Since 2010

Since 2010

Wednesday, September 15, 2010

Lagi Kes Buang Bayi

Assalamualaikum , Salam EidulFitri, Salam Sejahtera,

Sorry kawan2, Sakura tak sempat beraye dalam internet....jarang blogwalking dan fb...sebab beraya dalam Real Life ni..uhuhu....

dah masuk raya ke enam rupanye... Sakura beraye dekat rumah parents, sanak saudara, (kecuali sahabat handai sbb xde transport...uhuuhu) tak sempat la ... urus hal keje yang tak selesai...printing, fotostat...
esok nak pergi urus hal rumah sewa plak...
hari ni baru je on9 dan dapat update blog


ok berbalik pada topik (utusan malaysia) --------------------------------------------------------------------------------


Famous plak pasal bayi nie kan, padahal baru je lancar kempen kan...hurm...apelah nasib...
pasal title ketiga tu, tengah2 duk melayan maggie goreng (bukan jenama sebenar) dekat kedai makan lepas balik beraye tadi, tiba2 dengar pakcik Sakura nie sedang berbual dalam handphone dengan kawan die...

"ha, mohsin pe cerita?
"itulah pasal baby/bayi tu?"
"ape jumpa kat depan rumah?"
" apa jadi sebenarnya?"
 "oh, bla, bla, bla, bla......"
Sakura nak curik dengar pon Sakutra lapar, so, Sakura makan sambil tunggu pakcik abis berbual ngan kawan die...

Sakura :"kenapa pasal bayi?"
Pakcik :"ade orang buang bayi ni ha"
Sakura :"hesh, buang bayi lagi"
Makcik :"umur berapa?'
Pakcik :"fresh lagi 10 hari kot.., kawan uncle kata abis tv3, utusan, media lain duk serbu beraya kat umah die"
Sakura :"abis tu?"
Pakcik :"pagi tadi, entah macam mana ada kat depan umah die..., alah, bacela berita ke apa ke..."
Makcik :"orang zaman sekarang...."
Sakura :"entah2 orang area tu jgak kot... , alah macam kes dulu2 tu"
Pakcik & Makcik mengangguk tanda cam stuju..
Sakura :"orang zaman dulu, tinggal anak pon sampai nanges2, paling pun, sebab xde duet nak tanggung anak, sebab zaman dulu susah2... orang zaman sekarang...senang2 tapi..."
Belum sempat nak sambung, makcik pon menyambong...
Makcik :"orang zaman sekarang miskin agama, miskin akidah, miskin akhlak, miskin jariah, miskin pahala, kaya ngan dosa, kaya ngan maksiat"
Pakcik :"nyawa pon dah murah sekarang nie, orang takde akal la katakan"
bla, bla, bla, bla...

begitula perbualannya... Sakura pon pikir la.. , baby hatch ade pon macm takde function... rumah anak yatim pon mcm tkde function, JAIS pon mcm tkde function... urm...kalau ikut hukum HUDUD boleh tak?

Kalau kes buang abu mayat arwah susilawati N d geng pon diHUDUDkan boleh?

Sakit ati taw tak... orang beraya , dia plak buat mende x senonoh...ape kejadahnye?


Sekian...

No comments: