Since 2010

Since 2010

Tuesday, August 31, 2010

Merdeka!

Assalamualaikum..
Salam Kemerdekaan semua! ^_^

Yup duduk rumah di Kelantan, tak pergi stadium sebab takde transport. Sambut merdeka kat umah ajelah.
Nasib baik bendera ada boleh jgak kibarkan. bersemangatlah jugak. hehehe. ^_^


Oh Sakura melukiss...haha.. lama tak melukis sejak scanner menjadi mangkuk ...haha..naseb baek beli scanner baru.


oh ya, sebut pasal Merdeka, Sakura baru bace blog kawan (haida)nie..kesian la jgak..hahaha


Monday, August 30, 2010

Candid Camera Contest

Assalamualaikum

Hai kawan2 ,...haha..(ayat kanak2 ribena)...

nie cite pasal title of the entry kali ini ia bertajuk Candid Camera Contest

Macam mane tetiba ada tajuk nie? haa , tanye la blogger g-mie nie (http://pesona-akasia.blogspot.com)
Setelah ditag dan dicop sebagai antara 5 ahli yang perlu ditag untuk contest ini, maka Sakura pon yang mana (bab2 contest nie tak reti nak main) haha teringin nak join jgak akhirnya sebab ia berkait dengan photoshoot.. cume yang berbeza nya candid...alahai...malu neh... setelah beberapa jam mengobek/merobek/ataw ape2 je la.. akhir jumpa la jgak gambar yang diambil oleh kamera phone nokia express music 5220 (ceh, ayat penoh tuu) ,

okayla, nak cte empunya asal yang menganjurkan contest ni ialah blogger Aimaduddin..dan yang penting saya sudah singgah itu punya post entry yang bertarikh ...(arghh tak payah nak tunjok) ambik link nie tgok sndiri http://aimauyun.blogspot.com/2010/08/candid-camera-contest.html , so...dulu punye la tak berminat ...sebab ape ek? ohh ya..sebab time tu malasssss..haha...biasela mcm tak kenal Sakura camne..

so gambar yang Sakura nak tunjok adalah
haha, kekusyukkan makan mie sup + ais sejuk, yum2.. gambar nie mula diambil oleh junior Sakura.. seingat Sakura la gambar dicandid kan pada bulan Julai 2010.....berani dia erk(malu, malu ...ceh, malu la sangat)..
memang sedap makan mee kat kedai nie , nama kedai D'Village...haa tu die.. pemandangan dier 'cantek' kat situ...kalau x cuci mata tengok senior yang berkenan di hati, tngok orang lain duk ber'manje', kalau nasib baek, dpat la tngok muke lecturer makan ramai2 ....hahaha
sori pada yang berpuasa , Sakura pon puase jgak nie (lapar la plak)..tapi ni je la koleksi candid yang Sakura ada buat masa ni...mana taknye.. laptop lama duk kedai lgi...lupe nak bwat backup..huhu

so itu saje la entry untok contest ini..sekian

tangan tengah menggatal menaip nama blogger ini untuk di tagkan (harap mereka terima seadanya ..ahaks):
- hatim
- fara
- huda
- haida
- jojo

p/s: haha join belakee...pakat join belake...letok belake gambar candid ho ade , jange gambar Sakura sudohle..

YUhuuu!

Assalamualaikum, selamat sejahtera,

Tibe- tibe Sakura terasa nak post something yang berkaitan dengan Sakura dan blogging.

Sejarah blogging Sakura :
        bermula pada zaman sekolah rendah...x pasti la masa umor berapa dan yang penting waktu tu kire email memang da ade...email kalau tak silap masa Sakura umur 7 tahun. agaknyew.... mase tu Sakura mule2 buat laman web/blog kat tripod. punye la skema..haha...

        pastu lama2 sakura kenal dengan blogdrive, blogspot, dan mcam2 lgi. tu mase sekolah menengah. blog mase sekolah menengah, sakura ade la guna yang tripod tu lagi...tapi jarang edit, sekadar masuk background music dengan posting entry baru...haha gilew skema... time tu pakai line telekom jer..huhu

        kalau nak ingat balik time tu tengah famous dengan cerita korea , gara2 kawan Sakura la nie... sbelum nie Sakura hanya terpengaruh gilew dkat Jepun. masa tu kire pandai glew becakap Jepun, masa tu la.. last2 lupe sebab mase tu kena rajin2 hafal bahasa Arab...waahh...sekarang bahasa Arab pon ingat2 lupe...adoi...Sakura rase rugi plak.

Friday, August 27, 2010

Salam Ramadhan ^_^

Bismillah, Assalamualaikum, Selamat Sejahtera, Bertemu kembali

Sakura nak update blog nie dengan pelbagai perkara yang Sakura lalui

1) Hal rumah sewa dekat HUSM Kubang Kerian masih belum selesai. Sakura masih mencari rumah untuk disewakan kepada Sakura dan kawan Sakura ni. Mengapa orang Kelantan pun susah dapat rumah sewa ni. Adoilah. Kepada sesiapa yang ade rumah sewa (fully furnish) kat area kubang kerian please, please bagi taw Sakura. Mula2 dah dapat, tapi biaselah.. selagi janji tak berduet (deposit), terlepasla pluang tu. Tapi tulah, ade yang sewakan rumah macam nak cekik darah pon ade...huhu..Sakura xde duit nak bayar mahal sebab Sakura belum start keje, gaji blom confim dapat lagi. kalau setakat rm 500 ke bawah bolehla... adelah sket duet kat bank tu. tapi tu je la perbelanjaan Sakura...huhu...janji Sakura kalau la Sakura keje, dapat je hak

Tuesday, August 24, 2010

Cuti2@Penang - 1



Gambar nie diambil semasa Sakura breakfast ngan kawan kat M'c Donalds Queensbay Mall P.Pinang (Kalau x silap la). Menu nyew ialah Kopi + Burger (x ingat nama ape).






Gambar nie diambil pada 3 haribulan Ogos, selepas rehearsal konvokesyen. Jumpa Miera, Myra n Betty (bukan nama sebenar :P) dekat ekspo konvokesyen usm induk ..rindu dah lama Sakura x jumpa, jadi bila jumpa tu baik ambil kesempatan bergambar bersama.


Nie plak gambar Sakura di dalam dewan sambil menunggu rehearsal dewan start. Dua saudari kat belakang tu ialah Dee & Jue. Excited gilew time nie, biaselah jumpe semua orang la katakan.


Kedua gambar diatas ialah gambar semasa Sakura dan kawan Sakura sesat di P.Pinang. Kawasan dekat dengan kapal besar.

Monday, August 23, 2010

Click! Smile! ^_^

Salam sejahtera.

Sakura nak post jgk mende nie walaupun ia x berkait dgn ramadhan. Ape die?



Kamera Canon EOS 7D

yup, Sakura tgh kemaruk dengan mende nie.
Please doakan supaya Sakura berjimat demi mencapai target untuk membeli kamera ini. High Quality!
Apa yang Sakura suke ialah video recording , sebab auto focus dier cantekk.
Rugi x beli. Bile Sakura tengok harga, MasyaAllah, RM 5,999.oo okay, mahal jgak la.
Memang Sakura kena berjimat. Satu malam x tdo tngok review pasal penggunaan kamera ni. Canggih nyew..Kalau boleh nak je mintak hadiah hari jadi nanti bagi kamera nie..hihihi ^_^

Salam Ramadhan Salam Aidilfitri

Salam ala'ikum
Sakura sajer nak post video nie ha , kak fara fauzana kitew tu ha, die g post kat fb pasal lagu baru die nie..
Sakura dengar la, and Sakura rase 'i like' , so Sakura post kat blog nie manew taw kan ade yang xde mase nak layan fb dtg la menjenguk blog Sakura nie...^_^

Tajuk diew 'Bunga api di hati' .
bila dengar tajuk die, Sakura teringin nak main bunge api mcm zmn kanak2 dulu, tp sekarang da besar , segann.. :P

Lagu raya terbaru dari SHILA AMZAH, STACY, FARA FAUZANA & ALEYA. Dari album Hangatnye Raya HOT.FM.



p/s: x sabar rasenyew nak beraye...hehe

Sunday, August 22, 2010

Alfas n AlfasAER

Salam Alaikum,

Apa beza Alfas dengan AlfasAER nie? ia adalah laman web/site Asia Entertainment Resource

Apa yang Sakura suke pasal new blog nie ialah blogger.

Oh, blogger ada cara baru untuk template design.

