Since 2010

Since 2010

Thursday, June 9, 2011

Jom Demam Dengan PSVITA

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Blum ckup demam dengan PSP akhirnya PSVITA pula akan menjadi punca Sakura demam kali ni...! O-O

Design yang agak sama dengan PSP... tetapi banjir dengan fungsi yang menarik..


Harga $249 = RM750.11 (maybe harga tanpa package kot dan harga ni hanya kat US, kalau tambah shipping, gov tax..agak2 cecah seribu lebih jgak kot? yang penting lagi mahal dari PSP lah kan..)


Harga $299 = RM 900.74 (ha yang ni harga dia up sebab ade 3G&Wifi service) still model yang sama
Tujuan dia ialah untuk mengesan jika ada mana2 PSV yang ada berhampiran.. (nanti Sakura cerita lebih lanjut)


Game ala2 angry bird versy 3D..(alah... kalau da Playstation takkan 2D lagi kot..hehe)


PSVita maju setapak dengan meletakkan touch sensor. Reka bentuk 'keyboard' (tak taw nak sebut hape) pon berubah jgak. 

Apa yang menarik?
  • Kamera depan&belakang. 
  • Guna teknologi Augmented Reality (AR)
  • Wi-Fi & 3G untuk mengesan lokasi rakan, pihak lawan, wireless ranking. ^_^
  • Boleh download game yang sedia ada dari PS3 ataw PSV rakan anda
  • Game support sama ngan PS3 yang sedia ada..
  • Ada multitouch screen, motion-sensors
  • Dual-stick control, slim dan pocket ready form
  • High Definition dan 5-inch OLED display
  • Boleh chat sambil main game
  • Rear touch pad
  • Playstation®Vita - Connected by AT&T : Mobile Broadband service... So, dapat la share video, photo, movie.. surf internet.. dengar lagu (wireless style) dari hp/laptop..
      
    Tengok jer video kat bawah ni kalau x paham2 lagi

    Paham da?
    Antara game yang dikenalpasti ada untuk PSV buat masa ni ialah:
    Uncharted: Golden Abyss
     HotShots Golf
    Wipeout
    Sound Shapes
    Little Deviants
    Gravity
    Hustle Kings
    LittleBigPlanet (yang ni ade isu sensitif pasal agama Islam..tak payah nak main)
    ModNation Racers
    Reality Fighters
    Super Stardust Delta
    Ruin

    Kalau nak tengok 360 degree view.. Sila pergi ke alamat ni http://us.playstation.com/psvita/design/
    siap boleh try main game demo lagi..best!

    Spesifikasi:
    CPU
    ARM® Cortex™- A9 core (4 core)
    GPU
    SGX543MP4+
    External Dimensions
    Approx. 182.0 x 18.6 x 83.5mm (width x height x depth)
    (tentative, excludes largest projection)
    Screen (Touch Screen)
    5 inches (16:9), 960 x 544, Approx. 16 million colors, OLED
    Multi touch screen (capacitive type)
    Rear Touch Pad
    Multi touch pad (capacitive type)
    Cameras
    Front camera, Rear camera
    Sound
    Built-in stereo speakers
    Built-in microphone
    Sensors
    Six-axis motion sensing system (three-axis gyroscope,
    three-axis accelerometer), Three-axis electronic compass
    Location
    Built-in GPS
    Wi-Fi location service support
    Keys / Switches
    PS button
    Power button
    Directional buttons (Up/Down/Right/Left)
    Action buttons (Triangle, Circle, Cross, Square)
    Shoulder buttons (Right/Left)
    Right stick, Left stick
    START button, SELECT button
    Volume buttons (+/-)
    Wireless Communications
    Mobile network connectivity (3G)
    IEEE 802.11b/g/n (n = 1x1)(Wi-Fi)(Infrastructure mode/Ad-hoc mode)
    Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP)
    Satu lagi v-dieo yang patut anda tengok:
    Amacam? Nak main PSP lagi ke? hurm?? hehe...

    Okay... Sekian ajelah.. !

    p/s: ade tanya saya, vita dngan vista tu sama ke? weh x la.. kan ke microsoft ngan sony tu lain..adehh

    2 comments:

    mohdhaidar said...

    omoooo! aku nak seketul!

    Fatin Sakura said...

    eh, seketul aje? ahaha... kira ketul ke? daasat