Since 2010

Since 2010

Thursday, April 21, 2016

Trip to Bandung part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

4 hari 3 malam (15 April hingga 18 April 2016)

Short summary:
Tiket Air Asia KBR to KUL RM54 (8pagi - 9pg) KUL to KBR (8:25mlm - 9:25mlm)
Tiket Malindo KUL to BDO RM 309 (12:10tgh - 1:10ptg) BDO to KUL (14:05ptg - 17:10ptg)
Convert duit RPI
RM700 ( RM699 = RPI 2,207 000) Sakura tukar kat KBMALL jer (time tu Hrga jual 1juta = RM317)
Duit Hotel + Supir = RM300/head 
Total = RM 1,363

Day 1 yang havoc
Flight Sakura dari Kota Bharu ke KLIA2 pukul 8pagi.
Bersama 2 lagi rakan yang mana datang berasingan.
Sakura datang sendiri, parking sendiri kereta. (itu agak rimas)
Oh, harga parking nntie Sakura conclude pada hari keempat ye.
Disebabkan dah checkin awal - awal, haruslah x berlari berkejar - kejaran.
So rilek je.. (kalut cari passport time tu)
Niat nak breakfast kat KLIA2 je
Kat sini Sakura baru tahu kalau kau check-in lewat - lewat besar kemungkinan dapat HOT seat ...
(mana aku taw) kawan Sakura check in dapat hot seat sensorang doe.... (untung dia)
Sesampai jer di KLIA2, Sakura dah lapar. Singgah kat foodcourt Quinnz.
Sakura makan kimchi udong di pagi hari. haha.. nasib perut Sakura x sensitif.
Okay. sedap ok.
dah boring tunggu flight malindo tengah hari. siap selfie bagai dkat KLIA2 tuu..
Sambil tunggu lagi 2 rakan (total 5 orang kena berkumpul). akhirnya sesi Cemas Berlari bermula.
Sakura TAK TAHU ok! MALINDO AIR dah takde at KLIA2. Time tu melOPONG.
PINDAH KLIA1. hAhhhhhh? Panik kau.. lagi 1 jam je lagi boarding. hahaha.
Patutlah ko tengok dkat screen KLIA2 tu xde malindo.. airasia je memanjang.
Nasiblah yang kawan2 yang baru sampai tu ada transport. naik keta drive ke KLIA1. yang mana sebelah KLIA2. tp kna lalu highway gak kan...
[sesi luahan perasaan: Malindo Air dah inform bulan 2 lagi. Yang mana Sakura tak bkak website pon.
sbb aku beli tiket ni taun lepas. taun lepassssss!. bujet xde pertukaran la weih. dan - dan nak print boarding pass baru Sakura bkak website, yang mana ko tak teringat nak belek departure kat airport mana...sekian ] serikkkk, lain kali nak belek 4x da.. x nak double check sj.. huhuhu
Berlari lah Sakura dan kawan - kawan setibanya di KLIA. disebabkan rasa berat nak letak beg di dalam flight. Sakura pon checkin bagasi. hahaha.
yang lucunya lagi 4 orang tu kata nak checkin bagasi bagai... tp tak(xsempat katanya).. so, Sakura xde geng nak ambik bagasi nanti sampai kat Bandung.
(cerita yang panjang tu baru masuk pkol 12 tghari)