Since 2010

Since 2010

Thursday, June 3, 2010

Bila Sakura Prihatin



Salam sejahtera, salam keamanan.

Isu nie bukan isu baru ataupun isu lama. Tapi ia adalah isu sepanjang zaman , sejak Sakura lahir hinggalah Sakura dewasa sekarang.
PALESTIN VS ISRAEL
x naklah cerita pasal asal - usul tu, panjang sangat
ape yang boleh sakura ceritakan ialah,GAZA merupakan wilayah yang masih wujud di tanah Palestin, yang lain dah kena ambil dekat ISRAEL. Sakura tampal satu kain rentang "SAVE PALESTINE" kat bilik Sakura utk Sakura mengingati kesusahan org lain sementara Sakura masih dalam keadaan yang selamat dari peperangan.

Syukur padaMu YaAllah.. aku masih dibawah jagaan Mu.
Isu yang nak dibangkitkan sebab LL4G. LL4G ialah LifeLine 4 Gaza (Life line for Gaza).
Misi membawa bekalan makanan, ubatan, pakaian, dan bentuk bantuan yang lain kepada mangsa2 perang di Palestine, terutamanya warga emas, wanita dan kanak - kanak.

Apa yang peliknya?

Masalahnye negara jiran PALESTINE menutup jalan darat untuk masuk ke PALESTINE. Kenapa? Wallahualam. Tapi memang Sakura x puas hati langsung dgn perangai manusia nie.

ish2
Jadi, konvoi LL4G terpaksa menggunakan jalan laut untuk sampai ke GAZA.
Tapi masalahnye, ISRAEL tak membenarkan mereka sampai ker GAZA.

Habis tu?
Apa lagi, sebaik saja kapal Marvi Marvara yang memuatkan 600 penumpang aktivis bantuan LL4G masuk ke perairan antarabangsa, diorang dah kena kepung dek komando ISRAEL. kalau dah nama ISRAEL, dari dulu Bani ISRAEL nieh dia jahat. Orang tak bawak pon senjata, komando die dah acu senjata dkat org awam. Jahat kan?..jahat.

Pastu?
Ade yang terkorban. Seluruh dunia menyaksikan nye. tu pon komando bagi alasan yang mereka bertindak self defense. penipu! self defense hanya diterima bila org tu tak berdaya dan mungkin akan maut. masalahnya, komando tu siap pakai pistol, x kire lah pistol ape..name nye pon pistol. krew LL4G hanya guna barang kelengkapan jer untuk selamatkan diri dan mempertahankan diri. Bodohlah kalau yang sokong ISRAEL time tu.

Dah tu?
Sakura sedih taw. nyawa orang macam tak berharga. sedih sangat. jadi semua aktivis kena tahan dekat penjara. kesian . orang datang tolong pon kena 'pijak macam anjing'.
layanan penjara boleh diibaratkan layanan buruk tentera ISRAEL dgn penduduk PALESTINE.

........

Sakura cuma nak semua orang fikir betul - betul. "Buat baik berpada - pada, buat jahat jangan sekali"
jangan tiru budaya ISRAEL yang suke berdendam...Sakura menghargai nyawa manusia. Anda bagaimana?

No comments: