Since 2010

Since 2010

Thursday, September 8, 2011

Nak Baru boleh?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Rasa nak buat blog baru.. hahaha.. (weh, serius ke?)
x r. Nak tukar segala isi template n lay-out je.. tapi ia memerlukan ketabahan dan kesabaran yang tinggi, disusuli dengan ketekunan dan keteguhan, yang penting minat kena ada.
Rasa dah 'come' dah. tapi.. geram nak buat baru. haha. Gata weh..

Kita ni kalau nak beraya pon, atleast blog pon kena lah hias cantek2 kan? tapi jangan sampai tak boleh loading.. hohohoho (berat bbenor tu)

okay... sekian.

Wednesday, September 7, 2011

Ecard raya 2011

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura persembahkan e-card raya bagi tahun 2011. :)

sekian

p/s: ambo deme loni (dialek kelantan)

Sunday, September 4, 2011

SoMALIa & GunsHOT

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Al-fatihah  kepada Allahyarham jurukamera BERNAMA yang terkorban di Somalia & takziah diucapkan kepada keluarga beliau.
Berita ini cukup menyedihkan rakyat Malaysia. Bagi Sakura, tak sangka yang ada rakyat Malaysia di luar negara yang terkorban dalam menjayakan misi bantuan disebalik kita yang sedang merayakan Ramadhan, Eidulfitri dan Kemerdekaan.
Secara tak langsung, Sakura dah tahu betapa serius keadaan di Somalia. Mungkin tembakan tersebut ditujukan kepada kumpulan pengiring. Wallahualam. Semoga Arwah tenang bersemadi di pusara.
Perasaan tak puas hati, tak adil , sedih dan kecewa sentiasa muncul di fikiran Sakura. Mungkin ini adalah pengajaran dan teladan kepada kita.

Sekian. Al-fatihah.

Thursday, September 1, 2011

Merdeka & Raya 2011

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Terlebih dahulu Sakura ingin menyusun sepuluh jari memohon kemaafan kerana tak dapat nak beraya dengan keluarga & teman2 Sakura kerana menjalankan tanggunjawab di hospital. Harap maaf.
Walau bagaimanapun, Sakura masih merindui dan terkenangkan kamu semua. SOB3. Huhu. Sakura telah menyediakan sebuah video sempena Merdeka Raya kali ini. Semoga kita berjumpa di lain masa.
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin.

Sebagai rakyat Malaysia, Sakura sangat gembira kerana kita telah menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 54. Mungkin tak semeriah sekolah menengah dulu. hehe. tapi Hati ini tetap berbangga menjadi sebahagian dari tanah merdeka ini. :) Marilah kita laungkan, MERDEKA!, MERDEKA!





Sekian. Wassalam

Tuesday, August 23, 2011

Sapa minat A.N.JELL angkat tangan!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Ha, best kan lagu dier..heem..memang best..  tak gitu?

so, tengok yang bawah nie plak..



melantun i mak u!.. ahhhh.. ANJELL version Jepun plak...hehe yes2..
suke2

nampaknye due2 sama best, lagu diorang versi jepun pon nice! sangat nice koT!..hehe



Nama cerita You're Beautiful telah ditukar versi ke Ikemen Desu Ne
so..nntiekan update nye nantie.. LAYANZZ



p/s: Ouran High School Host Club drama version pon dah muncul...(im melting right now) :P

Sunday, August 21, 2011

Aku Lagi Malas

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Bahawa sa nya Sakura bagi reply entri untuk entry ksol yang bertajuk Mood Malas. ahaha
 http://bling-bling-ropol-ropol.blogspot.com/2011/08/mood-malas.html?
Kenapa...? haha.. sebab malas la.. walhal bnyk je perkara kat dalam kepala nie..ahaha
1. CUti sebelum Hari Raya :(
2. Bonus2 + Duit Raya Lebih :]
3. Boleh tak nak beli iphone/ipad? :P
4. Boring layan youtube ja 0_0
5. Hurmmm... menguap ja kerja
6. Moga patient makin skit smpai bila2..hahaha ;)
7. Kak soL a.k.a Dr. Sol... sorry ciplak kamoo punye idea.. (sbb malas kan .hehe)

credits goes to Kak sOL ..hehe jgn mare yew.. ahaks! :P

Thursday, August 18, 2011

Maizurah Hamzah Di Mata Korea!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura nak tanya kamu.. Kamu Kenal Maizurah? Kenapa dengan korea?
Sebenarnya kamu yang tak kenal boleh Sakura ibaratkan dengan katak di bawah tempurung.
Sorry to said..
Kenapa ya? Dia terkenal kat korea! Sangat2 terkenal. Walaupun itu DULU.. tapi dia menang populariti!
Saya minat beliau yang dulu & kini.

So, kepada yang mengatakan Artis Melayu tak laku depan Korea itu sila jilat balik ludah kamoo ya.! TQ!
Update: Dia ni lahir kat singapore.. im just being sad regarding somebody said that Malay artist is not that famous (who said that??)

p/s: Kalau kamu x puas hati dgn ayat2 kali ni sila sabar2 semua yer.. (entah kenapa masa taip ni emo semacam) ^_^ sorry!

Monday, August 15, 2011

Prince Of Pop LagiK? BonuS?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Haha.. sorry kepada semua pembaca... x taw knpa..Sakura suke curik gambar diorang pastu EDIT
hurmm.. Layan ajela..



anyway ..tunggu MV on da way.. tunggu lagu full on Main Jauh - Jauh pon on da way.. haha.. layan je lagu BUKU BARU.. hehehehehe.. Cat Farish punye song memang ade style tersendiri..dengar dan hayati.

Kata dapat bonus setengah bulan gaji..yer ker dapat nie? nak g check la..huhuhu.. :)

Thursday, August 11, 2011

Sekarang Ashraf Haziq.. Lepas ni??

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Rusuhan di UK, London.. sememangnya teruk. TERUK!
mungkin tak seteruk peperangan. 
Oklah.. Sakura selama ni menganggap London adalah tempat yang aman untuk menetap..mungkin kali ni Sakura akan fikir dua kali. Lebih2 lagi lepas tengok video saudara Ashraf Haziq kena rompak dengan perusuh. ITU KEBURUKAN RUSUHAN. Benci2!.

Cari je kat YOUTUBE pasal video beliau tu. Sakit Hati kerana Sakura tak dapat nak buat apa2 pon. Yang buat Sakura tak puas hati ialah sebab dia dalam perjalan nak berbuka lepas beli makanan. Then terus kena attack.. basikal kena ambik dan kena rompak. Ishhhh.. bulan puasa!..saba3... hujan batu di negara sendiri lebih baik...ituu mungkin ungkapan yang sesuai. Adakah sebab Ashraf tu muslim?, maka mereka ini boleh buat begitu pada si Ashraf,...sangat tak adil!.. Dahla buat konon2 nak tolong si Ashraf lepas tu rompak.. Apa jenis masyarakat ni.. kalau tak puas hati kat polis pergi je la merusuh kat polis..yang g duk serang si Ashraf tu kenapa? siap patah rahang/gigi.. not nice u know!

PLEASE SOLVE THE RIOTS.. NO MORE ANOTHER ASHRAF AS THE VICTIM PLEASE... !!! 

TQ Wassalam!
Click this link below, help him by voting or donate.
http://somethingniceforashraf.tumblr.com

Wednesday, August 10, 2011

Internet adalah laut moden.

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

"Internet is just like a sea, modern sea..which is have lots of dangerous and freak one.. if a the sailor who sail without any point & basic, u can loose track and get dump over small island alone, or maybe worst.. get eaten by monster or killed by pirates.. give guidance to new sailor who want to sail so that they can find way to come home alive without any scracth. [Fatin Sakura,2011]"

Kepada yang faham & dan kepada yang tak faham.
Sempena bulan yang indah, marilah kita fikirkan mengenai satu lagi dugaan yang besar di arus kemodenan ini.
Internet. Kemudahan yang dicipta oleh manusia sejagat. Tiada sempadan dan tiada had. Mempengaruhi setiap perkara dan individu dalam melakukan aktiviti seharian mereka. Dalam arus kemodenanisasi ini, masyarakat telah dibiasakan dengan penggunaan internet, tak kira umur ...tua atau muda, miskin atau kaya, setiap manusia seperti wajib didedahkan dengan internet. Sedarkah kita internet bukanlah medan ilmu yang selamat untuk kita tempuhi. Sakura katakan begini kerana ia adalah seperti laut dan kita sebagai penggunanya adalah seperti pelayar. Bak kata orang ilmu itu pelbagai, tapi hanya orang yang memahaminya dan menggunakannya ke arah yang betul lebih bijak berilmu.

Kebaikan dan keburukan internet. itu yang tajuk harus Sakura buat. Tapi Sakura rasa tak semua orang ikut cara menggunakan internet yang betul. Ramai menggunakan internet secara rambang dan tidak bernas. Mengapa ia adalah laut moden? mengapa ia adalah berbahaya. Laut akan bergelora bukan dan ia tak semanis di pesisir pantai. Akan adanya ribut, akan adanya lanun dan pelbagai dugaan yang akan mengganggu pelayaran kita. Sedarkah kita menggunakan perkataan layar? Surf? sebagai penggunaan mengunakan internet. Dalam melayari internet, anda akan bertemu dengan kecaman virus, hackers, spam, iklan dan sebagainya. Jika ada yang bijak, maka mereka berjaya mengelak. Bagi yang tidak berfikir panjang, mereka akan terpesona, tanpa mengetahui ada perangkap.

Penyebaran ilmu di internet sememang pesat berlaku. Setiap hari ada sahaja cerita yang kadang-kadang tak termasuk dek akal. Sakura ingin menyatakan fitnah boleh berlaku bila-bila sahaja dengan adanya internet. Mengapa? Sebab orang yang memberi ilmu tidak membataskan maklumat yang ada hinggakan ada pihak yang tidak memahami maksud sebenar. Penggunan internet haruslah matang, walau kita sedari hanya ada segelintir sahaja penggunanya adalah pengguna matang. Apa pengguna matang? Pengguna yang matang menyebarkan maklumat dengan menyiasat maklumat itu. Tidak menyampaikan fitnah hanya semata - mata ingin keuntungan. Tidak menimbulkan pergaduhan dalam berkongsi ilmu. Tidak mengejar kebendaan dalam memberi ilmu. Mengapa? Kerana pengguna yang paling ramai di lautan moden ini ialah pengguna tidak matang. Mengguna internet secara membuta tuli. Berkongsi cerita yang belum pasti kebenarannya. Menyebar fitnah hingga mengaibkan individu. Menentang kebenaran dan menimbulkan pergaduhan. Mengaut keuntungan tanpa memikirkan kesan di kemudian hari.

Siapa yang harus dipersalahkan?? Ibu bapa? Sedangkan mereka mengharapkan si anak yang mengajarnya. Anak? Sedangkan mereka masih mentah dan perlu diajar. Guru? Sedangkan guru masih belajar menggunakannya ke arah kebaikan. Siapa? Siapa? Sakura ingin mengatakan sesiapa sahaja yang boleh menggunakan internet dengan sebaik mungkin merupakan orang yang paling bertanggunjawab menyebarkan panduan yang bernas kepada mereka - mereka ini bagi melayari internet secara bertanggungjawab. Ini kerana, orang yang memberi kemudahan internet kepada kita tak semestinya tahu menggunakan internet secara bertanggungjawab. Mereka hanya berkongsi kemudahan dengan anda disamping mengaut keuntungan daripada kemudahan yang anda miliki.

Bagaimana harus anda perbaiki? Berbekalkan ilmu yang ada, gunalah pembimbing bagi yang pertama kalinya. Kalau sudah tersesat tanyalah. Nanti malu bertanya sesat jalan. Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Kalau takut menggunakan internet, gunalah ilmu yang sedia ada. Buku masih berguna buat mereka. Kerana ada punca yang boleh dipercayai.

Sekian. Wassalam.

Sunday, August 7, 2011

7th Ramadhan : Me & Myself

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Well, Sakura lukis lagi...kali ni tak pakai pensel ori, pakai SAI paint aja. Nice..baru jinak2 pakai.
touch up sket dgn photoshop.. okla..
actually hari ni sahaja nak bagitaw, Sentiasa Murahkan diri dengan SENYUMAN!
ok! bye2!

Friday, August 5, 2011

5th Ramadan :)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Hari ni Sakura start kerja balik... 
moga2 malam ni adalah malam yang diberkati.
Semoga tak ada apa2 yang berlaku di wad. :)

Tadi layan youtube, terbelek laman Akustik Raya 2010.. hehe
Macam nak tengok ja lagi tahun ni... 
tapi kalau boleh buatlah time bukan bulan ramadan. 
Tak baik terjerit2 bulan puasa ni makrukh. ..hurm..

Terfikir nak buat vlogging sempena bulan puasa ni. 
Tapi ada problem lain pula. .. Mana pergi charger Camera???

So Sakura tengah mengemas bagai nak 'rak' sekarang ni, mungkin dapat jumpa barang yang Sakura cari. :)
Selamat berpuasa semua. :)


Tuesday, August 2, 2011

2nd Day Of Ramadhan 3rd Day Of Tarawikh



Assalamualaikum & Salam Sejahtera
  1. Ketenangan Jiwa
  2. Kenikmatan Pahala
  3. Kemesraan sesama Islam
  4. Hilang Stress
  5. ^_^.. Bahagia!




Sekian. Wassalam!

Monday, August 1, 2011

[Info] Oh Ubat Gastrik! Omeprazole

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Masuk bab gastrik ni, semua orang tau kan. Ia memang X best!.. Sempena bulan puasa ni. Gastrik sangat famous ngan kita. Ade orang akan guna alasan gastrik untuk tidak berpuasa. Oh Pleassse.. Doktor kata Gastrik boleh puasa K! jangan menipu.. x baik ..berdosaaa! Except kalo btol2 xleh nak elak la.

Okay, mari bincang sama2 mengenai ubat gastrik. Salah satu nama ubat gastrik ni kalau tak silap Sakura ialah Omeperazole. Ia bertindak untuk mengurangkan penghasilan asid dalam usus/perut. (bila dah kurang asid, takde lah berGastrik lagi)
Omeprazole ni ade nama lain (nama komersial) iaitu :
Ometac / Prilosec/ Prilosec OTC/ Zegerid / Nexium
(semua ubat ni kadang2 tak sama bentuk pon, sebab lain2 syarikat, mengikut dosage yang berlainan)


Cara nak makan dia pulak ialah makan dengan segelas air dan perut yang kosong. Dinasihatkan supaya makan terlebih dahulu dan biar perut kosong selama sejam lebih. (arghh pening2) (lepas makan ke sebelum makan?) err... sELepas Makan k!.. (Baca jer la dia punya panduan) (kadang2 Sakura pon main telan je sbb tak ambil perhatian)


Dosage dia? Bergantung la.. ade 10 mg, 20 mg, 40 mg.. biasanya 10mg dah ok da. Kalau tak pasti sila dapatkan kepastian dengan pakar farmasi dan juga doktor k. Tak payah2 pening2. ^_^.

Nanti Sakura update lagi kalau ade apa2 perubahan k!



Saturday, July 30, 2011

[Agama] Di saat Nyawa diambiL

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

         Topik hari ni lebih ke arah keagamaan dan spiritual. (mungkin sempena Ramadhan kot)
Sebagai seorang yang merawat pesakit di hospital, Sakura sentiasa mendapat pelbagai pengajaran semasa situasi melihat pemergian pesakit diambang kematian. Jadi, just nak share apa yang Sakura rasa. Sorry.. title dan isi sedikit tak kene mengena ... :)

        "Bersedia atau tidak, nyawa tetap akan diambil" .. ada diantara mereka yang menerima takdir (qada' dan qadar) yang telah ditetapkan. Takdir oh takdir. Apakah yang bisa diubah? Sakura hanya boleh katakan kalau perjalanan hidup kita sebelum mati ini boleh diubah dengan gaya hidup kita, niat kita, dan yang penting kemana arah tuju kita. Kalaulah mahu ke neraka, maka pergilah kamu ke mana tiadanya hala tuju itu. Tak perlu ke masjid, tak perlu jadi baik. Kalaulah mahu ke syurga, maka pergilah ke jalan yang mendorong ke arah akhirat. Buat amal ..buat ibadat..niat kerana Allah S.W.T. ..
               
         Kalau dah sampai ajal, maka kita tak mampu mengubah sebarang nasib kita di akhirat. apa yang boleh Sakura katakan keluarga kita dapat mengubah sedikit nasib kita di alam kubur. Contohnya yang paling senang ialah ilmu.. kalau ilmu itu baik digunakan untuk perkara yang baik, maka akan dapatlah keistimewaan kita di alam kubur, kalau ilmu itu buruk digunakan untuk perkara yang buruk, maka akan dapatlah azab yang teruk di kubur. Itu belum termasuk lagi hutang dan dosa antara manusia.

       Sebagai seorang jururawat dan juga seorang manusia. Kita bertanggunjawab dalam mengubah pesakit kita ke jalan yang diredhai. Walaupun tak berdaya untuk mengubahnya 100%, sekurang - kurangnya kita mengurangkan beban mereka di alam kematian. Percayalah ramai lagi pesakit kita yang belum terurus solat 5 waktunya. Dan tak semestinya mereka semua jahat. Hal itu biarlah Allah yang menentukannya.
  
      Berbalik kepada topik di saat nyawa diambil dan kaitannya dengan Sakura. Pada pandangan Sakura, saudara - mara pesakit atau sesiapa yang berkunjung sangat memainkan peranan yang besar. Contohnya, mendoakan kesejahteraan pesakit. Ada diantara mereka tidak menerima kenyataan yang berlaku kepada ahli keluarga mereka. Kematian bukan perkara senang untuk diterima lebih2 lagi "sudden death ", yang tak kira masa, umur, dan jenis penyakit. Ada pesakit Sakura yang datang dengan keadaan yang sangat2 sihat, tetapi mengalami sedikit batuk, dan kemudian meninggal dunia tanpa banyak karenah. Ada diantara mereka menyalahkan pihak hospital kerana tidak dapat mendiagnos awal dan ade juga yang menyalahkan diri sendiri kerana membawa arwah ke hospital. ..Semua itu Sakura telah lalui dengan perasaan sedih, hampa, kecewa dan marah. Marah di sini bukan kerana marahkan takdir ataupun marahkan ahli keluarga pesakit. Marah di sini adalah kerana "kalaula kita tahu lebih awal.." ayat ni sentiasa muncul saat2 pesakit menghampiri kematian.

     Emosi adalah perkara utama, "u go, i sad"... of course we all sad. Meratapi kematian seseorang bukan perkara baik dan juga bukan perkara buruk. "biarkan ia berlalu pergi" .. itu lebih baik. Semolek - moleknya ketika melawat pesakit di hospital ..silalah banyak memberi sokongan moral. Sedekahkn senyuman dan alfatihah. (biarlah dia belum meninggal..mendoakan adalah lebih baik)


       (sorry, ayat tunggang langgang sebab hati/perasaaan tengah bercampur baur)
.... Sakura terasa sayu dan rindu untuk berada di bulan Ramadhan.. semoga banyak rahmat bulan ini. ^_^...
SEkian!.. Wassalam..

Friday, July 29, 2011

Ramadhan datang lagi!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sempena dengan ramadhan kali ke..- 21 nie..hehe(ikut umur Sakura)
Sakura akan meletakkan senarai perkara yang perlu diambil perhatian. Antaranya:
Khatam Al-Quran
Banyakkan beribadat
Banyakkan sedekah
Kurangkan dosa/makruh
Jaga Adab berPuasa

Sakura akan cuba buang perkara yang melalaikan Sakura. 
Contoh: Facebooking yang boring (ohh tidak!)
Tengok cerita korea (ohh tidak!), 
Tengok Music Bank (oh tidakk!)
Layan Kpop Jpop Anime (oh tIdaaK!)
Dan lain- lain.

Selain daripada tu, Sakura akan menitikberatkan hal:
Baju Raya
Duit Raya
...yeah Beraya! (lambat lagi kot)

Dengan itu, impak yang Sakura harapkan selepas raya ialah :
Berat badan turun (puasa dan diet hehehe)
Muka berseri2 (amalan banyak, insyallah)
Muslimah harapan bangsa (Chewwah!)

Sekian!...Wassalam!

Selamat menyambut Bulan Ramadhan (Bulan Beribadah Bulan Rahmat)

Monday, July 25, 2011

The Unwanted Tears

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

-----------------------------------------------------
Today i standing where
ppl say i couldnt stand here
Today i smile for everyhthing they say
even the word is harsh
even the feeling not that nice
I.. today.. standing here

I feel so warm but i couldnt help
im try to stop the unwanted tears
i didnt cried, but it just falling away
this tears shows me a fear

I want to say that i dont know
what a life could be..
if im not here.. not to be born
i want to feel that i .. alive alive alive
that i want to be alive

No matter the ppl try to change me
No matter the ppl try to hate me
No matter what the matter is this
I just wanna loose this unwanted tears
The unwanted tears
-----------------------------------------------
Originally wroten for me by me.
(c) FatinSakura

Friday, July 22, 2011

POP dan lagu Main Jauh - Jauh

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Lagu Main Jauh - jauh merupakan single ke-2 slepas lagu Buku Baru. Bagi Sakura lagu Main Jauh2 ni lebih hitz dari lagu Bukur Baru. Ade orng dia tak suke autotune. Of course me too. Tapi kalau pnadai balance kan its no problems.. hehe..
Lagu Main Jauh2 lebih mantap. Dan lagu nie lebih menunjukkan sklii P.O.P.
Sorry this is my opinion:
Vin memang tunggak vokal dalam group ni.
Aye & Aegy pon Vokal yang sama. They both have difference voice and style of vokal.
About Benny is all about rap. Benny also can sing, but rap is more powerful to him.

credits to Bella Hyun-Ae via Facebook


Baru2 nie ade orang jadikan isu persembahan Prince Of Pop di WHI tak menjadi. I know la.. its because the miming x kene.  Dan Sakura salahkan stage production kalau bab2 nie.. obvious P.O.P. dah try their best.
kalau u all nak taw.. ini LIVE dtage debut kat KK. Mereka semua best! lagu glew rancak! jauh beza kat WHI. so judge them again my dear.


p/s: sbrng komen yang tak berlapik akan didelete..hehehe

Buat blog tak ikut tema?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Tema apa yang Sakura maksudkan?? Tema template background ke?? XX!
Yang Sakura maksudkan ialah tema blog itu / pembawakan / sasaran utama.
Contoh: Laman web suka hati.
Tapi entry banyak sakit hati.

Contoh: Laman web download lagu
Tapi entry bagi lyric lagu.

Contoh: Laman web blogging.
Tapy entry SCAM.

Contoh: Laman web gosip
Tapi entry Fitnah!

Banyak sangat blog yang fofular sekarang yang dah kuar dari tema asal mereka.
Saya tak maksudkan apa2. Tapi silalah sedar yang makin ko x bertanggungjawab makin ko bedosa..taw Takk!

Jadi kalau rasa blog/web kamu tu ade tema, kalau boleh la.. ketengahkan tema itu. tapi kalau lah lari dari tema.. silalah bagitaw/label besaw2 supaya orang yang follow tak rasa hampa baca entry yang apa2 entah.

p/s: Sakura takde tema sangat. Just blogging apa2 yang rasa perlu dari diri Sakura. Adioss!

Thursday, July 21, 2011

6 Tips Berubat Yang Mudah | iluvislam.com + discover the beauty of islam

6 Tips Berubat Yang Mudah | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ha? Akak2 & Makcik2 sila lah bawak perhatian. Baca tips kat link di atas. Bukan ape yer.. Tips nie boleh menyelamatkan anda dari pergi ke klinik/hospital. Kepada yang takut jarum bolehlah tukar ke cara ni.
Tapi kalau demam/selsema tak kebah dan boleh melarat. SIla DATANG ke klinik/hospital. Takut ade jangkitan kuman yang boleh membahayakan kesihatan. Lebih2 lagi kalau anda ni pesakit yang banyak sejarah penyakit/keturunan dan juga gaya hidup yang tak sihat. Selamat Mencuba. ^_^

Saturday, July 16, 2011

Liverpool Lawan Malaysia . GOMO MALAYSIA GOMO!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Best btol tngok Liverpool lawan Malaysia tadi.
Best sebab dapat tengok team Liverpool yang badan sasa, lawan team Malaysia yang tak berapa sasa ni.
Best sebab team Malaysia pandai bawak diri kali ni.
Best sebab permainan kali ni tak mcam yang sebelum ni.
Best sebab Malaysia bawak 3 gol..
Best sebab Liverpool bawak 6 gol..
ade kata sebab back tak bagus main.. entah la... xreti bab2 bola ni..
tapi nice la tadi !.. sangat suka game kali ni.. Terbaek la!
Team Malaysia nampak semangat. Ini baru betul! Walaupun tak menang perlawanan. Tapi anda menang sorakan penonton. Yeah.. Sakura la yang menyorak tu.. Bangga seih. Oh, anyway.. saya tak minat liverpool x taw knapa. Tapi saya suka tengok team Liverpool main. hehehe


Friday, July 15, 2011

Sudden AtTack

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura dah lama x online berikutan beberapa perkara berikut:
- dizziness/vertigo sudden attack at home
keterangan lanjut: Di waktu pagi yang hening dan aman damai tiba-tiba sakura menerima penglihatan yang sangat memeningkan iaitu spnning all around... OMG.. what to do, i decided to go to clinic staff over HUSM.. seems very emergency situation i decided to go to A/E unit. u know what?? ...huh x mau nok citer sbb kena cucuk...IM tuuu... erghhh...no more.. since that i was being admitted into obesrvation ward until 130 pm iguess...
MC dapat sbb keje ptg dan esok.. i really couldnt cont my work.. walaupon dah kena cucuk dan spinning dah hilang sket tp... bende lain plak timbull
- kene sakat dek hantu raye
keterangan lanjut: confim lah kalau dah x shat... lemah semangat lepas muntah3..pening3 kan... balik jer hospital rase xslesa smcsm.... ape lagi g jumpa pak bomoh(bukan temberang..just use alquran) he said i was kene tegur ngan mende alah ni... amboi..nak main tegur3 plak...pergh takot... dpt air tawar.. ..maybe tomrrow bleh cont keje cam biase la kot.. alhamdulillah
- ......
{bila diamati, macam cloud dalam crisi core final fantasy la plak}

Sekarang sakura boleh update blog lagi skali...
sambil lukis2 mende mengarut sebagai hiasan post hari ni...ehehe

Saturday, July 9, 2011

Bila seorang Blogger jadi pemalas!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

x habes2 gambar conan aje

- berguling - guling atas katil sampai tertidor
- makan ...minum...makan..minum.. tdor
- bukak tv tutup tv
- update fb, twitter
- bukak blog...tutup balik
- baca mesej dlm hp...pastu buat bodo tak reply
- dengar lagu smbil menjerit2
- ade idea nak taip tapi... buat mcm xde idea...
- lari pusing2 kat dapur
- cari kucing peliharaan yang tersembunyi
- kalau ade orang datang kat rumah ckap xde orang...hoho
- baling kertas lukisan dlm tong sampah...
- tengok artis pujaan buat show kat youtube
- senyum2 bagai dibuai mimpi...
- tiba2 sedih cam orng gilew ...schizo ke ape??
- buat entry boring macam ni ...


hoho.. yup iam very LAZY right now... blogwalking jer kerje...hohohoho

Wednesday, July 6, 2011

Result Kamoo?! COngrats!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

 [Gambar masa g visit zaman Sakura student dulu. Sangat rindu masa dulu. Sangat Sweet]

Tahniah kepada warga usmkk yang mana berjaya lulus peperiksaan LJM.
Ucapan ini aku tuju pada kawan diploma dan jugak degree aku.
Kawan2 yang kat luar usmkk pon aku ucapkan tahniah jugak.
The real challenge is coming soon everyone. Good LUck!

Sangat happy bila kamu happy.
Happy2 jgak. Kerje jangan tak kerja plak.. Ikhlas nombor satu , duit datang kemudian. Mudah-mudahan berkat di akhirat kelak K!

I LOVE THEM SO MUCH!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


  1. I love Anime SO MUCH
  2. I love Manga SO MUCH
  3. I love Jpop SO MUCH
  4. I love Jdrama SO MUCH
  5. I love Kdrama SO MUCH
  6. I love Kpop SO MUCH
  1. I love Skecthing SO MUCH
  2. I love Drawing SO MUCH
  3. I love Writing SO MUCH
  4. I love Blogging SO MUCH
  5. I love Singing SO MUCH
  1. I love Computering SO MUCH
  2. I love Photography SO MUCH
  3. I love Filming SO MUCH
Semua yang kena bold ngan warna merah itu adalah the first thing i like, and i still wanna continue them like always! :)

Drama Mata-Mata KB - Episode 1: Motif

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Micky found himself in a strange place, which is he never went before. Opps silap Language daa..

           Micky mendapati dia di tempat yang aneh, yang mana dia belum pernah singgah sebelum ini.
2 jam sebelum pergi ke tempat itu, Micky telah dipelawa oleh Mike untuk menemaninya ke Oriental Cafe di Tess Town. Micky sebenarnya risau mengenai Mike yang tiba-tiba mengajaknya keluar pada malam itu. Hati bercampur rasa bersalah kerana Micky senantiasa berfikiran positif selama ini terhadap Mike. Mungkin Micky tersalah tanggap, mungkin tidak. Perjalanan yang agak lama untuk sampai ke tempat itu. Bagi Micky, Mike nampak begitu bersemangat membawanya keluar malam itu. Sebagai teman, sukarkan untuk menolak ajakan mereka? Di Oriental Cafe, Micky menemui ramai orang yang belum dikenalinya dahulu. Agak menakutkan dan mengejutkan. Terlintas di fikiran mengenai satu perkara yang tidak baik. Naluri menyuruh Micky pulang segera ke rumah. Mike tersenyum sambil memperkenalkan beberapa orang yang berlainan kerjaya dan umur. Terasa sedikit janggal dengan kehadiran mereka. Micky juga merasa segan, maklumlah dia tidak mengenali sesiapa pun di sana. Apakah yang akan berlaku? Apa tujuan Mike? Motifnya? Micky tidak ingin duduk dan hanya mendengar perbualan mereka. Micky cuba berlagak selamba dihadapan Mike.
---------- Hampir 2 jam berbual. Micky cuba bangun dari meja makan. Mahu sahaja dia mendesak Mike pulang. Hatinya sudah hancur luluh. ... Kamu bagi aku masuk Skim Cepat Kaya? Dah! Bawa aku pulang. Aku mau pulang!!!!!!!

Sekian. Moral of the story: Never trust a friend. Trust yourself.

Tuesday, July 5, 2011

Drama Mata-Mata KB - Preview Episode 1: Motif

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Drama Mata-Mata KB ni Ciptaan Sakura semata - mata. Berunsur Detective. Mencari Kebenaran dalam Realiti. Sama2 kita ungkaikan berdasarkan pengalaman yang benar.


Episode 1: Motif?

Kalau kawan kamu ajak kamu keluar? Apa Motifnya?
Rindu? Wanna Have Fun? Lapar? Kesunyian?

Apa Motif kalau kawan kamu yang jarang jumpa tiba2 sudah semangat mahu ajak keluar?
Buang segala uwang besar, kad debit, barang berharga.... tinggal aja semua di rumah.
Pakai pakaian biasa2. Itu sudah bagus. Mau uji keihklasan kawan kamu.

Result?

Tunggu Episode 1 next time K!

Tuesday, June 28, 2011

Jurujual Tak Layan Sakura

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Entry ANnoying + X puas hati 

Ces, bukan nak menunjuk, bukan nak mencapap... bukan apa2 pon...
Cuma nak menyatakan ketidakpuasan hati seorang pelanggan. Kita datang tak dilayan tak disambut. Kat mana? kat KBMALL... dah x payah pergi KBMALL.. menci menci..merajuk taw..
Datang dengan niat nak membeli, tapi kalau dah tunggu kat kaunter pon buat macam Sakura ni hantu takperla... its over.. huhuhu.. malas nak cakap kedai mana. yang penting dkat Digital Fair pon sama jgak. Datang punye la dekat, pastu dia buat tak tau je ek? hurghhh....

Sekian..

Sunday, June 26, 2011

Telefilm : Unsigned Grave huhuhuhu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Unsigned Grave??? Apo pon x bleh..hahaha (sorry Sakura still terjangkit virus Maharaja Lawak)

Straight to the point!! Untuk tidak dikatakan tak up-to-date maka... entry ini diadakan...
Bagi yang ade Piring Grey yang tak boleh kena ujan, mesti anda tahu mengenai Telefilm ni.

Yup Anda semua mesti tengok.! Sebab ini telefilm gabungan korean + malaysia.

Dalam kata lain Kubur Tak Bertanda ini dilakonkan oleh Shaheizy Sam (M'sia) , Yana Samsudin (M'sia), Keun Nim (Korea) & Lee yan (Korea).

Kenapa mesti tengok??? Sila bandingkan orang korea yang berlakon dengan orang Malaysia berlakon. Mana lagi mantap. Di samping itu boleh lah jugak kita tengok kualiti film (kamera/lighting/arahan/jalan cerita/skrip) .. bagi Sakura selama ini ialah Film kite sedkit kureng dari segi gaya lakonan dan teknik penceritaan.



Credits to : http://www.dauspozi.com/2011/06/trailer-kubur-tak-bertanda-di-astro.html

Bila nak tengok?? Malam nie 26 Jun 2011 pkol 10.00 mlm.. tapi Sakura dah terlepas nak tengok.. ade siaran ulangan tak???? perghhh.. siot sedih..

p/s: bagi orang yang minat kdrama, anda pasti x nak lepaskan peluang ni kan??

POPpers Shout Out for POP Contest

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Saturday, June 25, 2011

Cerpen: My Love... Osaka [Part 1]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura sahaja nak menulis cerpen malam ni.. blum habess. Harap ade yang bagi komen/kritikan/pujian yang membina untuk Sakura. Dah lama Sakura tak berkarya genre cerpen ini. Harap ada yang sudi bantu ye. TQ.


Arian mencapai botol supplement hariannya. Itu adalah perkara wajib yang perlu dimakan sebelum ke pejabat.  Melihat matahari yang akan naik sebentar beberapa minit sahaja lagi, Arian bergegas mencapai kunci kereta dan beg sandangnya. “Mak, Ari pergi dahulu ya”,sahut Arian. “Pergilah Ari, jangan lupa ambil bekalan di atas meja itu”, pesan Puan Nora. Sedang turun ke tempat parking kereta, Ari mendengar muzik riang di kedai 24 jam bersebelahan. Kereta Toyota buatan Jepun itu mula bergerak menghala ke bandar Shibuya. Ari memandang Apartment 20 tingkat itu, kelihatan ibunya sedang melambai di tingkat 6. Ari tersenyum melihat kemesraan ibunya itu. Kalau dikenangkan, jika ayahnya masih hidup mungkin ibunya tidak kesepian seperti sekarang. Mujur adiknya Erin dan Azian masih lagi menemani ibunya. “Mak tak kisah Ari, yang penting carikan menantu untuk mak, itupun dah cukup”, pesan ibunya. Kalau ikutkan hati, mahu si Arian ini berkahwin. Masalahnya, adakah jodohnya di bumi matahari terbit ini. Arian pernah mencuba untuk menemui gadis pilihan ibunya. Akhirnya gadis itu sudah memiliki teman lelaki tanpa pengetahuan keluarga. Maklumlah rata - rata gadis senegaranya sudah awal – awal mencari jodoh semasa belajar di universiti. Handphone Ari berdering. “Hello Arian, Takuma-san was here, he want to meet you ASAP!, please be hurry”, kata Jason. Arian menekan pedal minyak untuk bergerak dengan lebih laju. Takuma-san bukan calang – calang orang. Kalau dia mahu segera, ia bermaksud Arian perlu berjumpanya dengan kadar segera. Sejurus sahaja sampai ke bangunan EZLine Enterprise, Arian segera meluru ke bilik Takuma-san. “Arian, it is good to see you! I have a news for you...”, kata Takuma-san. “What is it Takuma-san?”, tanya Arian. Takuma-san menghulurkan sekeping sampul yang mempunyai surat rasmi dari ibu pejabat yang berpangkalan di Tokyo. “Congratulation, you have been promote as Executive Manager!. After one month, you can start to work at Osaka”, jelas Takuma-san. Arian sangat bersyukur dengan apa yang berlaku. Akhirnya tuhan kabulkan juga permintaan dia untuk menambahkan rezeki kepada keluarganya. Dapatlah juga dia menampung pembelajaran adik – adiknya di universiti nanti.
“Mak, Ari akan kerja bersungguh – sungguh mak, Ari takkan lupa pesanan mak,” janji Arian kepada ibunya. Puan Nora sebenarnya sedikit bimbang berjauhan dengan anak teruna yang seorang tu. Maklumlah Arian itu anak sulung dalam keluarga. “Jaga diri baik – baik dekat sana tu. Kalau di Shibuya ibu tak kisah sangat, kawan kamu ramai. Tapi kalau di Osaka, mak takut kamu tak biasa lagi”, tambah ibunya lagi. “Yelah mak, Ari ingat pesanan mak itu, Ari kan lelaki mak, tahula Ari macam mana nak hidup kat sini. Hujung minggu nanti Ari balik la rumah mak”, kata Arian lagi. Kali ini Ari terpaksa tinggal berasingan dari keluarganya kerana sejak naik pangkat. Pelbagai urusan perlu dikendalikan di pejabat barunya itu. Syarikat EZLine merupakan syarikat muda yang sedang meningkat  naik dalam industri pemasaran barang tradisional Jepun. Osaka merupakan bandar terbaik untuk menarik pelanggan. Yamato merupakan rakan sekerja yang pertama Arian kenal sepanjang berada di Osaka. Nasib Arian baik kerana Yamato merupakan penduduk asal di Osaka. Banyak perkara Arian telah dapat pelajari sepanjang bersama dengan Yamato.

bersambung....
p/s:tahniah pada SEPAH, JOZAN, NABIL, JAMBU.. anda layak jadi Maharaja!!!!

Friday, June 17, 2011

Biarkan ia berlalu / LET IT GO

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

biarkan ia berlalu...
bukan sengaja lepas tangan,
bukan sengaja lari dari tanggungjawab,
bukan sengaja lari dari kenyataan

biarkan ia berlalu...
yang lepas jangan dikenangkan
yang lepas jangan dipendamkan
yang lepas jangan diungkitkan

biarkan ia berlalu...
mulakan hidup yang baru
mulakan kisah yang baru
mulakan cerita yang baru

biarkan ia berlalu...
tetapkan iman di hati
tetapkan pendirian diri
tetapkan matlamat sendiri

biarkan ia berlalu..
chewah!!!!!!!.. sekian tq tq tq.. hahaha...

Sapa baca ayat jiwang2 diatas sila tepuk tangan macam zirafah (erk, zirafah boleh tepuk tangan ke?)
bila hati dah sejuk dan berbunga bunga.. senyuman mula terukir ^_^ + Boleh start blogging cam biase esoK? kot..heee




Terima kasih untuk lagu LET IT GO nyanyian HEO YOUNG SAENG
walaupun xde kaitan... tapi hati yang keras dan terluka boleh cair wooo.. haha

Jom layan lagu fav terbaru Sakura ni:


Thursday, June 16, 2011

0_0 ... Malas ku Bersebab!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kepada sesiapa yang menantikan entry reply sila tunggu kemudian hari.. :)

Kenapa x update entry best2?
Sakura malas. :)

Mungkin ini bulan membaca tanpa memberi pendapat. Melihat tanpa mengkritik. Mendengar tanpa mengutuk.

Banyak perkara tengah berlaku di dunia realITi dan juga di dunia SeSAWang.. sapakah dalang yang menimbulkan segala masalah ni? manusia. oh manusia. Apakah awak suke jadi perhatian dengan mendatangkan masalah. Bukan jarang2.. tapi hari2

:) Diam lebih baik dari berkata - kata.
Sebab kalau Sakura tujukan kepada sesiapa, maka die terasa. Biar dia makan dalam je. biar je die tu sorang2.

Bila hati Sakura sedih, maka Malas itu datang. Ye Sakura buat silap juga. Tapi mohon maaf.

Maaf kalau entry ini xdea apa2 makna pada kamu semua.

p/s: Sakura terdelete suma no phone kawan2. :( sorry.

p/s: Auni.. singgah3 la lagi... =)

Thursday, June 9, 2011

Jom Demam Dengan PSVITA

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Blum ckup demam dengan PSP akhirnya PSVITA pula akan menjadi punca Sakura demam kali ni...! O-O

Design yang agak sama dengan PSP... tetapi banjir dengan fungsi yang menarik..


Harga $249 = RM750.11 (maybe harga tanpa package kot dan harga ni hanya kat US, kalau tambah shipping, gov tax..agak2 cecah seribu lebih jgak kot? yang penting lagi mahal dari PSP lah kan..)


Harga $299 = RM 900.74 (ha yang ni harga dia up sebab ade 3G&Wifi service) still model yang sama
Tujuan dia ialah untuk mengesan jika ada mana2 PSV yang ada berhampiran.. (nanti Sakura cerita lebih lanjut)


Game ala2 angry bird versy 3D..(alah... kalau da Playstation takkan 2D lagi kot..hehe)


PSVita maju setapak dengan meletakkan touch sensor. Reka bentuk 'keyboard' (tak taw nak sebut hape) pon berubah jgak. 

Apa yang menarik?
  • Kamera depan&belakang. 
  • Guna teknologi Augmented Reality (AR)
  • Wi-Fi & 3G untuk mengesan lokasi rakan, pihak lawan, wireless ranking. ^_^
  • Boleh download game yang sedia ada dari PS3 ataw PSV rakan anda
  • Game support sama ngan PS3 yang sedia ada..
  • Ada multitouch screen, motion-sensors
  • Dual-stick control, slim dan pocket ready form
  • High Definition dan 5-inch OLED display
  • Boleh chat sambil main game
  • Rear touch pad
  • Playstation®Vita - Connected by AT&T : Mobile Broadband service... So, dapat la share video, photo, movie.. surf internet.. dengar lagu (wireless style) dari hp/laptop..
      
    Tengok jer video kat bawah ni kalau x paham2 lagi

    Paham da?
    Antara game yang dikenalpasti ada untuk PSV buat masa ni ialah:
    Uncharted: Golden Abyss
     HotShots Golf
    Wipeout
    Sound Shapes
    Little Deviants
    Gravity
    Hustle Kings
    LittleBigPlanet (yang ni ade isu sensitif pasal agama Islam..tak payah nak main)
    ModNation Racers
    Reality Fighters
    Super Stardust Delta
    Ruin

    Kalau nak tengok 360 degree view.. Sila pergi ke alamat ni http://us.playstation.com/psvita/design/
    siap boleh try main game demo lagi..best!

    Spesifikasi:
    CPU
    ARM® Cortex™- A9 core (4 core)
    GPU
    SGX543MP4+
    External Dimensions
    Approx. 182.0 x 18.6 x 83.5mm (width x height x depth)
    (tentative, excludes largest projection)
    Screen (Touch Screen)
    5 inches (16:9), 960 x 544, Approx. 16 million colors, OLED
    Multi touch screen (capacitive type)
    Rear Touch Pad
    Multi touch pad (capacitive type)
    Cameras
    Front camera, Rear camera
    Sound
    Built-in stereo speakers
    Built-in microphone
    Sensors
    Six-axis motion sensing system (three-axis gyroscope,
    three-axis accelerometer), Three-axis electronic compass
    Location
    Built-in GPS
    Wi-Fi location service support
    Keys / Switches
    PS button
    Power button
    Directional buttons (Up/Down/Right/Left)
    Action buttons (Triangle, Circle, Cross, Square)
    Shoulder buttons (Right/Left)
    Right stick, Left stick
    START button, SELECT button
    Volume buttons (+/-)
    Wireless Communications
    Mobile network connectivity (3G)
    IEEE 802.11b/g/n (n = 1x1)(Wi-Fi)(Infrastructure mode/Ad-hoc mode)
    Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP)
    Satu lagi v-dieo yang patut anda tengok:
    Amacam? Nak main PSP lagi ke? hurm?? hehe...

    Okay... Sekian ajelah.. !

    p/s: ade tanya saya, vita dngan vista tu sama ke? weh x la.. kan ke microsoft ngan sony tu lain..adehh

    Wednesday, June 8, 2011

    Imsonia & Lukisan Episod 1

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Agak pelik bagi yang fikir aku ni weirdo  ..

    Pukul 3 blom tdor lagi.
    Cuba lelapkan mata.. Tapi capai pensil warna di tangan ..melukis pula.
    Hasilnya?




    |
    |
    |
    |
    |
    |
    \ /


    da..mau tdo pless..gud nite (kot)


    sekian!






    Tuesday, June 7, 2011

    ~Kisah En Agul~

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera


    Umur en agul nie baru 6 bulan.. heee
    saje nak tunjuk wajah en agul sebelum dia tukar spek mata baru.. 
    yang ni ade calar la..adoii..batu mana gatal hinggap kat cermin mata die pon tak taw la..
    heee.. lov u so much en agul..
    entry ni sangat gedik dan penuh bunga-bunga cinta pada en agul..hee


    sekiAN..wassalam!

    Gila Gadjet? Sakura ke?

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Kalau nak taw Sakura ni gila gadjet. Segala jenis gadjet yang kat atas dunia nie sume Sakura nak. Contoh??
    hurmm...


    Kalaulah doraemon tu btul, nescaya Sakura akan pergi beli...
     hahahaha

    okay2... yang penting LAPTOP impian Sakura buat masa ni ialah ...

    Battalion 101 X8100-U3
    ni kalau dapat ni tak hengat dunia la..hahaha.. ape2 pon nak tunggu harga turun macam tinggal impian sahaja
    kalau x dpat yang ni yang dell@mac tu pon dah cukop =P

      IPHONE dan IPAD  , memang minat glew .. cume tak taw bila nak beli jerr..hehehe (save budget la konon)


    projector ni nak ganti monitor je... sambil boleh tengok cerita macam kat pawagam...hehehehe
    mana satu la nak beli nie... adoii




    yang ni wajib beli My DSLR Camera Canon EOS 7D....huarggghh.nyesal x simpan duit awal2...huhuhu..
    segala jenis stand, light, accessories sume Sakura nak kebas sama.."aku tak kira, aku tak kira!" hahaha

     Kalau nak tau banyak jer lagi Sakura nak cerita.. sebab kalau hal computer dari sekecil pendrive ke sebesar cpu memang Sakura nak beli semua...


    tambah satu lagi 
    nak beli banyak2 cctv(offline) punye .. letak kat bilik kat luar rumah...bukan ape... sekarang ni jiran tetangga tak boleh nak harap langsung.. 


    Ape lagi? toksah tanye la...kalau g pc fair mmang Sakura nak beli semua!!!!!!!! Nak taw pc fair mana boleh dapat good offer? tunggu Sakura post secara honest kat blog ni k! See u next TIme! bye2



    Monday, June 6, 2011

    Jumpa kawan - kawan hiGh SchooL di Kemayan Beach

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera


    Ha, bdak laki baju kuning tu nama die "Fazlan"... lama tak jumpa ..da pakai kereta da upernye..hehehe


     Bdak yang pakai motor nie plak "Meyill" haha..nama asal malas nak cakap..kekeke

     Jumpa masa bulan 5.. .malas nak upload awal2 kat blog..sje..hehehehe
    yang lain tu muke familiar..tu yang malas nak citer tu.. :P

    dah ..sekian!

    Serif.com bagi percuma kat blogger!

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Ini entry mau kasi panduan pada new blogger...


    http://www.serif.com

    laman web kat atas nie boleh bantu macam2 kat kamu semua... bagi sapa yang blum try boleh la try

    antara yang istimewa ada kat sini ialah software dan template percuma
    Hah, ape lagi ? Jom Layannn..

    - semua yang free tu starter edition je..tapi berbaloi kalau nak cube

    Sunday, June 5, 2011

    X boleh sbb Seth memang Romantik!

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Ini Entry u boleh muntah hijau..okayyy! Muntah!!!!



    haha
    Ha... Sakura pon dah jadi orang yang ter paut PAUT TERPAUT pada si Seth Tan bukan pada Aaron Aziz..hahaha...(ces, padahal dua2)

    Baru tengok 2 ep (episode 2 dan 16 sahaja)............"weh, apsal die romantik haaa?"

    Tangan ni gatal nak tulis pasal Seth Tan ... Asyik2 Seth Tan..

    adoi..habisla... memang hebat jgak penangan cerita nie.... aishh... oklah...jgn tengok cerita ni lg.. nntie lembik...hahaha

    Jom layan korea drama..selamat sikit jiwa Sakura nie..  Oh Seth... :P

    p/s: ini la akibat nye tengok cerita mcm nie... adoiiiii (shuh shuh !)
    p/s: Nama Nora Elena jgak jadi trending topic..wakaka

    Saturday, June 4, 2011

    Mintak Maafla yer Gambit Saifullah

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Ini entry u boleh caci maki punya...u punya dosa u punya pahala u punya kubur ok!

    Tadi baru online, buka twitter...erk..! Apsal die marah2 nie.. hurm..okay2..rilek..jom search..

    Dah tengah search tu baru tau.. Gambit Saifullah (My precious artist kene marah/maki hamun sebab ade penulis blog atau orang lain yang maybe buat die tak puas hati lepas tengok adegan sedikit panas dari MV Gambit)

    Okay2.. COolL everybody!.. Sakura nie sebenarnya minat si Gambit ni.. Hensem ape.
    So bila ade kes macam ni.. Sakura sedihla..
    Sakura di dua belah pihak. Tak cakap pun salah , cakap pun salah. Jadi ...adoiii.mcam mana Sakura nak pikew?

    Okay ade penyelesaiannya.. Sakura x taw mana silap artis ni sampai semua orang boleh jadi musuh die especially Blogger...kalau la gambit tak sebut blogger.. maybe tak ramai yang attack gambit..huhu

    Sakura x la marah sangat, cume terasa sbb gambit kata gtu. Oh gambit jgn buat mcm nie..kalau ade orang kutuk terima sajelah..buat penjelasan itu lebih baik dari marah balik orng tu.. I still wanna see u in tv, cinema.. i dont want to miss understood.

    Minta Maaf sangat2 la yer Gambit Saifullah
    Saya ni blogger, saya pon fan awak jugak.
    Sori la kalau awak tak de hati ngan blogger. tapi saya still sokong awak sebagai artis. Do your best. Best of Luck!..
    :)..PEace!

    Friday, June 3, 2011

    Nasi Dah Basi~

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera



    Hari ni lagi sekali digemparkan bahawa ada ahli keluarga Sakura yang jauh meninggal semasa dalam perjalanan mahu pulang ke Kelantan.

    Al-Fatihah diucapkan kepada arwah 'Kak Long'..
    Semoga Arwah di bawah rahmat Ilahi. Amin

    Semua ahli keluarga Sakura telah bergegas ke hosp Gua Musang..tinggallah Sakura bersama bdak2 ni di rumah.

    Maafkan Sakura sebab Sakura ini memang susah untuk didekati sebagai ahli keluarga. (Anti Social dgn family/relative) Sakura memang susah nak meluangkan masa bertemu dengan ahli keluarga yang lain. Ia memang salah satu sifat semulajadi Sakura. Tapi Sakura senantiasa mendoakan kebaikan kepada semua orang.

    Al-Fatihah juga kepada arwah pakcik Hashim..
    yang juga meninggal minggu lepas di hospital usm kerana menderita buah pinggang.
    walaupun sudah berniat mahu jumpa pada hari cuti keesokannya. Namun Tuhan telah menetapkan waktu itu lah juga nyawa arwah akan diambil. Walhal..wad sakura bekerja hanya setingkat dengan wad arwah. dimanakah silapnya?

    Nasi dah basi, kalau jadi bubur takpe lagi.
    Sesal x dapat jumpa arwah. Kalau lah Sakura ni lebih fikir panjang. Mungkin Sakura boleh jumpa mereka lebih awal lg.

    Pengajarannya: jumpalah ahli keluarga sebelum dia sakit lagi, seblum die sakit teruk, dan sebelum dia dipanggil dari dunia ini.

    maafkan Sakura. Tahun lepas pon, Sakura rasa bersalah sebegini juga. Kenapa satu pun tak berjaya Sakura laksanakan dengan baik? ..Ya Allah tempatkanla mereka di bawah cahaya kebaikan, dan semoga aku sentiadsa mengingati kematian. Amin.

    Ini entry bukan untuk membuka pekung di dada. tapi untuk menyedarkan semua pihak. Duniawi hanya sementara. Alam satu lagi adalah peluang sebenarnya yang kita ada. Jadi sentiasa mengingati kematian ye.

    Menziarahi orang yang sakit sangat2 di galakkan di dalam agama kita yakni Islam. beringatlah.


    Thursday, May 26, 2011

    Tahap Kesabaran Sakura

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Tahap kesabaran?

     
    1.dlm surah al-baqarah ayat 153 Allah berfirman yg bermaksud,"wahai mereka yg beriman,mintalah pertolongan kepada Allah dgn sabar dan solat.Allah bersama dgn orang yg sabar."

    2.dalam surah al-imran ayat120 Allah berfirman yg bermaksud,"jika kamu bersabar dan bertakwa tipu daya mereka sedikitpun tidak mendatangkan kemudaratan kepadamu."

      3.dalam surah an-Nisak ayat 25 Allah berfirman yg bermaksud,"jika kamu bersabar ia adalah baik bagimu"

    4. sabda nabi yg diriwayatkan oleh imam tarmizi yg berkmaksud,"sesungguhnya kejayaan bersama-sama dgn kesabaran,kelaparan bersama-sama dgn sesusahan dan sesungguhnya beserta dgn kepayahan adalah kesenangan"

    5. "Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:"
    (Maksud ayat 155:Al Baqarah)

    6."(Sebenarnya) apa yang ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah tetap kekal; dan sesungguhnya Kami akan membalas orang-orang yang sabar dengan memberikan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka telah kerjakan."
    (Maksud ayat 96: An Nahl)

    7."Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (sesorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu."
    (Maksud ayat 11: At-Thaghaabun)

    8.Sayidina Ali berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda bermaksud:

    Sabar itu ada tiga:
    ·  
                   Sabar terhadap musibah, yakni sabar dan tidak marah terhadap masalah atau musibah yang menimpanya sebaliknya menerima dengan redha musibah itu. Maka Allah S.W.T mencatatkan baginya di Luh Mahfuz 300 darjat, iaitu darjat tertinggi di syurga dan setiap satu darjat antara satu darjat itu seperti langit dengan bumi.
    ·   Barang siapa yang bersabar dalam taat yakni mengerjakan ibadah dengan taat dan menanggung kesukaran ketaatan itu, maka Allah S.W.T akan mencatatkan baginya 600 darjat yang mana antara satu darjat itu seperti permukaan bumi yang atas hingga ke penghabisan bumi terakhir.
    ·   Barang siapa bersabar daripada maksiat, yakni meninggalkan perbuatan maksiat, Allah S.W.T akan mencatatkan baginya 900 darjat dengan setiap satu darjat antara darjat itu seperti permukaan bumi hingga sampai ke Arasy. Dia adalah mahluk yang paling tinggi darjatnya dua kali ganda. Sabar menjauhi segala yang diharamkan itu martabatnya adalah paling tinggi.
     
     Kesabaran ini memerlukan tiga peringkat:

    # Sebelum dapat melaksanakan sesuatu ketaatan, perlulah memperbaiki niat dan ikhlas, sabar daripada riak yang merosakkan dan sabar untuk menguatkan keazaman.

    # Ketika mengerjakan ketaatan, hendaklah sentiasa berjaga dan berwaspada daripada faktor yang boleh melemahkannya.

    # Selepas mengerjakannya hendaklah bersifat sabar daripada melakukan suatu yang membatalkan amal ketaatannya.
     
     --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     
     
     
    Kalau kamu tengok entry ni sedikit ke arah kerohanian. Memang pon. Sakura x cukup sabar sekarang ni. Sebelum Sakura marah ikut suka ati dalam blog ni baik Sakura renung2 ayat2 Alquran hadis dan buku2 agama.
    Bukan apa, Sakura cuba tak mengamuk, Sakura cuba sejukkan hati. Ramai orang sekarang nie suka buat Sakura marah yang amat sangat. Adakah sebab Sakura ni terlalu Sabar dengan kata2 ataw pun memang orang sekarang ade sikap buruk iaitu pijak kepala orang dengan lawan kata orang tanpa fikir akibatnya.
    Adakah orang zaman sekarang x fikir mengenai maksud "jaga hati?" Kalau ikutkan hati , Mati!.
     
    Ya Allah , ku pohon kekuatan dalam aku menahan kesabaran dari kemarahan yang membara, semoga aku tidak melakukan benda yang dilarang olehMU ke atas mereka2 yang menganiaya aku. Amin.

    Wednesday, May 25, 2011

    MAsyuK!... Duit Oh Duit! ^_^

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Bukan Duit sakura kat atas ni..credits to google!

    Yeah, income dah ade dlm tgn..
    Time untuk menebus hutang
    x macam sorang kawan and junior ni
    kaki tipu !!!!(mmg aku x halalkan ok)
    (xdea da nak sembunyi - sembunyi)
    List hutang/bende wajib bayar:
    • Kereta 7++ Dah
    • Hard Drive 1++ Dah
    • Insurans 1++ Belum
    • Broadband 1++ Belum
    • Yuran Oh Yuran 5+ Belum
    • Baju uniform 1++ Belum
    • Face Washing 1++ Belum
    • Lain - lain 1++ Dah terlebih
    Ha...fulamak...Duit aku nak simpan tinggal 1/4 saja...hadoi...
    huhuhuhuhuhuhu
    xpea la..anyway hilangla sikit migrain yg serabut ni...chow!!!!

    Tuesday, May 24, 2011

    BeZZa, it is too good to be true..!

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Im glad and jealous, even though i ride my own Persona, i still say that Proton is not the only best option in choosing your dream local cars in Malaysia, did u know that Perodua is also the best choice. Why? Myvi is one of the favourite mini cars design that i love to ride on. Great design. No offense to proton. Even though i like Persona more than others car, its look like im gonna have new 'boyfriend' if this crazy cars come outs in Malaysia.
    Behold, the Bezza, Perodua Bezza. Actually im not happy with the name, it should go with A and not B... u know.. A is better than B.. But Bezza is kinda awesome name when i think about it.
    U so millenium, U should be car in Tron Legacy the movie, thats so awesome u know.
    I wanna buy it. Yes i will have TWO 'BOYFRIEND' after 10 years. hehe. Insyallah!
    Handsome design created originally from local Malaysian people. Who will dream it before. Yes im sure its is my next car. Haha.. (Im sorry Mr. Agul, i still love u , u know. ahaks)..haha







    The interior design was so imaginative....I love it!..

    hurm...how about tuah, jebat, lekir, lekiu, and kasturi? i think i will think about it next time.. Right now...just dream u ride this car. I wanna try to drive it.. Its so cooL!

    Monday, May 23, 2011

    Guna Brushes Ranting + Prince Of Pop

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Sajer nak promote... hurm..boring2 edit lagi ...hehehe

    Cat farish kata album dah nak kuar
    nak promote another fan blog untuk P.O.P.

    Saturday, May 21, 2011

    [Jom Blajar Same]~ Music Video and Me~

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Ini Entry yang sedikit berpendidikan (lah kononn)...
    Yang mana Sakura tgh nak cari idea buat music video .. well i think its my latest project.

    Sila jangan muntah hijau kalau Sakura nak buat Music Video yang ada dengan Sakura sekali..hehhe..(uweek)
    This is just a project. Kalau jadi, maksudnya Sakura dapat pengalaman baru sebagai videographer maybe..:P

    Okay, untuk buat video music apa yang perlu anda buat ialah pergi ke link ini
    apa yang Sakura dapat belajar ialah mengenai (1)pemilihan lagu. ingat senang ke nak pilih lagu? ingat senang ke nak susun video yang telah direcordkan berdasarkan lagu? So, lagu dan video merupakan perkara penting.
    dan untuk buat music video, we really (2)need a team..kalau Sakura sorang yang buat...dia agak kelam kabut lol... So, please atleast ade yang je 'kakong' (sila bukak kamus loghat kelate).. Sorang jadi cameraman, sorang jage lighting, dan sorang lagi director... huh..susah jugakk...actually kalau tak ade semua pon takpe.. tapi kalau nak lancarkan perjalanan , u need a team okay! (3)planning...Sakura bab2 planning ni thumb down.. Sakura x reti ler... ishh... (4)Simpan video asal manalah taw kan.. sometime..untuk jadi kreatif kita kene la jadi sedikit pemurah untuk luangkan masa tengok balik video asal..maybe ade bende yang tertinggal.. maybe kamu boleh buat another video berpandukan video asal..so that tiada kesilapan yang berulang..(5)lokasi & live semua ni bergantung kepada situasi..iaitu indoor atau outdoor atau live atau tidak.. (6)Edit haa..yang ni Sakura reti la..uhuuu..(i need to be kreatif once more)...(7)guna software yang ade apa korang nak.. adobe after effect + movie maker plus...cyberlink pro...chantekkk!(8)kreativiti ...please cari idea ngan kawan2 atau bukak buku cerita kalau susah sangat..hahaha

    5 tips penting dari about.com --> http://musicians.about.com/od/musicindustrybasics/ss/makeavideo_10.htm

    link kat bawah nie Sakura blum baca lagi...aishh..dah rase boring kot duk menaip ni..hahah
    -http://www.ehow.com/how_2080836_shoot-music-video.html


    okay sekian..tQ


    Wednesday, May 18, 2011

    HATI2 dengan hidden camera! Ngeh3..

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera

    Pernahkah anda rasa diintip? Pernahkah anda rasa tak selamat? Pernahkah anda rasa tak selesa terutamanya di dalam tandas? di dalam bilik persalinan? di bilik hotel? di mana2 sahaja?

    Kalau anda pernah terlintas di benak fikiran anda, Sakura ingin bercerita mengenainya. Adakah ia benar wujud atau hanya di tv sahaja.

    Tapi, ini bukan entry mengenai Bluetooth cctv di tandas yang pernah diwar2kan oleh rakan2 blogger kita yang lain.

    Tahukah anda ada kedai yang menjual hidden camera?
    http://www.home-spy-shop.com
    wah3..cepat2 beli :)

    Ada pelbagai jenis bentuk spy Cam yang Sakura nak tunjuk kat kawan2 semua yang mana sangat SENANG dan MURAH diperolehi. Tak caya? cayalah...

    tali pinggang berkamera. nampak ada lubang kecik kat depan tu? itu ada lens tu.

    Berhati2 dkat charger yang terpasang kat mana2 tu.. Berkemungkinan ade yang tengah mengintai.

    nie masih baru kat pasaran lagi ni, versi keychain/remote kereta..what de???

    berhati - hati dengan mamat2 yang pakai topi...

    chewing gum pon x bleh nak pecaya dahhh

    yang ni paling famous ni....ramai beli..yg ni mahal sket sbb laku


    lighter modern, siap ade usb...yang penting bukan real lighter

    mcm x pcaya je...siap water proof lagi

    ade macam2 bentuk lagi... semua murah dan senang didapati...
    menakutkan bukan..cuba bayangkan anda berada di dunia yang penuh dengan hidden camera? alamatnya tak tdo la yer..

    yang penting Allah maha melihat. setiap apa yang anda buat di depan di belakang atau di mana2 sahaja takkan tersebunyi dari yang Maha Esa. Jadi fikir - fikirkan la.

    sekian :)