Since 2010

Since 2010

Monday, December 20, 2010

Batuk2 ...yeaah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Layan aje....hehe





p/s:Dah name blog pemalas...ahaha (terlebih sudah) ^_^

Saturday, December 18, 2010

Bila Cik Shida BerMiminG!!!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Yeah! Topik hangat nak akhir tahun, makin nak masuk tahun baru makin hangat topik ni...

Maafla cikgu shida , Sakura baru sempat nak post pasal Cikgu Shida... mantAp!

Sedar tak sedar, Sakura dah jadi peminat cikgu shida dari parit nie...

teman suke dengor n tengok cikgu shida pakai cosplay sambil bermiming...Cayalah

tak ingatlah macam mana boleh ter'tarik'....yang penting sapa yang boleh lawan ratu bermiming malaysia kite nie..haha

Tengoklah video di bawah yer...ehehe



aper ek? oh...sambung cerita (tengok, da lupa nak cakap aper kalau da tengok cik shida buat show!) haha

eh, korang kalau tengok video die, jgn lama2 sangat, ntie putus urat perut..haha

--->ehsan dari facebook cikshida sendirik untuk latest video miming beliaw<---

p/s: i will support u cikgu shida!

[BW] Cukup untuk ptg ni, sambung mlm nie plak..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


http://ones-oven.blogspot.com
http://suhaisweet.blogspot.com
http://owh-dunia.blogspot.com

http://nabil-potter.blogspot.com
http://myzimiekoreanblog.blogspot.com
http://mazeermohamad.blogspot.com
http://mrnamie.com
http://mobile2go.blogspot.com
http://mistazam.blogspot.com
http://ratukeliptaip.blogspot.com
http://apy-10.blogspot.com

http://mellymikio.blogspot.com
http://manteramovie.blogspot.com
http://babycutekami.blogspot.com
http://sweet-ladybird.blogspot.com
http://blogsensasi86.blogspot.com
http://kelantanbloggers.blogspot.com
http://zlest.blogspot.com
http://joegrimjow.blogspot.com
http://ayymanrahim.blogspot.com
http://ida-idris.blogspot.com
http://mylove-anazira.blogspot.com
http://hafez94.blogspot.com
http://www.capitalh6280.blogspot.com
http://sisepetyangrabun.blogspot.com
http://nurrcahaya.blogspot.com
http://farahchantek.blogspot.com
http://myravea.blogspot.com
http://www.didozel.com
http://diarisenja.blogspot.com
http://chikedees.blogspot.com
http://luvelysyue.blogspot.com
http://shafaaliaa.blogspot.com
http://www.hatisamronkin.com
http://www.benashaari.com
http://halela.blogspot.com
http://alia-azmi.blogspot.com

http://alfadhilah.blogspot.com
http://icecreamhaniscair.blogspot.com
http://duniaimpiansaya.blogspot.com
http://lilyvsdaisy.blogspot.com
http://www.afiqsays.com
http://www.afiqbukhari.com
http://adiwidget.blogspot.com
http://another-chapter-of-my-life.blogspot.com
http://yoishme.blogspot.com
http://shafaza-zara.blogspot.com
http://murnimahyum.blogspot.com
http://akuejoe.blogspot.com

ttp://lunarwolf11.blogspot.com
http://musmarauders.blogspot.com

p/s:kjap lagi nak g usm n g derat ngan geng ex5pa

[BW] Pgi ke tgh hari

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


http://wavewsa.blogspot.com
http://ik.my/zone-masyuk
http://munsyidesign.blogspot.com
http://momoekitty.blogspot.com
http://colourfulblossom.blogspot.com
http://najihahsyafinaz.blogspot.com
http://lisaafha.blogspot.com
http://duniakuemieysandra.blogspot.com
http://munchiko-munchike.blogspot.com

http://gayahspears.com
http://princessqish.blogspot.com
http://pinkexia.blogspot.com
http://lurvepurple90.blogspot.com
http://nikzakiah.blogspot.com
http://fozz25.blogspot.com
http://eiydaasaari.blogspot.com
http://dearziey.blogspot.com
http://tolongmenyebokhalaku.blogspot.com
http://auniamirah.blogspot.com

http://saint-guerre.blogspot.com
http://lissonly.blogspot.com
http://aiaijpop.blogspot.com
http://sepitbirutrading.blogspot.com
http://watthechuck.blogspot.com
http://suzierahman.blogspot.com
http://idamanja79.blogspot.com
http://wantong26.blogspot.com
http://shakiddo.blogspot.com
http://diana-senyumsenyum.blogspot.com
http://norgadis.blogspot.com
http://sapphirepearlsmalaysia.blogspot.com
http://sahabatnorgadis.blogspot.com
http://aimauyun.blogspot.com
http://zackzukhairi.blogspot.com
http://rapunzeldada.blogspot.com
http://pesona-akasia.blogspot.com
http://leabutterflypink.blogspot.com
http://pendekarberkuda.blogspot.com
http://ustaz.blogspot.com
http://cikgumanstation.blogspot.com


p/s:dah siap blogwalking tanpa shout mana2 blog...ptg karang lak

[BW] List BlogWalking Malam niew..hehe 18122010

Friday, December 17, 2010

Konsert Cakna Palestine Bersama WaliBand

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura x smpat nak update blog sbb busy sket dgn hal nie...hehehe sori...
Mende nie anjuran cakna palestine dan jugak suruhanjaya negeri kelantan
sila la menghadirkan diri...  daripada menyambut tahun baru dengan apa2 entah
baiklah kita menimbulkan rasa sedar diri yang masih ade orang lain yang memerlukan pertolongan dan juga perhatian daripada kita

semolek - moleknyer beli seminggu sebelum tarikh konsert ok......sebabnye... nntie busy plak nak urus(ramai gler yang nak last minit, mane cukup tangan)
oh..sapa nak tiket boleh mintak ngan Sakura.. ehehe
Sakura berani jamin mende ni betoll walaupun xde hebahan kat tv ke ape kew...
keutamaan diberikan kepada bebudak usm(kalau nak la),...oh..tiket ni dah nak abih...
so cepat2 la mintak yer.. hehehe... bayar dulu baru dapat tiket.. kalau ade masalah ataw pertanyaan sila tanya Sakura ek... oklah...got to go now...chow...(oh busy nyew dgn hal niee)

Saturday, December 4, 2010

Ohoho...Mau buat ConTest!...rindu2 nyew!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura muncul idea untuk buat Contest yang bertajuk Saya Sayang Blog Saya..ahaha

Nantie Sakura sambung di entry post yang lain... sedang merangka syarat dan hadiah..lalala

oh rindu nya saat ini...uhuuhu miss you all!


geng 5pa, bile bole ketemu yer...


sekian..

p/s: ujan ujan nie sangat best untok tdo...hihi

Wednesday, November 24, 2010

Ke mana Sakura Menghilang?????

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Apa khabar semua? alhamdulillah Sakura sihat sahaja,

Ramai yang tanya Sakura, ke mana Sakura menghilang kalau dah x on9???

Sakura cume boleh jawab satu sahaja. Busy sesangat. Bila bekerja + Stress (biaselah sbb bdak baru), so Sakura hidup cam makan, tdo, keje, rehat... ermm... mmg Sakura tgh hidup terumbang ambing...
Tapi apsal baru sekarang Sakura muncul semula? hahaha...sbb Sakura baru ade masa la...

Apa yang Sakura nak cerita pon, Sakura hanya boleh skip2 sbb nntie sampai ke esok la korang baca plak.

  1. Gigi - akhirnya gigi geraham bongsu (kanan bawah) Sakura telah berjaya dicabut hahaha... Sakit tak terkira ( naseb baik ade pain killer) , kena tarik (cam patung), kena jahit (cam baju)...ahaha... siot sakit. Tapi takpelah sebab dah 2 tahun merana. (malas nak cerita panjang2) okey2, skip!
  2. Keje - macam yang Sakura cerita kesibukan sebagai budak baru dalam kerjaya jururawat ini mmg la mantaP.. oleh kerana Sakura ni tak berapa matang, terpaksalah Sakura mendaki perlahan2.. dan ia buat Sakura terpkasa berlari2...ahaha...jatuh tersungkur pon kena bangun balik la kan...okey2, skip!
  3. Kereta - oleh kerana tempoh pengesahan bekerja mengambil masa setahun... slip gaji 3 bulan pon belum dapat lagi.. proses pembelian kereta terpaksa dipendingkan...uhuhu...(Sakura nak kereta satu buat pergi kerja)..skip!
  4. Cuti - cuti belum direquest (Sakura tak reti nak mintak cuti + segan) ehehe... off day sajala...maybe simpan cuti kot.. errm skip!
  5. Gaji - gaji sudah habis..opss..pemboros ka? ^_^ Sakura beli sofa, beli cd, cabot gg, korban n jalan2.skip!
  6. Korban - alhamdulillah, sakura mampu buat ibadah korban. skip!
  7. Game - jarang main dah, dah matang kot :P...skip!
  8. Korea + Jepun - Sakura dah kureng jadi kpop n jpop fans buat masa ni,... tgh layan drama n cerita jer... HAMMER session + Master Of Study + Oh My lady.......oh ..skip!
  9. Cheng Ho Expo - yup Sakura pergi dengan munie n manisah... ^_^ thank friends....skip!
  10. Blog - kena jarang2 post entry sbb busy..skip!
  11. Haji - pakcik n makcik Sakura pergi buat Haji..uhuhu..rindu sama mereka la..skip!
  12. Kamera - Ade orang tu offer Sakura deposit rm100 untuk Canon EOS 550D..jumlah penuh die RM3000. tapikan Sakura masih kuat semangat untuk beli Canon EOD 7D...rm5000 jer (Sakura, sila belajar berjimat untuk gaji yang akan datang baru boleh beli kamera ni...)..uh..skip!
  13. Muhasabah - Yup, Sakura banyak muhasabah diri sepanjang hidup selepas belajar nie.. maklumlah diri belum matang lagi..kena banyak improve akhlak n ibadah. Doakan kebaikan buat Sakura ye.Insyallah..Amin!...skip
okay...dah habes...

Sakura bergambar dengan Prof. Liu Da You yang datang dari ShangHai bersama dua rakan Sakura @ junior iaitu Manisah n Munie. Lukisan beliau sangat Sakura kagumi sebab Sakura pon minat melukis tapi takde skill cam beliau itu... uhuhu.. Kenangan terindah semasa di Cheng Ho Expo Exhibition, Kota Bharu Kelantan. Terima kasih prof sebb sudi lukiskan secebis bakat yang ada buat Sakura. Nanti Sakura cari frame n tampal siap2 k!

Sekian, terima kasih!

p/s: off to blogwalking!