So, Sakura dah buat cawangan blog yang ke-2 bagi blog Alfas.blogdrive.com

Sakura suke new banner/header untuk blog terbaru nie.

ok, alamatnye ialah alfasaer.blogspot.com

so, sekarang anda tahu bezanya? hehe...oh, Sakura bukan blogger yang aktif, ia bergantung pada permintaan ramai dan mood Sakura.

^_^

From ::Alfas::Asia Entertainment Resource::

Saturday, August 21, 2010

Ramadhan Lagi

Salam alaikum




Sakura sdg mencari idea nak melukis skrg nie, tp tak kuar2...mane pegi entahla.
Malam lailatulqadar hampir tibe, Sakura x sabar2 menunggu.
So, ade lagi nie, Sakura sangat berharap dapat bukak pose kat P.Mas ngan parent Sakura, tapi Sakura sibuk..
huhu...
Baru jer habis tengok Personal Preference , kire best la jgak ^_^...sweet
Beli scanner canon LIDE 100, woow..best!
Saket tulang belakang duk melukis...huhu
teringin nak bbuke ngan kengkawanoo yer,...tibe2 teringat pasaal zaman dulu... suke main bunge api..cantik...x suke main mercun

dapat gambar latest pada hari konvo..haha...

p/s: saya mahu model untuk photoshoot sye....serius nie...:(

Saturday, August 14, 2010

Awan Cantik Belakangnye RIbut

Assalamualaikum semua, Sakura ingin bercerita di sini,

Hari ni hari yang ketiga buat kita menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak.

Hari ini Sakura tertonton video Tragedi 3 Ramadhan , fuh, takot weih, nampak khemah di bazar kat Jasin berterbangan, sangat tinggi. So lepas tu Sakura pon bukak pasal hal nie kat Berita Harian Online , so Sakura mengucapkan takziah pada keluarga yang meninggal dunia pada hari itu.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/TragediRamadan/Article/index_html

So, macam Sakura kata Jangan Sangka Guruh Berbunyi X Hujan, X de RIbut, Tuhan Maha Esa, kalau kita riak dengan satu perkara , bala akan datang mencari kita. Tapi itu hanya perkara yang tersirat jew. Bukannyew Sakura kata ada orang yang riak kat Jasin tu.

Kawasan lapang memang tempat yang baik untuk angin bermain dengan ribut.
Bagi Sakura, pembangunan yang pesat membangun juga merupakan satu kerugian jika arkitek pembangunan ni tidak mengambil perhatian kepada alam semulajadi. Bukan nak kata Sakura ni pandai cakap je atau ape2. Tapi Sakura sedang mengingatkan semua orang.
Kalau takut dilambung ombak , janganlah berumah di tepi pantai.

Sakura paling x suke perumahan yang tak ada pokok , salah satu sebabnya ialah Sakura memang sukar nak bernafas, sebab tulah Sakura paling x suke Kuala Lumpur, tapi Sakura suke Putrajaya. Ade fahammm!

Keep Green ^_^ ,sekian, wassalam.

p/s: Sakura suke vegetarian food , alamak terliur la pulak.. :P

Thursday, August 12, 2010

Ramadhan ~~~

Salam Ramadhan,

oo, Sakura jadi pemalas plak nak blog kali ini...
tapi Sakura nak gtaw, mungkin kali ini Sakura tak sambut raya dengan keluarga kerana kerja.
Sebut pasal kerja, Sakura blom taw tarikh nyer.
Haha, moga2 Sakura dapat puasa PenoH kali ini.. ^_^

Oh yaa, bulan nie Sakura harap Sakura dapat bayar semua utang walaupon sesen sekalipon..
Dan...Sakura harap yang mana buat utang dengan Sakura pon , please bayar BalIk... sangat2
Sebab Sakura nak guna duet tu.
Oh , kalau yang betol2 x le bayar balik, please bayar slow2...jgn sampai Sakura kecik ati, x baik taw. Ade orang nak taw akaun bank Sakura?
cimb 14380001192206

Berbalik pasal Ramadhan, Sakura harap Sakura dapat berbuka dengan kawan2 Sakura setelah begitu lama berpisah ( walaupon seminggu haha)

oklah thats all 4 now... ^_^
Salam Ramadhan...

Sunday, August 8, 2010

~MY ConVoCatIon~

^_^ assalamualaikum, nak teka mood Sakura? ohh takperlu..riak muka sudah menunjukkan Sakura happy kan :P

Bertempat di USM, Kampus Induk, Pulau Pinang. Pada 5 haribulan Ogos tahun 2010. Pada pukul 9.00 pg sampai 12.00 tgh hari.
Sakura merupakan Sidang ke 3 hari Konvokesyen di USM. ^_^
Nama Sakura dipanggil pada giliran yang ke 12 daripada kumpulan diploma kejururawatan.
Nak tahu apa yang Sakura rasa? Yup, Nervous! sangat2 nervous. Hanya mampu mencari tanda pangkah kuning yang diarahkan berdiri dan dituju. Tak tahulah rupa sebenar Sakura dalam gambar nanti. Kecoh betol. Hehehe..


Gembira dapat jumpa kawan2 dan melihat kawan2 yang lain naik pentas dan menerima anugerah. Sakura pon gembira bila family Sakura sanggup datang berkongsi gembira dengan Sakura, tak lupa juga puan (pensyarah ) yang banyak berkorban dalam mencurah ilmu turut hadir. Sayangnye adik Sakura tak dapat hadir bersama, ade juga ahli keluarga yang tak dapat hadir, begitu juga pensyarah yang lain. Oh ya Sakura tak pasti adakah semua kawan Sakura hadir masa penganugerahan hari itu. Maklumlah ia adalah hari yang sibuk buat diri masing2.

saya cilok gambar nani satu hehehe..
^_^. Tahniah kepada semua kawan2.
Terima kasih sebab ada yang bagi bunga. ^_^
Terima kasih juga kepada yang beri ucapan tahniah, semua itu bermakna buat Sakura.
Terima kasih kepada puan dan junior ku yang bagi banner itu. Cantekkk ^_^.


Sorry la kerana Sakura tak sempat nak spend masa dengan semua orang ^_^. Hari yang sibuk sebab hari itu Sakura kena balik terus, kalau ikut jadual kena ke KL kjap. Kemudian balik Kelantan. ^_^.
Okay thats all buat masa nie bye2.

p/s: malu sebab lupa nak control diri kat atas pentas..hahaha

Sunday, August 1, 2010

Al-QURAN Part2

Salam, "peace upon u"

Sakura terpaksa post mende nie,
Nak atau tak, Sakura ...nak cakap pasal Al-Quran.
Sakura berjanji akan hafal Al-Quran dan ingat semua makna di setiap perkataan tersurat atau pun yang tersirat.
Why? Dunia nak kiamat kew? Soalan biase, common. Wahai teman2, dunia memang akhir zaman, tatkala dunia akhir zaman, ayat al-quran satu demi satu akan diangkat kelangit. ...
(tba2 bulu roma meremang)
Well , macam post yang sebelum nie, Sakura nak ingatkan Sakura dan orang yang Sakura 'care' selamanie.

Apa yang anda akan dengar mungkin akan buat anda marah dan sekaligus tidak berada di jalan yang diredhai Allah. So, dengar dan berfikir, bincang dan bertindak, tapi Islam(peace) so, jangan terburu - buru from what im going to say.

Spoiler: Hari memB.A.K.A.R Al-Quran
baca pon kte dah nak marah pasal title die kan?
so apa sebenarnye point Sakura? Pada 11 haribulan September 2010, akan ada beberapa orang yang anti-islam akan membakar ...kitab yang Sakura sanjungi selama ni.
PLEASE JANGAN NAIK MARAH
well, Sakura takde mood sebenarnya nak discuss pasal nie sebab beberapa hari lagi Sakura kene convocation.

Mamat di youtube nie memang saja nak buat perang dunia Kiamat ...
So, jangan tiru perangai die.
SAKURA sekali lgi MENEGASKAN, KEBEBASAN BERAGAMA itu BOLEH, SESAT DALAM BERAGAMA itu X BOLEH.

Kalau kami x bakar kitab suci anda, mengapa anda mahu balas sebegini rupa pada kami.
Kalau anda berdegil, demi menegakkan agama , kami akan bertindak. woah..ini bukan perang.
Sakura maksudkan, lindungi apa yang penting bagi diri Sakura, Al-Quran...yupp sememangnya its not just kitab...ia dah lahir dlm hati semua Muslims. You burn it, you burn us, you burn us, you burn all....wait..this just ayat ugutan.. Well Sakura tak ugut.. But other people still akan kata bende yang sama. please Sakura sebenarnya tak nak post mende nie.
So, apa yang Sakura nak KEMPEN kan ialah

MARI HAFAL AL-QURAN
JADIKAN AL-QURAN SEBAGAI HATI KITA

So, jikalau ada kes bakar lagi, diorang tetap tak boleh bakar hati kita. Understand??...

so bila hari tersebut datang apa yang akan anda buat?
Berdoa, bertawakal, berserah? Sakura fikir the present lebih important berbanding future.
Kalau anda boleh protect the present.. anda boleh protect the future.

To Non Muslim yang baca, Sakura takkan benci kamu, tapi jika tindakan menunjukkan kamu patut dibenci, terserah pada kamu untuk judge diri sendiri.

p/s: Post kali ini bahasa rojak, dapat kan translator yang bertauliah.

Al-QURAN Part1

Salam sejahtera semua, tiba - tiba Sakura terlintas nak blog mengenai Al-Quran.
Bagi umat Islam, Al-Quran merupakan salah satu dari 6 rukun iman.

Tatkala Sakura membaca isu terkini mengenai Al-Quran, saya berfikir sejenak, kenapa orang sekarang lebih jahil berbanding dahulu.

Bagi Sakura, Al-Quran tidak boleh dianggap sebagai kitab semata - mata ataupun 'old-text'.
No no no no and no.
Anda tidak layak untuk bercerita hal keagamaan kalau anda tidak merujuk pada yang pakar.
Jangan cuba nak merungkai kata - kata tanpa sebarang penyiasatan.
Al-Quran diwahyukan kpd Nabi Muhammad S.A.W (Rasul terakhir)
Jika kita baca sejarah, Al-Quran merupakan kalam Allah S.W.T
'kata - kata' dari Allah kepada Muhammad melalui malaikat Jibril.
So, it not just a kitab. Kitab tu ialah hanya definisi orang masa kini yang mana tidak mengamal dan menghafal apa yang telah disampaikan oleh Baginda Muhammad S.A.W. kepada seluruh umat yang disayanginya.

(tba-tba orang menjampuk : eleh penulis pon same jerk, ade hati nak berdakwah..)
oh ya, saya kena jawab soalan itu, dakwah tak bererti orang itu kena sama level dengan tok imam or something, tapi dah memang tugas sebagai khalifah di dunia ni kena saling ingat mengingati kan? kan ?... cukuplah jangan menjampuk ek..

So, Sakura tegaskan Al-Quran bukan 'old text yang tak ada punca' , buka minda anda luas - luas supaya berfikir apa itu Al-Quran. Sakura nak ingatkan diri Sakura juga supaya tak naik marah pada orang yang jahil agama nie, (opss, jangan kata Sakura kutuk agama orang lain ek , tidakk!) dan Sakura dapat jelaskan yang kalau orang tu tak tau ape2 please think before u talk. Sebab kat atas dunia ni ramai lagi muslim yang masih sejati yang tak dapat sabar bila orang kutup apa yang mereka percaya. Ohyaa, kebebasan beragama itu boleh, sesat dengan agama sendiri itu tidak boleh, so, please balik ke pangkal jalan.

Sekian.
p/s : nampaknye Sakura lebih emotional kali ini, tapi Sakura tak kisah, sebab ini blog Sakura, dan Sakura ada hak untuk buat ape2 pon..

Kebenaran di sebalik apa yang kita makan: McD

Sakura tak tahu nak post pasal apa, so tajuk kali ni ialah pasal McD ataupun lebih dikenali sebagai McDonalds, Sakura tiada niat untuk menjatuhkan 'maruah' syarikat makanan segera ni, tapi ini merupakan gelombang terbaru di internet (selain gelombang kedua H1N1) , so mende nie dah kecoh kat ruangan fb.

Sakura dah buke laman web themcdstruth.com , tp Sakura x tengok pon vid tu, sbb nntie ia akan mncemarkan FB kita untuk mengforwardkan mende itu....
ok, so Sakura search kat internet dan terbaca dan tertonton video dan blog mengenai hal yang sama.

Okay video nya ade di bawah nie,


So, hilang selera dah? Kalau belum, sila tonton lagi sambil makan McD. ^_^

p/s: kalau kte try kat kfc ape kan jadi yer?? hurm...0_o (geli!!!)