Since 2010

Since 2010

Saturday, May 21, 2011

[Jom Blajar Same]~ Music Video and Me~

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ini Entry yang sedikit berpendidikan (lah kononn)...
Yang mana Sakura tgh nak cari idea buat music video .. well i think its my latest project.

Sila jangan muntah hijau kalau Sakura nak buat Music Video yang ada dengan Sakura sekali..hehhe..(uweek)
This is just a project. Kalau jadi, maksudnya Sakura dapat pengalaman baru sebagai videographer maybe..:P

Okay, untuk buat video music apa yang perlu anda buat ialah pergi ke link ini
apa yang Sakura dapat belajar ialah mengenai (1)pemilihan lagu. ingat senang ke nak pilih lagu? ingat senang ke nak susun video yang telah direcordkan berdasarkan lagu? So, lagu dan video merupakan perkara penting.
dan untuk buat music video, we really (2)need a team..kalau Sakura sorang yang buat...dia agak kelam kabut lol... So, please atleast ade yang je 'kakong' (sila bukak kamus loghat kelate).. Sorang jadi cameraman, sorang jage lighting, dan sorang lagi director... huh..susah jugakk...actually kalau tak ade semua pon takpe.. tapi kalau nak lancarkan perjalanan , u need a team okay! (3)planning...Sakura bab2 planning ni thumb down.. Sakura x reti ler... ishh... (4)Simpan video asal manalah taw kan.. sometime..untuk jadi kreatif kita kene la jadi sedikit pemurah untuk luangkan masa tengok balik video asal..maybe ade bende yang tertinggal.. maybe kamu boleh buat another video berpandukan video asal..so that tiada kesilapan yang berulang..(5)lokasi & live semua ni bergantung kepada situasi..iaitu indoor atau outdoor atau live atau tidak.. (6)Edit haa..yang ni Sakura reti la..uhuuu..(i need to be kreatif once more)...(7)guna software yang ade apa korang nak.. adobe after effect + movie maker plus...cyberlink pro...chantekkk!(8)kreativiti ...please cari idea ngan kawan2 atau bukak buku cerita kalau susah sangat..hahaha

5 tips penting dari about.com --> http://musicians.about.com/od/musicindustrybasics/ss/makeavideo_10.htm

link kat bawah nie Sakura blum baca lagi...aishh..dah rase boring kot duk menaip ni..hahah
-http://www.ehow.com/how_2080836_shoot-music-video.html


okay sekian..tQ


2 comments:

Doctor on Duty- Siti Soleha said...

sekarang buat video plak ke?? hehe.
sila buat movie, leh ksol tgok..hehe

Fatin Sakura said...

buat kmovie nak? hehehehee