Since 2010

Since 2010

Friday, September 24, 2010

~up2date~


1 minggu di wad 2 zamrud...(ortho)
dressing
report
transfer
admission
discaj
prepare ubat
jawab tepon
cryocuff
viraclean+syringepump


okay, bilik Sakura da siap kemas, 
boleh start pindah masuk bilik minggu depan n yang penting
tak perlu la duk tdo kat ruang tamu

sekarang?
duduk umah la...hoho..transport dapat pinjam 
boleh la naik motor jap...
huhu

fb,email,blog...(on9 jarang2)
gara2..modem celcom broadband blum lagi dhantar....
perggggh

apa lagi nak cte? ohh minggu depan masuk wad 8 selatan (medikal)
malas dah nak cte..ohohoho...hehe

----> singgah minum dragon fruit n ...jambu batu...hehe <----

^_^ sekian

p/s: lololololo...banyaknye mende kene belajar lagi..uhuhuhu , takut nye nak masuk 8 selatan hoho

Tuesday, September 21, 2010

Eh? Pe Cer?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Pe khabar kawan2? hehe? Sakura dah masuk 2nd day di umah sewa dan start jadi staff kat sini...uhuuu...

Still, blogwalking kena pending dulu until hari minggu, becoz, Sakura so busy...

Sakura maybe going to have heavy tension be4 dapat adapt ngan suasana baru ni... and...

Sakura guna internet broadband celcom pakai Bluetooth handphone jew...

and ia sangat la lembab dan memerlukan tahap yang sabar dan saket ati,...perghh

this week is about orthopedic... hope that everything gonna be  just fine as be4....

nervous tahap ultraman da nie.... uhuhuhu.... bace pon mcm lipas kudung...belek2 buku cam gtu je....

--->gambar nie diambil semalam, makan kat RFC Kubang Kerian, yum3<----

Sekian

p/s: Macam tak caye je dah start keje.... gonna behave myself ^_^

Saturday, September 18, 2010

Soal Hati?



Assalamualaikum & Salam sejahtera



Sakura berat hati nak tinggal umah uhuhuhuhuhu......


Adoi...nie yang suke kalau sambong belajar nie...x payah rase mcm ni...kan? kan?


uhuuhu

Sekian & Selamat tinggal

~Noktah is today~

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Tajuk agak rojak kan?
Sakura nak gtaw hari ni ari last bercuti.. 
And tomorrow i will start my career as staffnurse . ^_^
And...akan tdo umah sewa (without internet connection)
And ...i will busy
And ...this blog will become messy for a while (maybe a month)
And... Im totally busy
And....Gonna go right now
And....See u guys/girls next time..K

--->gambar dkat umah Ayu n with her wedding cake<---
 
Sekian

Friday, September 17, 2010

Penting sangat?? ke ?

Sebelum nak g umah si Ayu nak tengok majlis weeding die ,


terpaksa membelek - belek dokumen peribadi lama ,
atas urusan kerja...


gile....aishh....tak jumpa mende yang dicari itu...

macm mana ni?

...takperlah ...Sakura nak bersiap dulu...okay!...Bye2


Sekian..

Thursday, September 16, 2010

Salam 1 Malaysia

Hello , happy bisday Malaysia ...again...yup...lov u...!

Sakura baru balik dri mengemas rumah sewa Sakura kat area KK tu..uhuhu..letihnye...nak makan ubat sket n tdo lpas nie...sbb esok kena g umah kawan Sakura , dia da kawen...congratz... uhuhu... sebelum nie Sakura sangat busy, jadi terpaksa la kehulu kehilir....esok nak confimkan hal keje plak...adoiiii...

hari shoping kat Tesco cecah sampai angka RM600 lebih...perghhh... mana nak cover duet banyak tue nie...uhuhuhu..kebulur la nantie...


Wednesday, September 15, 2010

Lagi Kes Buang Bayi

Assalamualaikum , Salam EidulFitri, Salam Sejahtera,

Sorry kawan2, Sakura tak sempat beraye dalam internet....jarang blogwalking dan fb...sebab beraya dalam Real Life ni..uhuhu....

dah masuk raya ke enam rupanye... Sakura beraye dekat rumah parents, sanak saudara, (kecuali sahabat handai sbb xde transport...uhuuhu) tak sempat la ... urus hal keje yang tak selesai...printing, fotostat...
esok nak pergi urus hal rumah sewa plak...
hari ni baru je on9 dan dapat update blog


ok berbalik pada topik (utusan malaysia) --------------------------------------------------------------------------------


Famous plak pasal bayi nie kan, padahal baru je lancar kempen kan...hurm...apelah nasib...
pasal title ketiga tu, tengah2 duk melayan maggie goreng (bukan jenama sebenar) dekat kedai makan lepas balik beraye tadi, tiba2 dengar pakcik Sakura nie sedang berbual dalam handphone dengan kawan die...

"ha, mohsin pe cerita?
"itulah pasal baby/bayi tu?"
"ape jumpa kat depan rumah?"
" apa jadi sebenarnya?"
 "oh, bla, bla, bla, bla......"
Sakura nak curik dengar pon Sakutra lapar, so, Sakura makan sambil tunggu pakcik abis berbual ngan kawan die...

Sakura :"kenapa pasal bayi?"
Pakcik :"ade orang buang bayi ni ha"
Sakura :"hesh, buang bayi lagi"
Makcik :"umur berapa?'
Pakcik :"fresh lagi 10 hari kot.., kawan uncle kata abis tv3, utusan, media lain duk serbu beraya kat umah die"
Sakura :"abis tu?"
Pakcik :"pagi tadi, entah macam mana ada kat depan umah die..., alah, bacela berita ke apa ke..."
Makcik :"orang zaman sekarang...."
Sakura :"entah2 orang area tu jgak kot... , alah macam kes dulu2 tu"
Pakcik & Makcik mengangguk tanda cam stuju..
Sakura :"orang zaman dulu, tinggal anak pon sampai nanges2, paling pun, sebab xde duet nak tanggung anak, sebab zaman dulu susah2... orang zaman sekarang...senang2 tapi..."
Belum sempat nak sambung, makcik pon menyambong...
Makcik :"orang zaman sekarang miskin agama, miskin akidah, miskin akhlak, miskin jariah, miskin pahala, kaya ngan dosa, kaya ngan maksiat"
Pakcik :"nyawa pon dah murah sekarang nie, orang takde akal la katakan"
bla, bla, bla, bla...

begitula perbualannya... Sakura pon pikir la.. , baby hatch ade pon macm takde function... rumah anak yatim pon mcm tkde function, JAIS pon mcm tkde function... urm...kalau ikut hukum HUDUD boleh tak?

Kalau kes buang abu mayat arwah susilawati N d geng pon diHUDUDkan boleh?

Sakit ati taw tak... orang beraya , dia plak buat mende x senonoh...ape kejadahnye?


Sekian...

~Secret~

lot of ppl, they keep asking what is secret rather than asking why is secret...hurm...


~why do you think..i always keeping huge secret after broke some secret?~



~secret is not a thing to be reveal..but to be investigate...~



~secret been build to avoid some disaster like 'hate'~



~secret been build to avoid some disaster like 'sorry'~



~some secret will never known... some secret need to be known... ~


so, thats why we need to think and understand~








p/s: janganlah kite paksa orang tu membuka rahsia, kerana apabila dia sudah bersedia, sudah tentu kita akan tahu jua..... just prepare your mind when that time comes...

Friday, September 10, 2010

~Raya 1 syawal~


Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Selamat Hari Raya semua, Sakura akan rindu pada Ramadhan tahun nie...banyak rahmat dan hidayah Sakura dapat. hehe...




Menu hari ini, satey ayam & daging, nasi impit, rendang pedas buatan makcik Sakura, urmm... pulut kuning ...lagi...urm.. gulai ayam...wawawawa...yum3... air? macam2 ade...hehe...  Sakura makan semua mende ari nie..kecuali biskut raya haha, sebab abie stok kene makan ngan sepupu sepapat...huhu..esok punye stok ade lagi..alahai ...kene tunggu esokla... hehe ^_^


duit raya yang pertama Sakura dapat hari ni dari makcik Sakura yang bongsu..yeyeye...(besar manjang pon dapat lagi duet raya..haha..)bagos2...sekurang - kurangye...dapatla cover duit perbelanjaan sebelum dapat gaji first ni..ahaks... :P

Thursday, September 9, 2010

Bila Sakura Prihatin 2

communication is a way of life...

good interaction between each other will bring each other into a new stage of relationship...
more understanding more intelligent than being individual ...
admitting each other weakness is the best way to regain strength ....
and 'patience' is the key!



Sakura sentiasa ingatkan diri Sakura supaya tidak membatalkan diri dalam bulan puasa ni, biaselah orang kata bulan puasa ni dugaan hidup sangatla kuat. So, janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga,...
sebab tu bulan Ramadhan ini digalakkan membuat amal kebajikan dan dalam kata lain meninggalkan duniawi buat sementara waktu buat bekalan di akhirat kelak.

Urm... Sakura kesal dalam sesetengah pihak yang tak ambil peluang untuk beribadat dalam bulan puasa ni. Kadang - kadang Sakura rase mungkin individu itu memerlukan tunjuk ajar dan pertolongan dalam membawa beliau ke jalan yang diredhai. Ye la, dunia ni hampir kiamat, macam-macam boleh berlaku. contonyela,  warga emas yang duk ber'mesyuarat' dekat kedai kopi semata - mata nak berjumpa kawan2 , tngok tv, berbual sambil hisap rokok...kalau bukan selalu takpe , ni hari2..

Segan Sakura nak menegur, bukan ape...mereka tu dah diibaratkan sebagai rumah kata pergi, kubur kata mari... urm.. moga2 tuhan tak tutupkan lagi pintu hati mereka ini. mereka ni bukannye tak pergi tarawikh...cume yang sedihnya...lepas amalan wajib, yang sunat terus lupa, siap ade yang balik pukul 3 pagi gara2 nak tengok bola... pernah juga Sakura pikir mereka ni ikhlas ke tdak sebenarnya? hurm...

Conclusion: Bawak betobat la oi... dari duduk mengadap tv tu, per kate tingkat kan ilmu agama, tak reti bace al-quran pon atleast dengar orang lain bace, tak leh dengar orang lain bace atleast mintak orang ajarkan...kalau malu sangat pon, tak payahla tunjok bebal dan jahil kat depan tv kalau dah sampai orang lain duk berkumpulan bace Al-Quran sampai nak khatam. .. Sakura nak tegur tapi segan sebab pangkat macam mak ayah Sakura. Tak malu ke kat anak2 depa yang duk hari2 azan kat masjid? ish2...macam2...

Paling tidak pon ingatla kat keluarga kat umah tu...adoiii... kalau dah pencen pon, x yah la tunjok bebas sangat ke hulu, ke hilir ... kalu g masjid solat 5 waktu tu pon dah cukop.....
Hal lucunye, bab raya mula la bising berebut nak balik mana? perghh...itu baru la start nak kecoh2...

Sakura malas nak panjang lebar...... tapi realiti nye itu...


Sekian,

p/s: tak ade sangat kaitan dengan quote Sakura bagi kat atas...

Ecard Selamat Hari Raya


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera semua!

Sakura nak bg kad raya Sakura yang baru Sakura jumpa kat dalam blog lama Sakura nie...ehehe...sorry yer sume kawan2 blogger n pengunjung semua.Sakura memang lambat update hari ni sebab sibuk kemas rumah. Ambillah kad raya nie buat kenangan yer... jangan segan2...


Nie yang terbaru last week punye karya:

Wednesday, September 8, 2010

Ohh...Lukis lagi :P

Ohoo Sakura lukis lagi? taklah...

haha, tak tawlah Sakura terpengaruh dengan cerita ape, kartun ape...yang penting itulah 
hasilnye...Sakura edit je... Sebelah gambar edit nie gambar asalnye...
silakan menjenguk yer..


Nie adalah gambar lakaran yang dalam 
buku garis dua ,
dalam buku nota Komuniti Nursing..ahahaa...
yup nota Sakura penuh dengan lukisan ngarut2...
tapi nota pon Sakura salin jgak...biasela..buat ilang ngantuk :P
Sakura belek buku nie sebab nak cari maklumat penting
untuk kerja lepas raya nie..ahaha..itu yang rajin membelek tu..

New Header N Background 0_o

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Sakura nak gtaw pasal design header Sakura yang tak seberapa nie :P

dan,...background image..yang lebih kurang seperti yang anda nampak... urm...

masalahnye, Sakura tak reti camne nak buang transparent background kat header yang warna putih tu..



urmm...camne ek..ade sape2 boleh bantu????



Monday, September 6, 2010

Salah ke jadi pemandu berhemat?

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.



Macam tajuk atas, Sakura nak cerita la siket apa yang berlaku kat Malaysia. Sepanjang Sakura jadi pengguna jalan raya, Sakura boleh katakan sebahagian rakyat Malaysia memang tak ada adab langsung bila di atas jalan raya. Tak kira la dia tu seorang pejalan kaki, penunggang motosikal, pemandu kereta, & sebagainya. Semua memain kan peranan penting kat atas jalan raya. Padanla ada orang kata, ingat mak bapak dia punye ke jalan raya nie? itu menunjukkan ade orang tak berfikiran jauh dalam menggunakan kemudahan yang telah diberikan. Yerla, Sakura bukan ape, bila nak dekat raya, ramai bawak balik jenazah ke kuburan..Gara2 orang lain punye pasal.

Sakura nak cerita pengalaman Sakura:

Pejalan kaki, masalah besar pejalan kaki ialah tak pandai guna garisan melintas, kalau dah memang kawasan kat situ takde laluan melintas Sakura tak la marah, ini yang ade dekat2 x nak guna. Pastu lampu isyarat kan ade, gunala..sabar la tunggu hijau. Payah sangat ke? Sakura bukan ape, kadang2 kenderaan atas jalan ni laju, kalau ade orang tiba2 melintas time2 laju tu, ape jadi? Pakaian dahla gelap gulita, ape kess? Sengaja cari nahas.

Penungggang motosikal, nie satu lagi gejala besar yang memainkan peranan terbaek dalam bab2 kemalangan nie. Aish sangat geram, orang yang takde lesen @ yang ade lesen same jer..burok perangai. Melintas ikot suka ati dia je..signal tak bagi..geram2..topi keledarnye tak pakai..letak jer dalam boot tu.. bawak laju...kalau kena cermin tepi kereta pon bukan minta maaf..larii..memang menyakitkan hati..pasal rempit toksah la cerita..kalah pelumba professional.

Pemandu kereta, blom kira yang kereta sport tu lagi.. suke jer lintas ikot suke ati... paling tak suke kalau masuk laluan pengguna motosikal..abess motosikal nak lalu mana? tu yang jem tu jalan..kalau jem.. trafic light mesti x ikot..menyampah betol..mana tak jem.. fikir la untok orang lain jga.. berebut - rebut nak lepas lampu merah...perghh..

Sakura? ehehe...Sakura ok.. kalau nak lintas ikot cara yang btol...Sakura tak nak menyusahkan orang lain dan diri sendiri. kalau bawak motor pon tak speed sangat.. ikot peraturan... kalau bawak kereta pon setel...slow2 pon takpe... laju2 pon ala kadar je.. lampu tak pernah langgar setakat nie melain kan tak perasan sebab lampu traffic laju sangat tukar...ade kat kelantan nie...10 saat je...padan la ade yang rempit..ish2.. pakai seatbelt.. kalau ade yang nak lintas Sakura bagi.. kalau ade yang nak lalu Sakura bagi...kalau orang masam, Sakura senyum

  • ade satu paling Sakura tak suke...tektik buang sampah ... ade orang buang sampah main letak atas bonet je..kalau jatuh sampah tu atas tengah jalan, bukannye dikutip balik..burok la perangai orang tu...
  • nie ade satu lagi perangai manusia nie..tak takut polis..Sakura pun tak takut..takut tuhan je.. masalah nye..polis ni berfungsi untuk jage keamanan, 'keamanan' nie kena ade kerjasama. polis makan saman , die x makan orang.. ayat yang Sakura selalu dengar la. bagi Sakura, hormat la skit kat polis tu..dia tolong kita ape.. bukanke kita rakyat Malaysia kena saling hormat menghormati ke? ...lainla kalau sengaja nak buat kecoh kan..

so, pandu cermat jiwa selamat, biar lambat asal selamat..
Selamat pulang ke kampung halaman masing2. Selamat menyambut hari lebaran.

Sekian...

p/s: kalau nak tahu setiap hari sakura snap picture orang yang buat salah atas jalan raya...siap ngan no plat lg.. naseb baek Sakura tak serahkan kat jpj ke ape ke..kalau x..padan muke.. jadi jangan bertembung dengan Sakura ek ...

Sunday, September 5, 2010

Agak Lucu Ohoho

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.
Pe khabar orang kampong? hehe x menjawab plak ek..

Apa yang lucunye? Korang tengok gambar nie...ehehe


kalau kamu tengok btol2, kamu akan faham kenapa.. td , saje2 mensearchkan blog ni.. dan saje2 guna search tools kat sebelah kiri bahagian bawah nie , jadi Sakura klik Translate Search.. then ape yang keluar adalah seperti yang anda nampak dalam kawasan line merah itu...haha..Sakura tergelak, ohh rupenye...kalau di tukarkan bahasa Melayu ala2 zaman kesultanan Melaka, dia akan jadi camtu ek dlm english? hahahaha...lucu... sebab tu Sakura tak berapa nak harapkan sangat Google Translate nie...ish2... melonggak pon tak boleh nak translate, nampak sangat tak cerdik...(itulah pepatah makcik Sakura kalau dia marah ngan hal2 ict nie)..ehehe... Description yang dekat header blog Sakura tu sangat lucu sekarang ..ahaha....

Sekian..

P/s: baru habis menonton kdrama mygirlfriend is ninetailed fox episode 8..huhu minggu dpn plak..ehehe

Saturday, September 4, 2010

Ada apa dengan Sakura?

Assalamualaikum , Salam Sejahtera.

Ape kess?
Sebenarnya Sakura takde bende nak cerita sangat. ehehe , macam2 cerita ade... salah satu nak cerita pasal, urm...Sakura akan start keje 19 hrbulan 9 nie....., Sakura tak nakkk..ohoho...Sakura terpaksa mengadap buku2 lama lama la sangat skrng nie, sbb tu jarang on9.. Apa yang Sakura belajar sebelum nie...dalam kata lain, hilang dari ingatan. Ohoho... Sakura kena kurangkan aktiviti on9 , sorry everyone..Anyway, pasal bab raya plak, family Sakura beli2 yang da siap, so no need to worry. ehehehe. Bab makanan setel2 awal. Biskut raya ade, kueh raye ade, baju raye ade...dan yang sewaktu dengannya. Ari nie Sakura tak berapa sehat + emotional, tak tahu kenape..uhuhu ,...sementara Sakura bercuti nie , Sakura ambil peluang untuk tambah pahala 10 malam terakhir Ramadhan, mudah - mudahan ketemu dengan Lailatulqadar.. arghh..maseh serabut bila teringat hal keje..uhuhu....urmm..anyway Sakura tengah enjoy menonton kdrama My Girlfriend Nine Tail Fox, muahaha...ottoke...cute! Malam nie ade cerekarama Al-Rayyan kat tv3 ohoho.. and td baru jer lepas tengok TEKKEN the movie....(favourite game Sakura kat PS1,PS2,XBox)bole tahan walaupon lari jalan cerita..tu saje kot bwat mase nie...erkkk (terpikir satu mende tapi x ingat ape)..okay la...hingga ketemu lagi.. sekian..