lain.
Boleh cantum tubuh dengan adik beradik yang lain untuk rupabentuk dan kuasa.
Kelemahan?
 ntah
  Mana dapat?
Mutant


4) Simon Baz (2012)
Merupakan ahli Green Lanterns Corps
Pernah jadi member Justice League (2013)
 Lebanese-American yang tinggal di Dearbon, Michigan 
 hidup di zaman selepas 9/11 attack, 
 pernah disyakki pengganas, dituduh penjahat
pemilik asal cincin sebelum Simon ialah Hal Jordan dan Thaal Sinestro
  Kuasa?
Sama mcm green lantern
Kelemahan?
 Sama mcm green lantern
  Mana dapat?
Cincin sendiri cari tuan punya badan

5) Faiza Hussain @ EXCALIBUR (2008)
Dia seorang doktor dengan nama Dr. Faiza Hussain (sama jer)
 dapat pedang Excalibur dari Captain Britain
Kuasa?
Memisahkan dan mencantumkan anggota tubuh badan manusia
(Ngerii~ ~ ~)
Dia juga boleh melumpuhkan orang, menyembuhkan orang
Kelemahan?
ntah
  Mana dapat?
kena pancaran cahaya senjata musuh yang dah rosak, then dia pengsan


6) Monica Chang (2009)
Seorang ahli S.H.I.E.L.D (chief devision A.I) dan juga askar Amerika
member AVENGERS dan Ultimates
kemudian jadi pengarah kat SHIELD
Asian-American
bekas isteri Nick Fury (mcm x caye je)
ade anak lelaki nama Julius Chang
2nd Black Widow
 selepas Natasha Romanoff
 Kuasa?
sama cam Black Widow
Kelemahan?
sama cam Black Widow
  Mana dapat?
ntah

Update: Tambahan watak istimewa!


7) Obscura @ Munira Khairuddin @ Muni (2014)
Dia adalah satu - satunya 'a Malaysian' and a Malay girl
( Malaysian-American )
dalam komic DC bagi Siri Batgirl! (kawan baik Batgirl)
Yeah, orang Malaysia upernya.
'Government agent' yang belajar di Gotham University
Direkruit pada umur 18 tahun dengan memalsukan kematian dia.
Based on Real Life Character Munira Mustaffa (sendiri google ek)

Anggota Spy Smasher Devision
Kuasa?
xde
Kelebihan/Skill?
Spy

Kelemahan?
ntah sbb manusia biasa

Q&A

1. Mana hang taw depa muslim?
Kamala Khan, DUST, M, Simon Baz, Faiza Hussain - background keluarga
Monica Chang -  cara dia solat dan kepercayaan

2. Seksi tak pakai tudung la!?
 Mereka nak sale kat org luar yang non-muslim ramai baca
Nak dakwah tak boleh direct, kena perlahan - perlahan
watak, DUST, dengan Faiza Hussain oke what?

3. Jln cerita x muslim lansung
Kehidupan dalam komik tak sama macam realiti. Ni Amerika bukan Malaysia
Kamala Khan bdak je lg, M tu satu family problem, Simon Baz tekanan hidup
takleh nak salahkan depa 100%
Monica Chang atleast islamic sikit dr yang lain
DUST ngan Dr. Faiza lain background
Diorang nak tunjuk agama lain pon boleh jadi superhero. 
bukan nak tunjuk pasal agama sangat

4. Apsal buat watak orang Islam?
well, sebab creator dia juga ada yang Islam. cth :G. Willow Wilson

5. Idola awak? 
Semestinya Dr. Faiza Hussain 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Okay thats all 
kalau ade pape, sila komen kat bawah. tq!
credits to wikipedia, google, comicsalliance, realitiabadi.blogspot.my