Wednesday, November 3, 2010

Kelab Blogger USMkk?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura nak citer pasal title di atas..yup.. di manakah kelab blogger usmkk?
bolehkah anda mengumpul nye? bertemunye?
mana - mana? tak jumpa lorh...(Sakura dah carik kat internet tp x jumpa2 jgak...lorh)

so, dengan ini secara berapa x official nye..

jeng jeng jeng...

ehehe

..yep...logo/ banner kelab usmkk blogger telah dibentuk oleh Sakura.. sbb Sakura x jumpa...so..itu sjelah update sakura kali ini...

gunalah code/script/html seperti diatas kalau nak setting buat banner yer

by2 ...:P

Monday, November 1, 2010

Pertandingan 'Header' Tercantik Kali Ke-2 oleh Alienelliz

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ni mungkin contest ke-2 Sakura join. thanks to azmie sbb tag Sakura. Sakura baru tahu rupenye ade orang akan buat contest camni.. hehe , so..di kesempatan masa ni, Sakura nak join contest yang dibuat oleh alienelliz .
Ini ialah header yang akan Sakura pertandingkan ..
Tadaa! hehe.. Sakura punye header rasmi yang pertama. ^_^
Mintak2 menang hehehe...

Camner contest itu dijalankan boleh la klik sini. Dateline die ialah 6 Nov 2010. so sempat jer lagi.

3 Sekawan yang saya tag ialah:
 


p/s: okay la..chow..ahaha

Sunday, October 31, 2010

Muke Berita yang baik ^_^

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Update pasal aktiviti menyokong Kelantan semalam.


mula2 separuh masa pertama
"apsal main slow nie"
masuk jer separuh masa terakhir
"biar btol, mcm x caye je"
bila menang
"yeeehaaa... x rugi sokong diorang"

so, tahniah red warrior 2-1
alhamdulillah
kepada team N9, saya puji kekuatan anda

ari nie shift ptg
tibe2 ujan
alamak , baju confim basah kan
camner ek nak g keje sat nanti

p/s: nak cuti boleh hehehe
err,  takziah pasal kes genting

Friday, October 29, 2010

Hoot da day Cool da night

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

 Apa khabar semua, hehe..

sedikit update----hari isnin da dapat gaji, mlm itu pergi kbmall beli broadband..rm100,  semalam balik pkol 6 kat umah sbb OH... fast food yang da disentuh :- McD, KFC, CRS, tdo umah Fathiah

kuar makan ke restoran cek siti, kena 'scold' ngan Fathiah sbb tak berani ambik risiko u turn kat trrafic light..
then, sampai jer kat restoran, nampak kedai umbro kat sbelah bangunan..umbro tu jual baju red warrior..nampak cam menarik je, lepas je order makanan terus pergi ke kedai baju itu...

apa yang menarik hati sbb gaji masuk duet masuk confim baju red warrior pon masyukk!
tapi apa yang lgi syok ialah dapat jumpa coach n player red warrior...yeahhh! aper lagi ambik gambar la..

tapi apa yang nak cerita ialah banyak nyer accessories red warrior...canteeeek siot..
salah satu benda yang buat Sakura terus meminati red warrior ialah rekaan baju yang canteekkk... hehe
of course, bila kita suka kat baju, mesti pemakai baju dier pon kite suke..hehehehehe

player n coach Red Warrior sangat baik....maybe masa kerja die serius la..  thank u sbb sudi ambik gambar ngan Sakura.. ohh,, Fathiah x nak ambik gambar sbb segan then die mula la terliur nak bergambar mase semua orang nak balik...then segan  sampai x ambik gambo..haha

excited sampai tdur lambat n mengigau hahaha, mana taknye sebb berpeluang ucap good luck kat team Kelantan FC ^_^...

 ---->Coach yang serius nie pon boleh senyum, tapi nampak muke serius lg, sori ganggu ye , hehehe<---

---->3 pahlawan merah dengan peminat nye yang kiut miut ini...tq yer.. hehehe<---

yes GOMO KELATE GOMO!

p/s: huhu..x dpt pergi bukit jalil, sokong kat umah jerla sbb kerja ^_^

Saturday, October 23, 2010

Eh, kena tag ke??

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ari nie Sakura rajin membelek blog teman blogger yang lain, hinggalah ke blog DIana nie ha..
http://diana-senyumsenyum.blogspot.com/
lol nama Sakura ade dalam tag list upernye..ehehe

"Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person that tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you."

oleh kerane Sakura ini cukup pemalas org nyew... make entry ini lebih pendek dr orang lain buat..ehehe

1. Sakura bukan nama sebenar
2. Sakura suke main game
3. Sakura bukan bdak bandar
4. Sakura suke tdo
5. Sakura baru jer gunting rambut
6. Err, tgh tunggu gaji nak masuk ...bile??
7. Saket gg, Sakura takut nak g klinik gg
8. Terfikir nak betulkan gg...one day maybe
9. teringin nak beli another komputer set
10. Sakura tgh minat dengan En. M , tapi En. M blom taw lagi...lalala
11. rajin kalau bagi upah...ehehe
12. tak suke taip panjang2
13. suke tengok anime cute2 n anime hensem2 cam gundam...arthunzara n kira yamato forever!
14. fan Dato' Siti Nurhaliza dari masa dier debut lg...suke lagu Percayalah~
15. Jerawat musuh Sakura yang abadi
16. suke KPOp, Jpop da jarang2
17. Apsal kuat mimpi nie, rase dah basuh kaki dah sblum tdo
18. suke kebersihan benci kotor
19. suke mengemas tp jarang mengemas...lalala
20. teringin nak slim tapi asal nampak fast food tergodA la plak....alahai
21. jgn tanye pasal saiz baju, sensitif taw!
22. gilerkan cermin mata baru, walau baru jer beli sepasang setahun...ahaha
23. suker berebut tv, tapi lpas tu tak taw nak tgok ape...hehe
24. pelupe... eh..
25. Sakura sebenarnye diambil oleh anime fav Sakura, CardCaptor Sakura..^_^

pasal, tag 25 orang tue....ikot la yer saper2 pon..Sakura rembat jer
  1. diana
  2. wan hazel
  3. huda
  4. lunarwolf
  5. H
  6. pjaz
  7. nabilpotter
  8. sgerrard
  9. norgadis
  10. miza
  11. jefry
  12. suzierahman
  13. ray
  14. mrnamie
  15. affan
  16. garuda
  17. Mehmed
  18. mistazam
  19. kak halela
  20. garuda
  21. princessQish
  22. kyle
  23. ishak
  24. jack
  25. alF
okay done...



 -->aktiviti 3 minggu yang lepas<--
tq wanhazel sbb bagi tutorial pasal nie

p/s: terlebih kenyang,....errr

Friday, October 22, 2010

Nota2 Malam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Sakura just nak habaq mai

Baru on9 gara2 letih, (letihla sangat)

So, try nak install Starcraft II tapi lupe nak mintak keygen kat store. adoi

abes tu, esok nak g tuntut ape yang takleh tuntut (keygen)

then? best main xbox td , game Neir.woa..best siot..

tapi itu x penting

nak baca duty list yang ade dalam laptop..sebab sr blum bagi yg ori lg

so, esok? nak install Microsoft Office untuk kawan..tp kne transfer ikut usb jap

so...ye..legal legal ilegal legal download..jgn salahkan saye...salahkan 'mereka'...uhuhu

so...arrghh minda x btol sbb hati ini tertaut pada bende lain....istighfar banyak2 yer Sakura.

p/s: blogwalking start now..ehehe

Saturday, October 16, 2010

Dugaan seorang muslim dan manusia

Assalamualaikum Salam Sejahtera



Ari nie post ini ialah penutup untuk minggu ini, sila jumpa Sakura minggu depan

Sebagai Muslim, senang untuk beribadah kepada Allah tetapi yang susah ialah menjadi manusia di muka bumi ni.
Bila bergelar sebagai Muslim, setkan dalam kepala "i want 100% Muslim in my life" but, macam Sakura kata , kita takkan capai 100% Muslim kalau kite terlalu mengade2 untuk hidup di muka bumi ini.

Kalau kawan2 ingat, Sakura pernah mengimpikan macam2 untuk diri Sakura. Of course, duit itu x penting bagi Sakura, hanya sekadar untuk memenuhi keperluan. yep.

Sakura ingin bersederhana tetapi kaya di akhirat. jangan kaya di mata orang nanti jadi cam kes bunuh profil tinggi plak. Sapa kata Sakura tak kaya? ha? shhh... bak kata orang, 'orang yang kaya lapang hatinye'.. maka lapangkan hati dengan agama.. moga kaya dilimpahi rahmat Allah setiap masa.

Sekian.

p/s: kerje itu kene ikhlas...ok chow dulu ..nak balik umah sewa da... ehehe

Friday, October 15, 2010

Mimpi Jadi Kenyataan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura nak cerita sepanjang seminggu kerja di wad peadiatrik, Sakura dah mula jatuh cinta ngan peadiatrik. rasa bersalah n sayang nak tinggallkan 6s. rupenye Sakura diberitahu untuk bertugas secara kekal di 7 utara. Sebut pasal 7 utara ni, ia memang ada kaitan dengan tajuk kali ni. Ape dia? Sakura nak cerita la ni.

" You have 1 unread email"
Sakura pon bkak la,
"Tatkala subuh menjelma, tanah Melaka kembali dijajah, moga berdiri dengan megah, sehingga musuh kalah"
Urm, sapa hantar plak nie? Siap gambar pahlawan tanah melayu zaman kesultanan melaka lagi ni?
"Email From Azlida AbKadir"
Eh? Apakah ini?

Selang beberapa minit, Sakura terjaga dari tidur. Eh, apsal puan Azlida send email semacam jer kat aku ni? dalam mimpi plak tu? hurm... Sakura bangun bersiap untuk pergi majlis penutup orientasi.

"Okay, saya umumkan nama dan penempatan kekal kamu"
Tiba - tiba berdebar plak jantung nie bila nama kawan - kawan disebut. Tachy...
"Fatin .. ...."
Ohh.., Luruh jantung kejap, Sakura berdiri dengan penuh berserah pada Allah.
"7 utara!"
Erk.. Eh, biar btol? Kawan2 Sakura bertepuk tangan dengan gemuruh sekali. 
"wow, Fatin..Congratz!"
Sakura terduduk. Rase cam tercabut jap nyawa..uhuhu


Kalau nak diceritakan lagi.. Sakura sorang2 jer kat 7u.. uhuhu... not fair! uh.. ok la tu..ade jer orang lain yang kena sorang2 jgak. kalau nak taw lebih lanjut boleh la tengok kat blog H. kat bawah ni 
tetiba cam sebak plak...uhu.. mimpi jadi kenyataan.. oh rupenye itulah mesej tersirat yang disampaikan oleh lecturer Sakura ek..ehehe...

malam tu, untuk menghilangkan sebak,
Sakura ajak kawan2 Sakura kuar release tension. Kebetulan malam tu dah start ekspo kampus kat usm kampus kesihatan. Nak dijadikan cerita ade antara kawan2 Sakura tak nak kuar sbb melayan perasaan. uhuh.
So Sakura kuar bertiga jela, ngan Amalina n izzatie...
Pengalaman berhrga untuk release tension ialah Sakura dan kawan2 masuk umah hantu. haha.
Nice memori. Mana taknya Sakura kena lead diorang masuk umah hantu. memang takut gilew actually. Tapi sebab nak release tension tu, Sakura tengok hantu tak takut lagi berbanding dengan 7 utara yang Sakura nak masuk ni. jadi sepanjang hantu buat road block kat tengah jalan, Sakura tepis jer tangan sambil jerit ,

"benci 7u, benci medikal, benci kerja, benci2..." haha

itu namanya release tension, so bila nampak antu itu jerla penawar untuk tak takut antu..haha
last2 nak kuar dari rumah antu tu plak makin ramai plak antu jenis ngeri2 kuar...adoii. 
tetiba ayat2 begini dijeritkan dari mulut Sakura 

"tak kira la benci ke tak kat 7 utara tu.. aku nak medikal jgak..haha..aku nak balik 7u tu"

sekali hantu tu sergah kat depan Sakura...dengan steady dan takutnye Sakura jerit

"ahhh, hantu jer pon..aku tak kesah dah hantu ke aper ke, yang penting 7u lagi menakutkan!!"

ahaha, Sakura pon tepis2 tangan hantu and sambung jalan2.
eh, kawan Sakura lagi dua orang ape cerita? diorang kat belakang Sakura la...ade yang takut, ade yang tutup mata jer sepanjang perjalanan...hahahahahaha
 dalam kata lain Sakura dah release tension semalam. haha..good job!




p/s: hatim(steady) n harissudin(sesat) per cerita hahaa..

Saturday, October 9, 2010

getABoring



Tajuk pon dah boringkan nak baca, ahaha...sorry teman2 Sakura tkde mood nak cte ape2 pon
sekadar menyinggah blog kawan tanpa sebarang ucapan dan jalan2..
ari nie sangat panas dan x bersemangat
huhu
nak balik umah tapi masalah transport mnjadi2...adoi
jadi boring sesangat
mula2 nak cte pasal last week punye aktiviti...tapi... gambar blom siap edit lorh...malasnyewww


so, i just can 'blebe kokse2' haha


apsal ek...geramnye... haha..
so sorry kalau ade yang terbace benda yg sia2 nie...
hope dpat mintak cuti
kalau tak mmg sayuu hati ni...off to boringAday




sekian


p/s: boring...malas...boring...malas...ishhh tak malu btoll

Friday, October 8, 2010

Kurang Kolagen dalam Tulang?


[Health Info] Osteogenesis Imperfecta

Pengenalan:
Osteogenesis Imperfecta turut dikenali sebagai Brittle Bone disease atau dalam bahasa yang difahami ialah masalah tulang lambat/gagal melalui proses pertumbuhan yang normal. Merupakan masalah berpunca dari genetik. Tetapi boleh dikatakan jarang berlaku. Apabila seorang individu mengalami penyakit ini, mereka mudah berisiko mengalami kepatahan tulang (tulang lembut) hanya dengan kecederaan ringan ataupun tanpa sebarang sebab.

Punca?
Disebabkan oleh keabnormalan dalan gen yang ‘code’ untuk proteins yang mana melibatkan penghasilan kolagen. Kolagen ini ialah protein yang terpenting untuk tulang memastikan tulang kuat. Dalam kata lain, mereka yang menghidapi penyakit OI kerana kurangnya kolagen dalam tulang.

Bagaimana?
Biasanya, ia diturunkan oleh ibu bapa/salah satu atau kedua2 kepada anak mereka, tak kira jantina. Ia menyerang kerana mutasi pada genetic yang telah diterima.

Tanda?
Mereka yang menghidapi OI akan mengalami:
  • Kepatahan tulang, retak
  • Risiko untuk patah semakin kurang apabila individu tersebut semakin berumur
  • Sendi/otot dislocate
  • Warna biru,grey pada mata putih (sclera)
  • Gigi yang pucat
  • Lebam2
  • Masalah pendengaran disebabkan kepatahan tulang dalam telinga
  • Masalah organ dalaman
  • Peluh yang banyak
Siasatan?
 biasanya siasatan yang dilakukan ialah seperti Xray, biopsy, ujian darah

Rawatan?
Rujuk pada pakar tulang / orthopaedic. Penjagaan tulang /pengawasan untuk mengelakkan kecederaan. Mereka perlu mendapat rehat secukupnya, dan yang penting kerap bergerak untuk penyembuhan tulang,sendi yang optimum. Bisphosphonate perlu diambil secara banyak untuk meningkatkan bone mass dan mengurangkan kes keretakan/kepatahan tulang. Ada juga yang perlu dimasukkan rod besi di dalam tulang yang lemah untuk membantu mengukuhkan dan mengelak dari patah. Perawatan perlulah antara kerjasama terapi carakerja, fisoterapi, pakar nutrisi, audiologist, orthopedic, neuro, paru2, nephrologist, dan ahli kesihatan yang lain.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Sumber: The Star, 3 Nov 2008

Cadangan Sakura Sebagai jururawat:
  • Memantau keadaan pesakit: tanda vital, kebersihan, keselamatan dan keselesaan.
  • Memastikan sebarang prosedur yang dilakukan ke atas pesakit tidak berisiko untuk mengalami inciden kepatahan/keretakan tulang.
  • Berhati-hati dalam melakukan prosedur.
  • Menggalakkan pesakit mendapat rehat yang mencukupi
  • Mengurus pemakanan pesakit: ubatan yang sesuai, diet yang secukupnya
  • Memastikan saudara-mara dan pesakit memberi kerjasama: pendidikan kesihatan
  • Mengurus temujanji dengan pakar medikal untuk siasatan lanjutan.
  • Memberi sokongan moral dan terapi spiritual
P/S: Teringat zaman cousin kecik2 dulu..cianye dia patah tulang tangan tapi sekarang da ok daa! ^_^

Thursday, October 7, 2010

Raya Belum habes

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hallo, how r u my blog...ahaha...
Baru habis blogwalking dari blog kawan2 ahaha
Macam2 entry ade ...contohnye 
contest, kiamat, promote, nuffang, raya, komanwel, justin beiber, terjumpa junior...
dan macam2 lagi

Jom cte pasal Sakura plak..ehehe
So, Ade tempat2 tu...sambut raya setakat 1 minggu je..
ade tempat tu sambut raya berminggu-minggu
sampai kan ade orang tu sakan beraye ..
sampai lupa nak puasa sunat raya 6 hari
adoila

Sakura plak? Raye kat hospital..ahaha
Mule2 raya kat unit kejururawatan, 
Pastu raya open house kat ppsk
Pastu? unit pediatrik buat makan
Pastu? wad 6s buat jamuan makan
Pastu? Pastu? makan la..ahaha
Tengoklah rezeki bulan syawal katakan
Sakura dapat jimat duet spanjang minggu ini...ehehe

Oho..tadi dapat mata cpd kot..Insya Allah
Alhamdulillah

Nak cite pasal satu program nie,
Makcik Sakura ajak Sakura pergi Sambut raya Haji
dekat kemboja (cambodia) ... program amal muslimat
kira beraya sambil memberi bantuan
tapi Sakura tak tawla dapat atau tak cuti panjang ni
nak pergi tu satu hal nak balik pon satu hal..
adoiii... takper2 cube dulu
tapi kawan Sakura ni cakap maybe
new staff macam Sakura nie mana lah dapat lulus cuti

---> Makanan paling feymes minggu nie<---

Sebenarnya banyak jer lagi topik yang Sakura nak cerita...tapi itulah...haha..malas..ahaha
tapi bila ingat balikkan...tetiba rase cam banyak jer lagi yang Sakura tak taw..uhuhu
sekian

p/s: cuti oh cuti, sakura nak cutiee!!


Friday, October 1, 2010

Me with 8 Selatan

Wad HDU Medikal baru sahaja aku lepasi… wawawawa….mantap…
All prosedur ADL 80% percent aku buat
Dressing bed sore n STO mende wajib…erk…(letih)
Observation chart yang sangat luar biase…
Ubat yang sangat melambak
Staffnurse senior yg sempoii…
Feeding yang so boring n lenguh…:(
Doktor round yang macm2 perangai… (jgn jadikan contoh kalau buruk)
Prof yang baek…ehehe
Patient yang betimbang rase..ade jgak yang cerewet …eh eh, confidential la…

Junior student masuk : “akak2, please tolong saye buat ni, buat itu…bla bla bla”
Puan dtg observe student junior : “Staffnurse, tolong tengokkan student saya yer. ;)”
0_o……..(Ape kess)

Ohh…ye minguu depan ade lagi penempatan sementara di 6 selatan…hurm…pediatric? Okay2…

--sorry ayat rojak gilew---

---->gambar nie sekadar hiasan sahaje<----

sekian


p/s: Sakura tak suke main2 dalam merawat pesakit…

Blogger di televisyen!



Pada 19/9/2010 ..Sakura duduk di umah sewa then sambil - sambil tu tengok tv show soal jawab di tv3, oh…tajuk die is about us.’The blogger’. I like!

Antara blogger yang dijemput ialah seorang ibu kepada anak yang kembar tiga, seorang doktor pakar yang berkaliber, seorang pakar pengkritik hebat politik. ..ohh…diorang tak mention blogspot. 0_o ?

Well.. Sebagai seorang blogger, Sakura rase bangga..hehe.. and sebagai Jururawat, Sakura rase bertanggungjawab nak mempostkan pasal medical stuff jgak…hehe…(maybe someday)

And… bila Sakura dengar pendapat umum tentang blogger…Sakura saket ati.. mana taknye..diorang
negative thinking. Tak faham erti blogger. And Sakura sebagai blogger semenjak di bangku sekolah rendah lagi ni rase blogger ini ada kebebasan mutlak dan x sepatutnye ade undang2. BUT… still…ade LIMIT die… yup… alah, korang faham2 sendiri la yer..

Doctor2008.wordpress.com (blum bkak)
blog.tripletsplusone.com (blum bkak)
kickdefella.wordpress.com (blum bkak)

Apa untung nyew blog? Sakura promote diri Sakura yang single nie. Haha . Bergantung pada apa jenis keuntungan yang kamu nak la… Nak pahala buatla mende yang baek… Nak dosa buatla mende yang yng x baek…

Sakura bagi tips sket ek, TIPs untuk buat blog jual produk. ~
Please oh please jgn buat blog yang sesimple yang mungkin.. Sakura benci sangat nak baca inikan pula nak beli. Janganla buat…buat semak je kalau tdak. Dalam kata lain anda menyalahgunakan blog.

Salah satu blog yang sakura suke nak promote ialah produk baju muslim BROTHERHOODARTS . ..nice
kan? Sakura terus berminat nak beli.

p/s: insafnye , cam nak jadi blogger yang sejati je…eh? Cam knal ayat tu.. ehehe

Friday, September 24, 2010

~up2date~


1 minggu di wad 2 zamrud...(ortho)
dressing
report
transfer
admission
discaj
prepare ubat
jawab tepon
cryocuff
viraclean+syringepump


okay, bilik Sakura da siap kemas, 
boleh start pindah masuk bilik minggu depan n yang penting
tak perlu la duk tdo kat ruang tamu

sekarang?
duduk umah la...hoho..transport dapat pinjam 
boleh la naik motor jap...
huhu

fb,email,blog...(on9 jarang2)
gara2..modem celcom broadband blum lagi dhantar....
perggggh

apa lagi nak cte? ohh minggu depan masuk wad 8 selatan (medikal)
malas dah nak cte..ohohoho...hehe

----> singgah minum dragon fruit n ...jambu batu...hehe <----

^_^ sekian

p/s: lololololo...banyaknye mende kene belajar lagi..uhuhuhu , takut nye nak masuk 8 selatan hoho

Tuesday, September 21, 2010

Eh? Pe Cer?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Pe khabar kawan2? hehe? Sakura dah masuk 2nd day di umah sewa dan start jadi staff kat sini...uhuuu...

Still, blogwalking kena pending dulu until hari minggu, becoz, Sakura so busy...

Sakura maybe going to have heavy tension be4 dapat adapt ngan suasana baru ni... and...

Sakura guna internet broadband celcom pakai Bluetooth handphone jew...

and ia sangat la lembab dan memerlukan tahap yang sabar dan saket ati,...perghh

this week is about orthopedic... hope that everything gonna be  just fine as be4....

nervous tahap ultraman da nie.... uhuhuhu.... bace pon mcm lipas kudung...belek2 buku cam gtu je....

--->gambar nie diambil semalam, makan kat RFC Kubang Kerian, yum3<----

Sekian

p/s: Macam tak caye je dah start keje.... gonna behave myself ^_^

Saturday, September 18, 2010

Soal Hati?



Assalamualaikum & Salam sejahtera



Sakura berat hati nak tinggal umah uhuhuhuhuhu......


Adoi...nie yang suke kalau sambong belajar nie...x payah rase mcm ni...kan? kan?


uhuuhu

Sekian & Selamat tinggal

~Noktah is today~

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Tajuk agak rojak kan?
Sakura nak gtaw hari ni ari last bercuti.. 
And tomorrow i will start my career as staffnurse . ^_^
And...akan tdo umah sewa (without internet connection)
And ...i will busy
And ...this blog will become messy for a while (maybe a month)
And... Im totally busy
And....Gonna go right now
And....See u guys/girls next time..K

--->gambar dkat umah Ayu n with her wedding cake<---
 
Sekian

Friday, September 17, 2010

Penting sangat?? ke ?

Sebelum nak g umah si Ayu nak tengok majlis weeding die ,


terpaksa membelek - belek dokumen peribadi lama ,
atas urusan kerja...


gile....aishh....tak jumpa mende yang dicari itu...

macm mana ni?

...takperlah ...Sakura nak bersiap dulu...okay!...Bye2


Sekian..

Thursday, September 16, 2010

Salam 1 Malaysia

Hello , happy bisday Malaysia ...again...yup...lov u...!

Sakura baru balik dri mengemas rumah sewa Sakura kat area KK tu..uhuhu..letihnye...nak makan ubat sket n tdo lpas nie...sbb esok kena g umah kawan Sakura , dia da kawen...congratz... uhuhu... sebelum nie Sakura sangat busy, jadi terpaksa la kehulu kehilir....esok nak confimkan hal keje plak...adoiiii...

hari shoping kat Tesco cecah sampai angka RM600 lebih...perghhh... mana nak cover duet banyak tue nie...uhuhuhu..kebulur la nantie...


Wednesday, September 15, 2010

Lagi Kes Buang Bayi

Assalamualaikum , Salam EidulFitri, Salam Sejahtera,

Sorry kawan2, Sakura tak sempat beraye dalam internet....jarang blogwalking dan fb...sebab beraya dalam Real Life ni..uhuhu....

dah masuk raya ke enam rupanye... Sakura beraye dekat rumah parents, sanak saudara, (kecuali sahabat handai sbb xde transport...uhuuhu) tak sempat la ... urus hal keje yang tak selesai...printing, fotostat...
esok nak pergi urus hal rumah sewa plak...
hari ni baru je on9 dan dapat update blog


ok berbalik pada topik (utusan malaysia) --------------------------------------------------------------------------------


Famous plak pasal bayi nie kan, padahal baru je lancar kempen kan...hurm...apelah nasib...
pasal title ketiga tu, tengah2 duk melayan maggie goreng (bukan jenama sebenar) dekat kedai makan lepas balik beraye tadi, tiba2 dengar pakcik Sakura nie sedang berbual dalam handphone dengan kawan die...

"ha, mohsin pe cerita?
"itulah pasal baby/bayi tu?"
"ape jumpa kat depan rumah?"
" apa jadi sebenarnya?"
 "oh, bla, bla, bla, bla......"
Sakura nak curik dengar pon Sakutra lapar, so, Sakura makan sambil tunggu pakcik abis berbual ngan kawan die...

Sakura :"kenapa pasal bayi?"
Pakcik :"ade orang buang bayi ni ha"
Sakura :"hesh, buang bayi lagi"
Makcik :"umur berapa?'
Pakcik :"fresh lagi 10 hari kot.., kawan uncle kata abis tv3, utusan, media lain duk serbu beraya kat umah die"
Sakura :"abis tu?"
Pakcik :"pagi tadi, entah macam mana ada kat depan umah die..., alah, bacela berita ke apa ke..."
Makcik :"orang zaman sekarang...."
Sakura :"entah2 orang area tu jgak kot... , alah macam kes dulu2 tu"
Pakcik & Makcik mengangguk tanda cam stuju..
Sakura :"orang zaman dulu, tinggal anak pon sampai nanges2, paling pun, sebab xde duet nak tanggung anak, sebab zaman dulu susah2... orang zaman sekarang...senang2 tapi..."
Belum sempat nak sambung, makcik pon menyambong...
Makcik :"orang zaman sekarang miskin agama, miskin akidah, miskin akhlak, miskin jariah, miskin pahala, kaya ngan dosa, kaya ngan maksiat"
Pakcik :"nyawa pon dah murah sekarang nie, orang takde akal la katakan"
bla, bla, bla, bla...

begitula perbualannya... Sakura pon pikir la.. , baby hatch ade pon macm takde function... rumah anak yatim pon mcm tkde function, JAIS pon mcm tkde function... urm...kalau ikut hukum HUDUD boleh tak?

Kalau kes buang abu mayat arwah susilawati N d geng pon diHUDUDkan boleh?

Sakit ati taw tak... orang beraya , dia plak buat mende x senonoh...ape kejadahnye?


Sekian...

~Secret~

lot of ppl, they keep asking what is secret rather than asking why is secret...hurm...


~why do you think..i always keeping huge secret after broke some secret?~



~secret is not a thing to be reveal..but to be investigate...~



~secret been build to avoid some disaster like 'hate'~



~secret been build to avoid some disaster like 'sorry'~



~some secret will never known... some secret need to be known... ~


so, thats why we need to think and understand~








p/s: janganlah kite paksa orang tu membuka rahsia, kerana apabila dia sudah bersedia, sudah tentu kita akan tahu jua..... just prepare your mind when that time comes...

Friday, September 10, 2010

~Raya 1 syawal~


Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Selamat Hari Raya semua, Sakura akan rindu pada Ramadhan tahun nie...banyak rahmat dan hidayah Sakura dapat. hehe...




Menu hari ini, satey ayam & daging, nasi impit, rendang pedas buatan makcik Sakura, urmm... pulut kuning ...lagi...urm.. gulai ayam...wawawawa...yum3... air? macam2 ade...hehe...  Sakura makan semua mende ari nie..kecuali biskut raya haha, sebab abie stok kene makan ngan sepupu sepapat...huhu..esok punye stok ade lagi..alahai ...kene tunggu esokla... hehe ^_^


duit raya yang pertama Sakura dapat hari ni dari makcik Sakura yang bongsu..yeyeye...(besar manjang pon dapat lagi duet raya..haha..)bagos2...sekurang - kurangye...dapatla cover duit perbelanjaan sebelum dapat gaji first ni..ahaks... :P

Thursday, September 9, 2010

Bila Sakura Prihatin 2

communication is a way of life...

good interaction between each other will bring each other into a new stage of relationship...
more understanding more intelligent than being individual ...
admitting each other weakness is the best way to regain strength ....
and 'patience' is the key!



Sakura sentiasa ingatkan diri Sakura supaya tidak membatalkan diri dalam bulan puasa ni, biaselah orang kata bulan puasa ni dugaan hidup sangatla kuat. So, janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga,...
sebab tu bulan Ramadhan ini digalakkan membuat amal kebajikan dan dalam kata lain meninggalkan duniawi buat sementara waktu buat bekalan di akhirat kelak.

Urm... Sakura kesal dalam sesetengah pihak yang tak ambil peluang untuk beribadat dalam bulan puasa ni. Kadang - kadang Sakura rase mungkin individu itu memerlukan tunjuk ajar dan pertolongan dalam membawa beliau ke jalan yang diredhai. Ye la, dunia ni hampir kiamat, macam-macam boleh berlaku. contonyela,  warga emas yang duk ber'mesyuarat' dekat kedai kopi semata - mata nak berjumpa kawan2 , tngok tv, berbual sambil hisap rokok...kalau bukan selalu takpe , ni hari2..

Segan Sakura nak menegur, bukan ape...mereka tu dah diibaratkan sebagai rumah kata pergi, kubur kata mari... urm.. moga2 tuhan tak tutupkan lagi pintu hati mereka ini. mereka ni bukannye tak pergi tarawikh...cume yang sedihnya...lepas amalan wajib, yang sunat terus lupa, siap ade yang balik pukul 3 pagi gara2 nak tengok bola... pernah juga Sakura pikir mereka ni ikhlas ke tdak sebenarnya? hurm...

Conclusion: Bawak betobat la oi... dari duduk mengadap tv tu, per kate tingkat kan ilmu agama, tak reti bace al-quran pon atleast dengar orang lain bace, tak leh dengar orang lain bace atleast mintak orang ajarkan...kalau malu sangat pon, tak payahla tunjok bebal dan jahil kat depan tv kalau dah sampai orang lain duk berkumpulan bace Al-Quran sampai nak khatam. .. Sakura nak tegur tapi segan sebab pangkat macam mak ayah Sakura. Tak malu ke kat anak2 depa yang duk hari2 azan kat masjid? ish2...macam2...

Paling tidak pon ingatla kat keluarga kat umah tu...adoiii... kalau dah pencen pon, x yah la tunjok bebas sangat ke hulu, ke hilir ... kalu g masjid solat 5 waktu tu pon dah cukop.....
Hal lucunye, bab raya mula la bising berebut nak balik mana? perghh...itu baru la start nak kecoh2...

Sakura malas nak panjang lebar...... tapi realiti nye itu...


Sekian,

p/s: tak ade sangat kaitan dengan quote Sakura bagi kat atas...

Ecard Selamat Hari Raya


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera semua!

Sakura nak bg kad raya Sakura yang baru Sakura jumpa kat dalam blog lama Sakura nie...ehehe...sorry yer sume kawan2 blogger n pengunjung semua.Sakura memang lambat update hari ni sebab sibuk kemas rumah. Ambillah kad raya nie buat kenangan yer... jangan segan2...


Nie yang terbaru last week punye karya:

Wednesday, September 8, 2010

Ohh...Lukis lagi :P

Ohoo Sakura lukis lagi? taklah...

haha, tak tawlah Sakura terpengaruh dengan cerita ape, kartun ape...yang penting itulah 
hasilnye...Sakura edit je... Sebelah gambar edit nie gambar asalnye...
silakan menjenguk yer..


Nie adalah gambar lakaran yang dalam 
buku garis dua ,
dalam buku nota Komuniti Nursing..ahahaa...
yup nota Sakura penuh dengan lukisan ngarut2...
tapi nota pon Sakura salin jgak...biasela..buat ilang ngantuk :P
Sakura belek buku nie sebab nak cari maklumat penting
untuk kerja lepas raya nie..ahaha..itu yang rajin membelek tu..