Since 2010

Since 2010

Thursday, January 27, 2011

Zaman Power2 Blake

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hurm, ape yang 'power' agaknye?

Super power? Hah? Ni cite pasal superman ke? Eh, tak lah. Superman itu dah lepas. Zaman 90an.. x gtu? Sakura minat siket je (eleh) .
Sekarang superman tak kuat mana dah (sebab ade en FT kot)...eh , bukanlah. Maybe sebab Justice League makin membesar. (sah2 Sakura nie minat DC & Marvel) .,err.. mana ade.. hehe
.........
Balik pada tajuk utama!
Tahukah kamu? Superman bukan orang pertama yang ada super power..Betulke? hah... nie mesti tak baca Sejarah nie. Dalam buku sejarah ada tak tercatat pasal 'kuasa luar biasa' nie?

Zaman Dahulu Kala
Zaman Nabi&Rasul: Allah memberi mukjizat kepada Nabi & Rasul yang terpilih untuk memperoleh kejadian yang luar biasa (x tercapai akalmu). Hah.. Zaman nabi Musa A.S. , Dengan izin Allah ,baginda dapat menukarkan tongkat kepada seekor ular yang sangat bisa hingga dapat mengalahkan ahli sihir terkuat firaun pada masa dulu. Power nye zaman dulu.
Sejarah belah barat: Kalau ikut dongeng barat Hercules merupakan manusia dewa terhebat yang mempunyai kuasa separuh dewa hingga dapat mencipta empayar.'
Sejarah kita: Hang tuah mempunyai kuasa yang misteri disebabkan oleh keris taming sari yang membuatkan die kebal dalam peperangan. Tak lupa juga Badang yang gagah makan muntah jin.

Zaman 60an-90an
Bila barat datang menjajah. Apa yang telah diterapkan ialah 'luar biasa'. 
Contohnya? King Kong? Eh...urm nie bukan manusia. hahaha...
Okay, zaman nie dia start dengan kisah wizard/ahli sihir/dukun. Star Wars?
Orang2 kita pon mula buat cerita silap mata, ada puteri2 kayangan. Jula Juli Bintang Tiga.
Kan ? Kan ?
Superman pon muncul. Hah. Macam2.
Lepastuh.mulalah ade Batman, Spiderman...man man man..Wonderwoman...bla2  bla2... Hulk....
....
Jepun start buat Ultraman, MaskedRider, Gundam, Super Sentai (power rangers), Anime macam2 la.
bla2bla2 bla2
Itu zaman sudah lapuk(x la lapuk sbb Sakura layan lagi...ahaks). Okay!

Zaman Millenium Bak kata Dr. M
Dah banyak wujud sangat hero uniform, watak baik, watak skema patriotik dan mcam2, membuatkan pengarah filem mula nak buat watak antagonis n magik. Ahli sihir jadi hero? Eh? Harry Potter la.. urm Twilight la.. Hah.. Nak citer lagi? kalau cerita melayu? Fuh dasat sekarang. KRU memang terbaik ar. Jin pon ade. Puntianak pon boleh jadi watak utama daa. hoho.
Drama Heroes, Vampire Diaries, No Ordinary Family...ape lagi?
Ben10~
Last2 nie. Tomok plak ade power boleh jadi robot. 
(Esh..banyak da en3 sebut nama Tomok nie, famous jgak rupenye die)
 Banyak jgak karya kite yer..?
BioNIk...Captain Boleh..Cicakman.. 
HAQ the movie pon best jgak tu.
apelagi? hah...Butterfly S.
Lagi?..Sakura x taw r..
Kesimpulan: Ini zaman (power) orang buat cerita science fiction and magik sebab diorang baru start pandai buat effect. Ehehe.. bagos2.. teruskan usaha. !


p/s:Oh, i miss GenG the Movie... 3D mantap. Eh x lupa cerita Saladin jgak.


No comments: