Since 2010

Since 2010

Saturday, July 30, 2011

[Agama] Di saat Nyawa diambiL

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

         Topik hari ni lebih ke arah keagamaan dan spiritual. (mungkin sempena Ramadhan kot)
Sebagai seorang yang merawat pesakit di hospital, Sakura sentiasa mendapat pelbagai pengajaran semasa situasi melihat pemergian pesakit diambang kematian. Jadi, just nak share apa yang Sakura rasa. Sorry.. title dan isi sedikit tak kene mengena ... :)

        "Bersedia atau tidak, nyawa tetap akan diambil" .. ada diantara mereka yang menerima takdir (qada' dan qadar) yang telah ditetapkan. Takdir oh takdir. Apakah yang bisa diubah? Sakura hanya boleh katakan kalau perjalanan hidup kita sebelum mati ini boleh diubah dengan gaya hidup kita, niat kita, dan yang penting kemana arah tuju kita. Kalaulah mahu ke neraka, maka pergilah kamu ke mana tiadanya hala tuju itu. Tak perlu ke masjid, tak perlu jadi baik. Kalaulah mahu ke syurga, maka pergilah ke jalan yang mendorong ke arah akhirat. Buat amal ..buat ibadat..niat kerana Allah S.W.T. ..
               
         Kalau dah sampai ajal, maka kita tak mampu mengubah sebarang nasib kita di akhirat. apa yang boleh Sakura katakan keluarga kita dapat mengubah sedikit nasib kita di alam kubur. Contohnya yang paling senang ialah ilmu.. kalau ilmu itu baik digunakan untuk perkara yang baik, maka akan dapatlah keistimewaan kita di alam kubur, kalau ilmu itu buruk digunakan untuk perkara yang buruk, maka akan dapatlah azab yang teruk di kubur. Itu belum termasuk lagi hutang dan dosa antara manusia.

       Sebagai seorang jururawat dan juga seorang manusia. Kita bertanggunjawab dalam mengubah pesakit kita ke jalan yang diredhai. Walaupun tak berdaya untuk mengubahnya 100%, sekurang - kurangnya kita mengurangkan beban mereka di alam kematian. Percayalah ramai lagi pesakit kita yang belum terurus solat 5 waktunya. Dan tak semestinya mereka semua jahat. Hal itu biarlah Allah yang menentukannya.
  
      Berbalik kepada topik di saat nyawa diambil dan kaitannya dengan Sakura. Pada pandangan Sakura, saudara - mara pesakit atau sesiapa yang berkunjung sangat memainkan peranan yang besar. Contohnya, mendoakan kesejahteraan pesakit. Ada diantara mereka tidak menerima kenyataan yang berlaku kepada ahli keluarga mereka. Kematian bukan perkara senang untuk diterima lebih2 lagi "sudden death ", yang tak kira masa, umur, dan jenis penyakit. Ada pesakit Sakura yang datang dengan keadaan yang sangat2 sihat, tetapi mengalami sedikit batuk, dan kemudian meninggal dunia tanpa banyak karenah. Ada diantara mereka menyalahkan pihak hospital kerana tidak dapat mendiagnos awal dan ade juga yang menyalahkan diri sendiri kerana membawa arwah ke hospital. ..Semua itu Sakura telah lalui dengan perasaan sedih, hampa, kecewa dan marah. Marah di sini bukan kerana marahkan takdir ataupun marahkan ahli keluarga pesakit. Marah di sini adalah kerana "kalaula kita tahu lebih awal.." ayat ni sentiasa muncul saat2 pesakit menghampiri kematian.

     Emosi adalah perkara utama, "u go, i sad"... of course we all sad. Meratapi kematian seseorang bukan perkara baik dan juga bukan perkara buruk. "biarkan ia berlalu pergi" .. itu lebih baik. Semolek - moleknya ketika melawat pesakit di hospital ..silalah banyak memberi sokongan moral. Sedekahkn senyuman dan alfatihah. (biarlah dia belum meninggal..mendoakan adalah lebih baik)


       (sorry, ayat tunggang langgang sebab hati/perasaaan tengah bercampur baur)
.... Sakura terasa sayu dan rindu untuk berada di bulan Ramadhan.. semoga banyak rahmat bulan ini. ^_^...
SEkian!.. Wassalam..

Friday, July 29, 2011

Ramadhan datang lagi!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sempena dengan ramadhan kali ke..- 21 nie..hehe(ikut umur Sakura)
Sakura akan meletakkan senarai perkara yang perlu diambil perhatian. Antaranya:
Khatam Al-Quran
Banyakkan beribadat
Banyakkan sedekah
Kurangkan dosa/makruh
Jaga Adab berPuasa

Sakura akan cuba buang perkara yang melalaikan Sakura. 
Contoh: Facebooking yang boring (ohh tidak!)
Tengok cerita korea (ohh tidak!), 
Tengok Music Bank (oh tidakk!)
Layan Kpop Jpop Anime (oh tIdaaK!)
Dan lain- lain.

Selain daripada tu, Sakura akan menitikberatkan hal:
Baju Raya
Duit Raya
...yeah Beraya! (lambat lagi kot)

Dengan itu, impak yang Sakura harapkan selepas raya ialah :
Berat badan turun (puasa dan diet hehehe)
Muka berseri2 (amalan banyak, insyallah)
Muslimah harapan bangsa (Chewwah!)

Sekian!...Wassalam!

Selamat menyambut Bulan Ramadhan (Bulan Beribadah Bulan Rahmat)

Monday, July 25, 2011

The Unwanted Tears

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

-----------------------------------------------------
Today i standing where
ppl say i couldnt stand here
Today i smile for everyhthing they say
even the word is harsh
even the feeling not that nice
I.. today.. standing here

I feel so warm but i couldnt help
im try to stop the unwanted tears
i didnt cried, but it just falling away
this tears shows me a fear

I want to say that i dont know
what a life could be..
if im not here.. not to be born
i want to feel that i .. alive alive alive
that i want to be alive

No matter the ppl try to change me
No matter the ppl try to hate me
No matter what the matter is this
I just wanna loose this unwanted tears
The unwanted tears
-----------------------------------------------
Originally wroten for me by me.
(c) FatinSakura

Friday, July 22, 2011

POP dan lagu Main Jauh - Jauh

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Lagu Main Jauh - jauh merupakan single ke-2 slepas lagu Buku Baru. Bagi Sakura lagu Main Jauh2 ni lebih hitz dari lagu Bukur Baru. Ade orng dia tak suke autotune. Of course me too. Tapi kalau pnadai balance kan its no problems.. hehe..
Lagu Main Jauh2 lebih mantap. Dan lagu nie lebih menunjukkan sklii P.O.P.
Sorry this is my opinion:
Vin memang tunggak vokal dalam group ni.
Aye & Aegy pon Vokal yang sama. They both have difference voice and style of vokal.
About Benny is all about rap. Benny also can sing, but rap is more powerful to him.

credits to Bella Hyun-Ae via Facebook


Baru2 nie ade orang jadikan isu persembahan Prince Of Pop di WHI tak menjadi. I know la.. its because the miming x kene.  Dan Sakura salahkan stage production kalau bab2 nie.. obvious P.O.P. dah try their best.
kalau u all nak taw.. ini LIVE dtage debut kat KK. Mereka semua best! lagu glew rancak! jauh beza kat WHI. so judge them again my dear.


p/s: sbrng komen yang tak berlapik akan didelete..hehehe

Buat blog tak ikut tema?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Tema apa yang Sakura maksudkan?? Tema template background ke?? XX!
Yang Sakura maksudkan ialah tema blog itu / pembawakan / sasaran utama.
Contoh: Laman web suka hati.
Tapi entry banyak sakit hati.

Contoh: Laman web download lagu
Tapi entry bagi lyric lagu.

Contoh: Laman web blogging.
Tapy entry SCAM.

Contoh: Laman web gosip
Tapi entry Fitnah!

Banyak sangat blog yang fofular sekarang yang dah kuar dari tema asal mereka.
Saya tak maksudkan apa2. Tapi silalah sedar yang makin ko x bertanggungjawab makin ko bedosa..taw Takk!

Jadi kalau rasa blog/web kamu tu ade tema, kalau boleh la.. ketengahkan tema itu. tapi kalau lah lari dari tema.. silalah bagitaw/label besaw2 supaya orang yang follow tak rasa hampa baca entry yang apa2 entah.

p/s: Sakura takde tema sangat. Just blogging apa2 yang rasa perlu dari diri Sakura. Adioss!

Thursday, July 21, 2011

6 Tips Berubat Yang Mudah | iluvislam.com + discover the beauty of islam

6 Tips Berubat Yang Mudah | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ha? Akak2 & Makcik2 sila lah bawak perhatian. Baca tips kat link di atas. Bukan ape yer.. Tips nie boleh menyelamatkan anda dari pergi ke klinik/hospital. Kepada yang takut jarum bolehlah tukar ke cara ni.
Tapi kalau demam/selsema tak kebah dan boleh melarat. SIla DATANG ke klinik/hospital. Takut ade jangkitan kuman yang boleh membahayakan kesihatan. Lebih2 lagi kalau anda ni pesakit yang banyak sejarah penyakit/keturunan dan juga gaya hidup yang tak sihat. Selamat Mencuba. ^_^

Saturday, July 16, 2011

Liverpool Lawan Malaysia . GOMO MALAYSIA GOMO!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Best btol tngok Liverpool lawan Malaysia tadi.
Best sebab dapat tengok team Liverpool yang badan sasa, lawan team Malaysia yang tak berapa sasa ni.
Best sebab team Malaysia pandai bawak diri kali ni.
Best sebab permainan kali ni tak mcam yang sebelum ni.
Best sebab Malaysia bawak 3 gol..
Best sebab Liverpool bawak 6 gol..
ade kata sebab back tak bagus main.. entah la... xreti bab2 bola ni..
tapi nice la tadi !.. sangat suka game kali ni.. Terbaek la!
Team Malaysia nampak semangat. Ini baru betul! Walaupun tak menang perlawanan. Tapi anda menang sorakan penonton. Yeah.. Sakura la yang menyorak tu.. Bangga seih. Oh, anyway.. saya tak minat liverpool x taw knapa. Tapi saya suka tengok team Liverpool main. hehehe


Friday, July 15, 2011

Sudden AtTack

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sakura dah lama x online berikutan beberapa perkara berikut:
- dizziness/vertigo sudden attack at home
keterangan lanjut: Di waktu pagi yang hening dan aman damai tiba-tiba sakura menerima penglihatan yang sangat memeningkan iaitu spnning all around... OMG.. what to do, i decided to go to clinic staff over HUSM.. seems very emergency situation i decided to go to A/E unit. u know what?? ...huh x mau nok citer sbb kena cucuk...IM tuuu... erghhh...no more.. since that i was being admitted into obesrvation ward until 130 pm iguess...
MC dapat sbb keje ptg dan esok.. i really couldnt cont my work.. walaupon dah kena cucuk dan spinning dah hilang sket tp... bende lain plak timbull
- kene sakat dek hantu raye
keterangan lanjut: confim lah kalau dah x shat... lemah semangat lepas muntah3..pening3 kan... balik jer hospital rase xslesa smcsm.... ape lagi g jumpa pak bomoh(bukan temberang..just use alquran) he said i was kene tegur ngan mende alah ni... amboi..nak main tegur3 plak...pergh takot... dpt air tawar.. ..maybe tomrrow bleh cont keje cam biase la kot.. alhamdulillah
- ......
{bila diamati, macam cloud dalam crisi core final fantasy la plak}

Sekarang sakura boleh update blog lagi skali...
sambil lukis2 mende mengarut sebagai hiasan post hari ni...ehehe

Saturday, July 9, 2011

Bila seorang Blogger jadi pemalas!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

x habes2 gambar conan aje

- berguling - guling atas katil sampai tertidor
- makan ...minum...makan..minum.. tdor
- bukak tv tutup tv
- update fb, twitter
- bukak blog...tutup balik
- baca mesej dlm hp...pastu buat bodo tak reply
- dengar lagu smbil menjerit2
- ade idea nak taip tapi... buat mcm xde idea...
- lari pusing2 kat dapur
- cari kucing peliharaan yang tersembunyi
- kalau ade orang datang kat rumah ckap xde orang...hoho
- baling kertas lukisan dlm tong sampah...
- tengok artis pujaan buat show kat youtube
- senyum2 bagai dibuai mimpi...
- tiba2 sedih cam orng gilew ...schizo ke ape??
- buat entry boring macam ni ...


hoho.. yup iam very LAZY right now... blogwalking jer kerje...hohohoho

Wednesday, July 6, 2011

Result Kamoo?! COngrats!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

 [Gambar masa g visit zaman Sakura student dulu. Sangat rindu masa dulu. Sangat Sweet]

Tahniah kepada warga usmkk yang mana berjaya lulus peperiksaan LJM.
Ucapan ini aku tuju pada kawan diploma dan jugak degree aku.
Kawan2 yang kat luar usmkk pon aku ucapkan tahniah jugak.
The real challenge is coming soon everyone. Good LUck!

Sangat happy bila kamu happy.
Happy2 jgak. Kerje jangan tak kerja plak.. Ikhlas nombor satu , duit datang kemudian. Mudah-mudahan berkat di akhirat kelak K!

I LOVE THEM SO MUCH!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


  1. I love Anime SO MUCH
  2. I love Manga SO MUCH
  3. I love Jpop SO MUCH
  4. I love Jdrama SO MUCH
  5. I love Kdrama SO MUCH
  6. I love Kpop SO MUCH
  1. I love Skecthing SO MUCH
  2. I love Drawing SO MUCH
  3. I love Writing SO MUCH
  4. I love Blogging SO MUCH
  5. I love Singing SO MUCH
  1. I love Computering SO MUCH
  2. I love Photography SO MUCH
  3. I love Filming SO MUCH
Semua yang kena bold ngan warna merah itu adalah the first thing i like, and i still wanna continue them like always! :)

Drama Mata-Mata KB - Episode 1: Motif

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Micky found himself in a strange place, which is he never went before. Opps silap Language daa..

           Micky mendapati dia di tempat yang aneh, yang mana dia belum pernah singgah sebelum ini.
2 jam sebelum pergi ke tempat itu, Micky telah dipelawa oleh Mike untuk menemaninya ke Oriental Cafe di Tess Town. Micky sebenarnya risau mengenai Mike yang tiba-tiba mengajaknya keluar pada malam itu. Hati bercampur rasa bersalah kerana Micky senantiasa berfikiran positif selama ini terhadap Mike. Mungkin Micky tersalah tanggap, mungkin tidak. Perjalanan yang agak lama untuk sampai ke tempat itu. Bagi Micky, Mike nampak begitu bersemangat membawanya keluar malam itu. Sebagai teman, sukarkan untuk menolak ajakan mereka? Di Oriental Cafe, Micky menemui ramai orang yang belum dikenalinya dahulu. Agak menakutkan dan mengejutkan. Terlintas di fikiran mengenai satu perkara yang tidak baik. Naluri menyuruh Micky pulang segera ke rumah. Mike tersenyum sambil memperkenalkan beberapa orang yang berlainan kerjaya dan umur. Terasa sedikit janggal dengan kehadiran mereka. Micky juga merasa segan, maklumlah dia tidak mengenali sesiapa pun di sana. Apakah yang akan berlaku? Apa tujuan Mike? Motifnya? Micky tidak ingin duduk dan hanya mendengar perbualan mereka. Micky cuba berlagak selamba dihadapan Mike.
---------- Hampir 2 jam berbual. Micky cuba bangun dari meja makan. Mahu sahaja dia mendesak Mike pulang. Hatinya sudah hancur luluh. ... Kamu bagi aku masuk Skim Cepat Kaya? Dah! Bawa aku pulang. Aku mau pulang!!!!!!!

Sekian. Moral of the story: Never trust a friend. Trust yourself.

Tuesday, July 5, 2011

Drama Mata-Mata KB - Preview Episode 1: Motif

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Drama Mata-Mata KB ni Ciptaan Sakura semata - mata. Berunsur Detective. Mencari Kebenaran dalam Realiti. Sama2 kita ungkaikan berdasarkan pengalaman yang benar.


Episode 1: Motif?

Kalau kawan kamu ajak kamu keluar? Apa Motifnya?
Rindu? Wanna Have Fun? Lapar? Kesunyian?

Apa Motif kalau kawan kamu yang jarang jumpa tiba2 sudah semangat mahu ajak keluar?
Buang segala uwang besar, kad debit, barang berharga.... tinggal aja semua di rumah.
Pakai pakaian biasa2. Itu sudah bagus. Mau uji keihklasan kawan kamu.

Result?

Tunggu Episode 1 next time K!