Since 2010

Since 2010

Wednesday, April 27, 2011

Sakura mau ke mana?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



video nie xde kene mengena dgn destinasi Sakura.. hehehe...
video ni odw nak g bachok k!


Sakura nak pergi ke mana? 
well, sakura  tak akan bagitahu ... 
tunggu dan lihat next entry next time okay.
harap bersabar. 
doakan keselamatan sakura dan semua orang . selamat tinggal. 
Sakura akan merindui blog ini...
^_^

Monday, April 25, 2011

Mantap woh 49 days!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Okay, ini pasal kisah 49 days yang tengah hot kat KOrea!... credits to K.sol a.k.a Bling ropol-ropol..

Tak cukup dengan demam Secret Garden & My girlfriend is ninetailed fox... sakura akhirnya addicted dengan 49 days plak.

apa yang menarik perhatian sakura adalah kerana cerita nie mempunyai ramai hero dan heroin nya.
kalau tengok gambar macam ade 3 orang hero heroin tapi sebenarnya ade 1 lagi hero dan 1 heroin..huhuhuhu
comey dan hensem2 la... Sakura dah cop awal2 lelaki yang paling sweet itu (Mr. scheduler) muahaha

anyway Soundtrack dier mmg mantap.....Sakura drive layan lagu dier ajer dis week...hahaha
DEMAM la kot


lalallalaa.... sedang menunggu episode 13 hahahaha
okay..sekian..

Saturday, April 23, 2011

Tema Ganaz X menJadiii

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Sakura sedang me'renovate' semula template
Tema Ganaz...Sebab sebelum ni asyik sweet aje ...so inilah yang telah Sakura lakukan.
huh..tapi cam x jadi je... xperlaa..asal bahagia...muahahaa


 sweet kerrr?????

Thursday, April 21, 2011

Ini Era Penyebaran Penyakit Bawaan Udara

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kenapa Sakura bicara mengenai ini? Bukan ke H1N1 sudah bebas?

Malaysia belum bebas dari H1N1..sisa2 mereka masih wujud ok.

Tapi di sini Sakura hanya nak menghighlight kan mengenai Penyakit Bawaan Udara.

Contoh nya ialah Batuk, Selsema, (okay , 2 benda yang menjadi kebiasaan orang ramai)

X semua masyarakat di Malaysia ini prihatin untuk menjaga kesihatan. Benda yang biasa seperti batuk dan selsema sebenarnya boleh membawa ke arah yang lebih serius.

Contoh nya H1N1. Kalau seseorang tu tidak mengamalkan teknik kebersihan yang betul ....
- basuh tangan sebelum, semasa, selepas melakukan sesuatu
- menutup hidung, mulut jika batuk atau bersin
- guna tisu atau sapu tangan peribadi
- tidak meludah di tempat awam
- sentiasa menjaga hygiene tubuh badan
- tidak menjalankan aktiviti yang boleh menyebabkan orang lain berjangkit

sebenarnya bukan H1n1 sahaja yang anda perlu Take A Note, Pulmunary Tuberculosis (Batuk Kering) juga perlu diambil kira.

- Batuk kering adalah disebabkan oleh jangkitan kuman 'tubercle bacilli'. Ia disebarkan oleh titisan udara apabila pesakit yang mempunyai kuman yang aktif batuk. Paru-paru adalah organ utama yang selalu dijangkiti. Ia juga boleh melibatkan otak, tulang, kelenjar limfa, buah pinggang dan kulit. Batuk kering yang menyerang paru-paru dikenali sebagai 'pulmonary tuberculosis'. Terdapat sebanyak 100 juta penduduk diseluruh dunia dijangkiti batuk kering dimana 8 juta mempunyai jangkitan yang aktif. Sebanyak 2 juta pesakit maut. Pada tahun 2003, sebanyak 15 912 kes batuk kering direkodkan di Malaysia dan 966 dari padanya maut.
-------(http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Dewasa/Batukkering.php)

Perlu diambil PERHATIAN, kepada ibu bapa yang menyayangi kanak - kanak atau anak - anak mereka. Diminta tidak membawa anak anda KE HOSPITAL untuk TUJUAN meLAWAT saudara mara. Lebih2 lagi jika ward itu padat dengan pesakit. RISIKO untuk anak anda mendapat penyakit berat adalah tiNGGI...sebab sistem imun kanak-kanak adalah rendah untuk melawan kuman2 tersebut.
tolonglah jangan lepaskan anak - anak anda bermain di ward yang padat dgn pesakit. Sakura sangat gerun kalau ibu bapa datang ke ward dan melepaskan anak mereka bermain seperti berada di taman permainan.
berapa kali kamu mahu Sakura ingatkan (PAPAN TANDA sudah melekat banyak2 supaya kamu berjaga-jaga)



so, kalau dah balik dari hospital tu silalah mandi ok! TERUS BALIK!!

ha....bende ni kene ambil serius JGAK... jangan plak lepas lepak di HOSPITAL ...kamu singgah kat kedai makan, pasaraya...huiihhh...risikonya orang lain dapat jangkitan dari kamu pula.

kesimpulan: dah nampak orang batuk2 , pesan kat dier ...balik umah atau g hospital untuk rawatan LANJUT...xpayah nak duk rapat2...nntie jangkit!

Monday, April 18, 2011

Special Review on P.O.P @ Prince Of Pop part 1

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kalau last post (http://penasakura.blogspot.com/2011/04/prince-of-pop-menggapai-awan-sakura.html)  Sakura hanya bercerita sedikit mengenai Prince Of Pop, Maka kali ini Sakura akan memperkenalkan kenapa mereka menjadi tumpuan Sakura kali ini. ^_^

Well, take a note okay, post kali ini tidak official seperti di Alfasaer.blogspot.com kerana mempunyai pandangan peribadi Sakura.

P.O.P merupakan artis Malaysia 100% buatan Sabah. (correct me if im wrong)...
Even so, this artis is not just focuses on the vocal only, but also the dancing. Amat jarang nak jumpa, betultak?
Maksud Sakura ialah inilah yang Sakura cari!, The Return of Pop's Group.

Tahukah kamu rata - rata artis pop berkumpulan  sudah banyak ditelan zaman? Tahukah kamu bahawa Malaysia juga mempunyai ramai artis pop berkumpulan  yang boleh bersaing dengan artis luar negara? Siapa? Ada... tapi Sakura pon lupa juga. tapi itu dulu zaman kegemilangan pop berkumpulan .Sekarang, apabila muncul P.O.P (Prince Of Pop). Sakura pasti akan sure support u guys.

Kalau dulu Prince Of Pop turut dikenali sebagai Da' PrINC ..
Eh, kamu tahu Sakura dah kenal mereka sejak mereka di youtube , selalu buat persembahan di negeri Sabah sana. Mereka makin famous sebab pandai menari dan mempunyai minat yang sama iaitu kpop.

Eh, kamu tahu Sakura minat kpop nie sejak sekolah menengah lagi. sekolah rendah minat jpop saja. Jadi P.OP. ini sudah wujud ketika zaman sebelum kpop wave melanda Malaysia lagi. Jadi jangan kutuk mereka k!.

Mereka juga pernah mencuba nasib untuk debut sebagai artis di realiti tv seperti Gangstarz dan juga My Star LG..walaupun x jadi juara. Mereka dah ada ramai fanz (kipas susah matiii) tersendiri. Sakura merupakan salah seorang fanz die...^_^

SKILL nyanyian mereka adalah baik dan memang boleh dipertingkatkan lagi okay
VokaL yang mereka ada sangat pelbagai.. unik dan mantaP
TARIAN kena banyak latihan dan daya usaha yang bersungguh - sungguh.
PERSEMBahaN yang menarik, itu yang penting.!!!
SWEET....err..yup! Elemen tambahan perlu ade.

Sekarang mereka telah diambil oleh catFarish yang mana kita tahu pernah menjadi artis dari kumpulan Ruffedge yang mana walaupun x menari tapi dari segi persembahan sangatlah mantap sesuai dengan kehadirang vokal dan yang merdu. Bila dah jadi artis rakaman ini, makin banyaklah tanggungjawab P.O.P.
"Aja Aja Fighting!" itulah jeritan semangat salah seorang ahli P.OP iaitu AYE..(ohh Sakura minat dia) sila maintainkan peranan anda di dunia irama pop ini selama yang mungkin.

Ahli kumpulan buat masa sekarang ada empat. iaitu AYE, VIN, AEGY, dan juga BEN

part 2 in next post K! baca ini dulu!

sekian...^_^
p/s: ......err lupa da nak cakap pe...okay la lain kali...

Saturday, April 16, 2011

Prince Of Pop Menggapai Awan Sakura

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Mamat ni favourite Sakura. Woaoaoa... Nie Sakura punye :P

Nama Empunya diri di dalam GAMbaR:: - AYE


Diorang nie minat kpop...Suara pon boleh tahan kan...^_^

Kalau korang tak layan KL POP pon xperla..atleast Sakura nak tengok berjaya tak diorang jadi artis pop berkumpulan yang berjaya seperti Zaman AtoZ,KRU..dan sebagainye...

Ini saja review Sakura pasal grup nie...sori ye ahli grup lain...Sakura blum rajin menaip nama kamu yang lain..hehe...lain kali..

Intro To Sakura



Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Thursday, April 14, 2011

2B + 1U = 0C

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

nak taw aper yang berlaku di atas???

Okay, sebelum itu, 2B bukan bermaksud 2 Berlian, 2 Baiduri ... dan 1U bukan bermaksud 1 Utara dan 0C bermaksud sesuatu.. dan kesimpulan yang lebih jelas ialah...ia bukan persamaan kuadratik..

Nak taw????

2B = BUSY & BLOGWALKING
Busy bukan kepalang... nak menjerit anak tekak Sakura..
Blogwalking akan berjalan secara silent.. tapi Sakura janji nak letak list BW latest next time.. 

1U = UPDATE 
Update pasal kerja rumah oleh ahli USMKK bloggers...hehe...nntie Sakura buat la yer...adoiii.. ^_^
(memujuk mereka2 dengan wajah kiut miut...PerasaaN)

0C = Cuti 
Cuti Sakura macam halimunan....warghh...cuti pon stresss... sangat2...


sekian
p/s: kalau anda tak suka ngan en3 kali ini..mohon maaf...bye2

Monday, April 11, 2011

Ini bulan yang Busy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Bulan yang membazirkan DUIT GAJI i..
hahahaha.. KUAT SHOPPING...
eh...silap topik
BUSY LA

entah la...mungkin sbb pt masuk beramai2 ke ward setiap kali DisCaj secara Beramai2
Sakura sangat takut kalau ia masuk secara serentak dan beramai2 ni
susah taw nak handle kalau pt masuk serentak.. nak tak nak kena terima..
Itulah TUGAS namanya

"kerje banyak lagi tak siap"
hey, Sakura nie mmg mcm nie...mana taknya asyik tangguh 
SEBAB suke on9, blogging , dan fb..
hah tue die... kate dah insaf...

bile? bile?

okay..ari nie checklist yang perlu dan wajib dilakukan ialah
siap kan kertas kerja (A & B) banyak tueee
dan cuci kereta..sebulan dah kot...(sbb ujan la ni) eh, nak salah kan ujan plakkk..


RAJIIIN sila lah RAJIN sakura oiiii..

sekian...
 

Saturday, April 9, 2011

USMKK Blogger 1st Gathering

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

 woahhh.. badge ini terhad untuk orang yang pergi gathering... yang tak dapat pergi tunggu next time k!.^_^


7 April 2011 @ 8.00 PM
Bertempat di kompleks sukan usmkk. Kalau tengok kedatangan ... 25 orang yang hadir.

Terlebih dahulu , Sakura nak ucapkan beribu terimA Kasih kepada Pengurus Projek, penolong, Setiausaha...lol..... a.k.a MUS... musmarauders.blogspot.com

Menu utama Ayam n Sosej BBQ...
Menu kenyang Nasi Goreng N Bihun
Menu ringan Chakedees
Air..

Acara Ice Breaking
-Sakura actually x ready nak jumpa u all...(malu malu malu)
gler x taw nak act mcm mana...
rasa bersalah pon ade..huu
lepas tu lupa diri and enjoy...hahaha
ramai lgik yg Sakura xknal upo nyo
ado yg private blog..ado yg baru lgik..
tp ramai ahli yg dah knal tp x dpt dtg..
hatim siap datang ngan uniform..muahaha
quzie main sembunyi2..hoho
eh, ikhlas pon ade

Acara makan3..
dapat gosip2..huih maNTtap...topup cerita Korea ngan K.soL
dapat kenal AliefMuncung N CJ.....haha
time nie sbeenarnya segan2..hoho,,mmg segan..Lea n Ainur..i segan ngan u...-_0
tapi sedappp..yum3..sapa lah tukang bakow nie...
kecoh budak hakim 'malware' haha

Acara game2
acara buaya biawak bestttts..haha..Sakura terkeluar sebab blur tgh jalan...hahaha
Jaga ko lunarwolf...hahaha..jahat betoll..hingga kak huda pon terkene..kekeke
si DJwani asyik melekat kat laptop mus..haha




acara gambar2..
bila dah last tu baru la perasan yang kami nie sebenarnya boleh jer rapat2..hehe
memang rase release tension bila jumpa diorang nie..ohoho...

sebelum balik Sakura dapat asignment dari kakfarah , K.sol...Haida..er....buat2 lupa boleh??..:P
haha

okey tu sajae....chow!.... 

p/s:Gambar akan diupload lepas Sakura rajin mengedit,,hehe





Sunday, April 3, 2011

Pernah pikir nak buat game sendiri tak?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Tentu u All nak taw why entry ni menjadi pilihan Sakura kali ini.
Okay la.. Actually...mase kecil2 dulu dan sampai sekarang..Sakura still ade simpan minat Sakura untuk create the 'greates' digital game in the world...wallaweih.. in the world gtuw..

credits to google...agak2 muat nak masuk cd driver tak? 0_o hurmm?

Oleh kerana belajar programming x habis..Sape suroh Sakura ambik course lain..hahaha
So..ia tertangguh sampai sekarang.. (dah - dah la tuu...)

Game nie banyak jenis..kalau korang nie gamers cam Sakura...mesti korang nak yang versi cam xbox kan kan kan???
Kalau reti, sangatla senang nak buat.. So, dalam banyak - banyak jenis game yang senang dibuat ialah game guna visual basic...hohohohohhoo
tapi confim kamu2 ni x nak mende yang berkode kode (sengaja eja kode kode..hahaha)
so, Sakura bagi link untuk laman web yang best - best untuk create game tanpa modal yang besar dan pengetahuan yang tinggi.

Sakura x nak ajar cara - cara dia..bukan apa...dah senang2 dia bagi tutorial step by step... sila la tngok vid kat bawah nie ha..

Amacam??

Kalau anda rasa game maker di website ini tak cooll...buat jer kat facebook cam atuk bomoh tu...hahaha
lagik senang.. Okay..ade satu lagi 3d punyer game maker nie..


Bagi Sakura...tak sah, kalau tak buat 3d background dan 3d components kalau tak guna software 3ds Max...perghh..rindu sama lu.. Sakura sangat lama x sentuh 3ds Max...sibuk la katakan..huhuhu

 
yang ni dia kene download...tapi biasenya sebab yang nie ade element yang lagik best...ohoii.. Sakura dah ade dah game buatan sendiri...tapi tak laku hahah...takper..nak bagi budak tahap satu jer pon main..ehehe

okayla..setakat itu dulu edisi GAme kali ini..Sekiannn

p/s: tengah main Final Fantasy Lagiiii...